Cel mai bun coniac este cel pe care ți-l permiți. Iar cum cele de calitate din comerț sau pe care le-ai putea consuma în baruri sau restaurante au prețuri piperate, o variantă ar fi producerea propriului coniac acasă.
Și chiar dacă cei cu gusturi fine ar putea strâmba din nas, rețeta de mai jos va garanta obținerea unei licori ce s-ar putea să vă placă chiar mai mult decât cele ale mărcilor celebre de băuturi alcoolice.
Cum prepari cel mai bun coniac de casă? Marele secret pentru a obține licoarea ideală
Nu sunt puțini românii care consideră un coniac bun ca fiind opțiunea ideală pentru relaxare, preferând această licoare fină, dar tare, în loc de vodcă sau țuică.
De obicei, preferăm să-l cumpărăm din magazine sau să-l comandăm cu ocazia unor ieșiri în oraș, prin baruri ori restaurante, dar pentru asta trebuie să fim gata să scoatem sume destul de frumușele din buzunar.
Dar ce e cognacul? Este un distilat învechit de vin, cu o tărie alcoolică de 38 – 50 vol %, caracterizat printr-o culoare galben-aurie, asemănătoare chihlimbarului și cu o aromă fină de vanilie și alte nuanțe plăcute.
Calitatea distilatului învechit de vin, ca produs finit, depinde în mod esențial de trei factori : calitatea materiei prime, procedeul de distilare a vinului, modul de învechire a distilatului.
Citește și: Secretul celei mai bune vișinate de casă. De ce nu trebuie să folosești țuică sau palincă?
Obținut pentru prima oară în Franța, experții vă vor spune că, pentru obținerea unor distilate învechite, de înaltă calitate, se folosesc numai vinuri albe, tinere și perfect sănătoase, conform nitelashop.ro.
În mod clasic, soiul de viță pentru coniac se cultivă doar în Franța, mai exact în departamentul Charente Maritime, regiunea Charente. De asemenea, acest soi se găsește și ]n regiunile Deux-Sèvres sau Dordogne.
Vorbim despre nu mai puțin de 75.000 de hectare de viță de vie, doar pentru prepararea acestei băuturi, iar soiurile de struguri folosite sunt Ugni Blanc, Folle Blanche și Colombard.
Firește, nu putem să-i contrazicem pe specialiști. Cu toate acestea, românul, în felul său isteț de a găsit soluții mai practice și mai la îndemână, a găsit o cale de a obține un coniac de calitate chiar și în lipsa acelor soiuri de struguri albi.
Citește și: Cum testezi țuica ca să afli dacă este falsificată? Există câteva trucuri care nu dau greș
Mai mult, rețeta pe care v-o prezentăm folosește vinul roșu și cu cel alb în prepararea licorii. Dar iată pașii de urmat pentru acest lucru, conform dinpopor.ro.
Coniacul de casă se poate face și din vin roșu
Ingrediente rețetă coniac de casă:
- 1 litru de vin roșu de calitate (preferabil un vin cu taninuri bogate și arome robuste);
- 1 cană de zahăr brun sau alb;
- coaja rasă de la 1 portocală și de la 1 lămâie (fără partea albă, care este amară);
- 1 păstaie de vanilie;
- 5-6 boabe de coriandru;
- 3-4 cuișoare;
- 1 scorțișoară întreagă;
- 1 bucățică mică de ghimbir proaspăt (opțional);
- 1/2 linguriță de esență de migdale (opțională);
- 1/4 linguriță de extract de vanilie (opțional);
- 1/4 linguriță de extract de migdale (opțional).
Poți ajusta cantitățile ingredientelor aromatice în funcție de preferințele personale. Dacă îți plac aromele mai intense, poți adăuga mai multe cuișoare sau scorțișoară.
Procesul de preparare
1) Într-un borcan mare de sticlă sau într-un vas cu capac etanș, adaugă vinul roșu și zahărul. Amestecă bine până când zahărul se dizolvă complet.
2) Adaugă în vas coaja rasă de portocală și de lămâie, păstaia de vanilie, boabele de coriandru, cuișoarele, scorțișoara și ghimbirul proaspăt. Dacă dorești, adaugă și esența de migdale și extractul de vanilie și migdale pentru a intensifica aromele.
3) Acoperă bine vasul cu capacul etanș și lasă-l la maturat timp de cel puțin două săptămâni. Agită vasul ocazional pentru a ajuta la amestecarea și imbinarea aromelor.
Cu cât lași coniacul să se matureze mai mult, cu atât aromele vor fi mai intense și mai bine integrate.
Coniacul de casă trebuie lăsat la maturat măcar două săptămâni
Sigur, marile branduri de coniac maturează ocniacul în butoaie de stejar, lăsând lichidul să îmbătrânească chiar și 50 de ani. Dar nu asta e ideea în cazul coniacului de casă, nu? Dar ai răbdare măcar două săptămâni, totuși.
Chiar dacă pare că partea mai grea a trecut, să știi că poți strica licoarea pe care tocmai ai obținut-o dacă alegi s-o bei din recipientul nepotrivit.
Așa că, în caz că ai de gând să bei coniacul simplu și vrei să-l servești într-un pahar de plastic, eventual și de unică folosință, mai bine nu te mai apuci de băut și preparat licori fine.
Dacă vrei să te bucuri de coniac precum un cunoscător, alege ori un pahar tip balon, cu picior, scund și robust ori unul tip lalea, lat în partea de jos și mai îngust în partea de sus, perfect pentru concentrarea aromelor.
Citește și: Trucul prin care prepari în casă cea mai bună afinată. Ai nevoie doar de două ingrediente
Apoi mai contează și felul în care îl deguști. Îți spunem modul ideal de băut, fiecare alegând ce vrea să facă, după aceea.
Deci: toarnă două degete de coniac în pahar - neapărat cel potrivit, cum am arătat mai sus - apoi ține paharul în palmă.
În acest timp băutura se va încălzi puțin și-și va elibera astfel aromele. Poți aștepta așa până la 10 minute, dacă ai răbdare. În tot acest răstimp vaporii de alcool se vor rafina.
Desigur, poți dilua coniacul cu gheață sau cu puțină apă, dar acest lucru îi va influența și aroma.