Dorel Vișan renunță la actorie. Văduv de 30 ani: „Acum, sunt mai mult cu ea decât atunci când trăia”

DE Alex Darvari | 12.12.2022 - 08:34
Dorel Vișan - Foto: Libertatea.ro

Actorul Dorel Vișan spune că a fost pensionat forțat și că nu se mai regăsește în modul în care se face film și teatru azi. De curând, Carmen Tănase și Florin Zamfirescu au anunțat că renunță la actorie.

SHARE

„Nu m-am retras din lumina reflectoarelor, cât m-au împins. Nu se mai face ce se făcea odată… Am intrat într-o zonă specială, așa-zisă modernă, în care cultura, care este menită să desăvârșească omul, i-a dat omului cea mai cruntă lovitură. Pentru că nu-l desăvârșește, îl face mai arogant, mai confuz, mai isteric și mai îndoctrinat.  Acestea sunt motivele care m-au determinat să mă retrag.

Voi, cei care sunteți mai tineri, nu ați trăit vremurile pe care noi le-am parcurs. Nu aveți un termen de comparație și nu puteți să faceți asta. Odată în țara asta s-a făcut cultură și s-au făcut filme cu mesaj. Au fost artiști mari, care au rămas în istoria lumii și vor rămâne în continuare pentru că drumul și l-au croit singuri. A fost o lume mai săracă, dar mai bogată în suflet”, a spus Vișan

Este văduv din 1993

Actorul spune cum și-a întâlnit soția.

„Eram studenți, la București. Pe vremea aceea nu era atâta prostie... Nevasta-mea era foarte frumoasă, iar eu eram la fel de urât ca și acum. N-am cucerit-o așa cum se cuceresc, de obicei, femeile. Avea față de mine o încrâncenare puternică. I se părea că sunt foarte încrezut, fiind student la Arta. Dar o dată ce am început să ne cunoaștem, ne-am înțeles foarte bine, ea fiind o profesoară de sport foarte serioasă. Am trăit mulți ani împreună și avem trei băieți că pâinea caldă, cum se zicea odată. Poate că acum sunt mai mult cu ea decât atunci când trăia”, spunea, în 2004, pentru Jurnalul Național la 10 ani de la decesul soției.

„Niciodată nu m-am gândit să devin artist. Dar în sinea mea am avut aceste date. Am jucat o piesă de Cehov, pe lângă Zalău. Aveam foarte mulți prieteni mineri. Am intrat în galerie și am stat mai mult de o lună prin subteran, că și cârtitele. Atunci am văzut ce viață grea au minerii. Mi s-a spus că sunt foarte bun ca actor și am venit la București, dar n-am reușit din prima la ATF. M-am învățat minte, iar în anul următor am intrat.

Desi am o oarecare înțelepciune, încă nu înțeleg moartea. Vorba aceea, nu de ea mi-e frică, ci de veșnicia ei. Omul moare doar atunci când cei care l-au cunoscut îl uită. De aceea, Eminescu nu poate muri, are viață veșnică"

S-a retras și Zamfirescu

Actorul spune că a renunțat la vicii din cauza problemelor de sănătate și că tot ce își dorește este să petreacă timp alături de familie.

Citește și: Controversata moarte a lui Gyuri Pascu. Refuza să meargă la medici. Povara sub care s-a prăbușit

„Nu-mi mai e dor de nimic, pentru că m-am retras. Am doi copii care mă onorează și-mi duc numele mai departe, Vlad Zamfirescu și Ștefana Samfira. Niciodată nu i-am îndrumat să facă teatru, chiar le-am zis că nu au originalitate, că-s lipsiți de imaginație, că au făcut ceea ce au văzut în casă. Dacă eram la fel, mă făceam învățător ca tata sau popă, ca-n familie”, a adăugat actorul.

Citește și: Măcinat de boli, Florin Zamfirescu se retrage. A iubit-o pe Corina Chiriac care nu s-a dat pe brazdă

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te