Dieta alimentară creează vise plăcute sau coșmaruri, iar cercetătorii spun că legătura între alimentație și somn e clară.
Noul studiu sugerează că consumul anumitor alimente înainte de culcare nu numai că influențează calitatea somnului, ci și natura viselor și dacă acestea sunt plăcute, bizare sau tulburătoare.
Dieta alimentară creează vise plăcute sau coșmaruri. Ce să nu mănânci înainte de culcare?
Tore Nielsen, directorul Laboratorului de vise și coșmaruri al Universității din Montreal, a publicat recent noile sale descoperiri în revista Frontiers in Psychology.
Nielsen a declarat pentru Fox News Digital că există tipare clare în ceea ce privește corelația dintre anumite grupe de alimente și calitatea și tonul emoțional al viselor participanților.
Printre alimentele care agravează somnul se numără deserturile, alimentele picante și lactatele.
Citește și: Alimente pentru o viață lungă. Pline de vitamine, produc colagen, reduc stresul, cresc imunitatea
Aproape 23% dintre participanți au avut vise negative după consumul de alimente dulci, în timp ce 19,5% au avut coșmaruri după consumul de alimente picante. Produsele lactate, pe de altă parte, au reprezentat 15,7% din coșmaruri.
În ceea ce privește îmbunătățirea somnului, analiștii au descoperit că cei care au mâncat „curat” înainte de culcare au dormit mai bine noaptea.
Dulciurile mâncate înainte de culcare pot fi rețeta sigură pentru a avea coșmaruri - Foto: Pexels (cu rol ilustrativ)
Aproape 18% au raportat o îmbunătățire a somnului după consumul de fructe, în timp ce 13,4% au raportat un somn mai bun după ce au băut ceai din plante.
Aproximativ 12% dintre participanții la studiu au observat, de asemenea, efecte pozitive după consumul de legume.
Cercetarea Nielsen a făcut, de asemenea, diferența între visele tulburătoare și visele bizare.
Dulciurile, alimentele picante și lactatele, pericole pentru calitatea somnului
„Persoanele care au coșmaruri ar trebui să ia în considerare și efectele medicamentelor, drogurilor recreative sau alcoolului pe care le consumă.”
„Dintre participanții care au declarat că alimentele le afectează visele, principalii vinovați pentru visele tulburătoare au fost deserturile/dulciurile (31%), lactatele (22%) și carnea (16%)”, a spus Nielsen.
„Principalele cauze ale viselor bizare au fost, din nou, deserturile/dulciurile (38%) și lactatele (27%), carnea ocupând un loc îndepărtat, pe locul al treilea (8%)”.
Citește și: Care sunt semnele deficitului de vitamina D în corp? Din ce alimente o putem lua
Cercetarea a descoperit, de asemenea, că trei obiceiuri semnificative contribuie la un somn de proastă calitate:
- consumul de lactate în ciuda intoleranței la lactoză;
- consumul de alimente înainte de culcare;
- nerespectarea semnalelor interne care indică momentul în care trebuie să încetezi să mănânci.
„Aceste rezultate, precum și rezultatele studiului nostru anterior, sugerează că o alimentație mai sănătoasă în general ar putea reduce coșmarele și negativitatea generală a viselor”, a observat Nielsen.
Deși sunt necesare mai multe cercetări, psihologul canadian a afirmat că rezultatele sugerează că persoanele care suferă atât de coșmaruri severe, cât și de alergii alimentare ar trebui să fie testate și să-și schimbe dieta în consecință.
„Dacă oamenii sunt testați pozitiv pentru intoleranță la lactoză sau alte alergii alimentare, ar putea să dozeze cu atenție consumul alimentelor vinovate pentru a minimiza simptomele – în special noaptea”, a spus el.
Citește și: Alimente esențiale pentru reducerea riscului de cancer. Ar trebui consumate zilnic, dar puțini o fac
Nielsen a mai avertizat, de asemenea, că sensibilitatea la alimente și dieta sunt „doar două posibile surse de coșmaruri”.
„Persoanele care au coșmaruri ar trebui să ia în considerare și efectele medicamentelor, drogurilor recreative sau alcoolului pe care le consumă”, a completat expertul.