duminică 05 octombrie
EUR 5.0889 USD 4.3349
Abonează-te
Newsweek România

Alimente esențiale pentru reducerea riscului de cancer. Ar trebui consumate zilnic, dar puțini o fac

Data publicării: 28.02.2025 • 15:15 Data actualizării: 28.02.2025 • 20:15
Alimente esențiale pentru reducerea riscului de cancer. Ar trebui consumate zilnic, dar puțini o fac - Foto: Profimedia images
Alimente esențiale pentru reducerea riscului de cancer. Ar trebui consumate zilnic, dar puțini o fac - Foto: Profimedia images

Alimente esențiale pentru reducerea riscului de cancer. O alimentație sănătoasă joacă un rol esențial în prevenirea bolilor grave, inclusiv a cancerului. Consumul zilnic de alimente naturale contribuie la reducerea riscului de afecțiuni cardiovasculare.

Două alimente banale, foarte ușor de găsit în mai toate magazinele sunt esențiale pentru reducerea riscului de cancer. Cu toate acestea, din cauza ritmului alert al vieții, mulți oameni neglijează dieta, ceea ce poate avea consecințe grave asupra sănătății.

Alimente esențiale pentru reducerea riscului de cancer. Ar trebui consumate zilnic, dar puțini o fac

Dr. William W. Li, cardiolog la Universitatea Harvard, susține că anumite alimente, consumate regulat, pot reduce riscul de cancer.

Printre acestea, soia și iaurtul au beneficii demonstrate științific.

Soia – o sursă valoroasă de proteine și antioxidanți

Soia este una dintre cele mai nutritive leguminoase, bogată în proteine, fibre, vitamine și minerale. Unul dintre cei mai importanți compuși din soia sunt izoflavonele, care au proprietăți antioxidante și ajută la menținerea sănătății cardiovasculare.

Sursa foto: Profimedia images

Acestea, reduc colesterolul „rău” (LDL) și cresc colesterolul „bun” (HDL). Îmbunătățesc elasticitatea vaselor de sânge și reduc tensiunea arterială. De asemenea, contribuie la prevenirea cancerului, în special a cancerului de sân și de prostată, prin reglarea nivelului hormonal.

Dr. Li spune că efectele benefice ale soiei asupra organismului pot fi comparate cu cele ale unor medicamente utilizate în mod obișnuit pentru prevenirea bolilor.

Citește și: Alimentul pe care-l consumi zilnic și te îmbolnăvește! Medic Virgiliu Stroescu: „Nu sunt pentru noi”

Iaurtul – aliatul sănătății intestinale și prevenirea cancerului colorectal

Cancerul colorectal este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer, în special în rândul persoanelor de peste 50 de ani. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Mass General Brigham din SUA, consumul regulat de iaurt poate reduce semnificativ riscul de apariție a acestei afecțiuni.

Sursa foto: Profimedia images

Această proprietate a iaurtului se datorează prezenței bacteriei Bifidobacterium, care contribuie la menținerea unui microbiom intestinal sănătos.

Citește și: Pericolul din farfurie: de ce să nu mai mănânci niciodată carne roșie gătită la temperaturi ridicate

Cercetarea a evidențiat că persoanele care consumă cel puțin două porții de iaurt pe săptămână prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta cancer colorectal proximal, potrivit Cope.es.

Importanța unui stil de viață sănătos

Adoptarea unei diete echilibrate, bogată în alimente naturale precum soia și iaurtul, poate aduce beneficii pe termen lung pentru sănătate.

În combinație cu un stil de viață activ și evitarea factorilor de risc, cum ar fi fumatul sau consumul excesiv de alcool, alimentația corectă poate juca un rol esențial în prevenirea cancerului și menținerea unei stări optime de sănătate.

Mai multe articole din secțiunea Timp liber

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România
Newsweek România Ultima oră
Newsweek România
Ultima oră