De ce Vișan și Florin Piersic nu sunt prieteni și nu joacă împreună. Pentru cine au făcut o excepție

DE Alex Darvari | Actualizat: 20.05.2023 - 18:35
Dorel Vișan și Florin Piersic nu își vorbesc - Foto: Arhiva

Florin Piersic și Dorel Vișan, doi actori născuți la Cluj, refuză să colaboreze și să apară în aceleași piese de teatru. Dorel Vișan spune că este o poveste îngropată în trecut, dar se pare că cei doi actori nu au trecut peste ea.

SHARE

Florin Piersic și Dorel Vișan sunt ca două săbii care nu încap în aceeași teacă. Florin Piersic s-a născut la Cluj, are 87 de ani și a fost un june prim al teatrului și filmului românesc. Florin Piersic are o bogată activitate în filmul românesc, jucând în peste 55 de pelicule. Debutul în film s-a produs cu "Ciulinii Bărăganului", în 1957, interpretând rolul lui Tănase.

Newsweek a scris pe larg despre viața artistică dar și sentimentală a lui Piersic.

Citește și: Piersic, la 87 de ani. A jucat în 55 de filme, se „îndrăgostea de toate partenerele”. Marile pasiuni

Dorel Vişan s-a născut la 25 iunie 1937, în satul Tăuşeni, judeţul Cluj. În 1964, la 27 de ani, Dorel Vișan decide să facă  un pas mare în viață și se căsătorește cu Maria Vișan.

Dorel Vișan s-a retras din luminile scenei după ce a jucat într-un număr record de filme și anume peste 90. Dorel Vișan mărturisește că soția lui „a tras de el” și l-a motivat pentru a ajunge un mare actor.

Spectatorii l-au putut vedea în peste 50 de roluri pe scena Teatrului din Cluj Napoca. De mulți ani, s-a dedicat înțelegerii Divinității și spune că lucrează la o carte de bucate. 

Citește și: Dorel Vișan renunță la actorie. Văduv de 30 ani: „Acum, sunt mai mult cu ea decât atunci când trăia”

Vișan a fost, o perioadă, și director al Naționalului din Cluj și de atunci ar data neînțelegerea cu Piersic. Florin Piersic a povestit unor prieteni că neînţelegerile dintre el şi Dorel Vişan ar fi fost generate de un proiect cultural, piesa „Oameni şi şoareci”, în care cei doi ar fi trebuit să joace împreună şi să-şi împartă rolurile.

De ce Florin Piersic și Dorel Vișan nu își vorbesc

„Relaţia mea cu Florin Piersic e bună. Am avut noi nişte discuţii odată. Şi am trecut atunci peste ele. Şi el şi-a dat seama că nu aveau rost. Era o treabă… A zis ceva, eu am zis altceva. Şi, din vorbele astea, s-a iscat, aşa, o mică hârâială, ca să zic aşa.

Eu îl apreciez foarte mult pe Florin. E un om special, un artist special, care nu se va mai naşte încă un secol, un artist de felul lui. Şi numai de-al lui. De al multor artişti mari care au fost la noi şi care nu mai sunt. E un fel de ritm al lumii. Este o perioadă când dă valori, şi este o perioadă când nu mai dă valori. Acum suntem într-o perioadă în care valorile sunt în derută. Trăim o perioadă de declin, o perioadă de sfârşitul civilizaţiei”, a spus Dorel Vişan, potrivit cluj24.ro

La Cluj a existat și o petiție pentru ca cei doi actori să joace împreună. Dacă Piersic mai apare în piese precum „Doi pe o bancă”, Dorel Vișan s-a retras din lumea artistică.

A existat o singură întâlnire între cei doi la TVR imediat după Revoluției, când cei doi au jucat sceneta „Ardelenii la restaurant”.

 

Vișan a fost întrebat, într-o emisiune de televiziune, cine cel mai mare actor dintre ei doi. „Un actor a fost întrebat cândva care este cel mai bun actor din lume. El a răspuns: «Suntem puțini». Și eu, și Florin suntem la fel de mari și la fel de mici. La fel de mari pentru ceea ce am făcut și la fel de mici în ceea ce am fi putut face și n-am putut. Cinematografia putea să ne folosească mai mult. Nici eu, nici el nu putem pleca din lumea asta rușinați”, a reacționat Dorel Vișan.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te