Secretul celei mai bune vișinate de casă. De ce nu trebuie să folosești țuică sau palincă?

DE Eduard Niculescu | 15.03.2025 - 07:40
Secretul celei mai bune vișinate de casă - Foto: saveo.ro (imagine cu rol ilustrativ)
Secretul celei mai bune vișinate de casă - Foto: saveo.ro (imagine cu rol ilustrativ)
Secretul celei mai bune vișinate de casă
Secretul celei mai bune vișinate de casă
Secretul celei mai bune vișinate de casă
Secretul celei mai bune vișinate de casă

Cea mai bună vișinată de casă necesită cunoașterea câtorva trucuri, dar mai ales a unui secret care va elimina pericolul real ca licoarea obținută si aibă gustul alterat. Și, indiferent de sfaturile unora, nu trebuie să folosiți deloc în acest proces țuica sau palinca.

SHARE

Secretul celei mai bune vișinate de casă este cunoscut, probabil, de mulți români, dar nu chiar de toți cei care sunt fanii acestei băuturi care încântă simțurile, deși trebuie consumată moderație ținând cont de vechea vorbă „dulce și te duce”.

O vișinată de casă reușită este neapărat cea care ține cont în procesul de obținere de câteva lucruri fără de care rezultatul final ar putea fi total dezamăgitor față de așteptări.

Secretul celei mai bune vișinate de casă. De ce nu trebuie să folosești țuică sau palincă?

Vișinata este considerată, în general, mai degrabă o băutură alcoolică pentru femei, dar sunt și mulți bărbați care o preferă, tocmai pentru că licoarea nu teste atât de tare ca o țuică  -să nu mai zicem de palincă - având, în plus parfumul și gustul specific fructelor respective.

Românii o preferă în multiple ocazii, incusiv de Sărbători, fie ele de Crăciun sau de Paște, mai ales dacă vremea este mai răcoroasă.

Deși pare mult mai inofensivă decât alte tării, vișinata se supune vechiului principiu „dulce și te duce”, astfel că trebuie consumată cu moderație. 

Același lucru este valabil și pentru cei cu probleme de sănătate, de exemplu dabet, ea conținând o cantitate mare de zahăr.

Citește și: Cum testezi țuica ca să afli dacă este falsificată? Există câteva trucuri care nu dau greș

Poate că vi s-a întâmplat să vă aflați în vizită sau la o petrecere unde ați fost servit cu o vișinată din comerț sau una făcută chiar în casă, dar al cărui gust și miros v-au dezamăgit, ba chiar v-au deranjat. 

Așa că ce vișinata poate fi mai bună decât cea făcută cu mâinile voastre, în propria locuință.

Dar pentru asta trebuie să aveți grijă să respectați anumite reguli care vor avea ca rezultat final obținerea acelei licori dorite, cea pe care o aveți în memoria simțurilor când vă gândiți la vișinată.

Vișinata de casă nu trebuie făcută cu țuică sau palincă - Foto: savoriurbane.ro (cu rol ilustrativ)

În acest sens, iată o rețetă clasică de obținere a vișinatei de casă, așa cum este ea prezentată de site-ul bucate-aromate.ro.

Vișinata de casă conține mult zahăr

Deci, să o luăm pe urmele „pașilor” menționați de site-ul respectiv, pentru a obține băutura dorită, ci tăria, gustul și mirosul așa cum știți că al trebui să fie și le doriți.

Cum se prepară vișinata de casă?

Pasul 1

În primă fază, tot ce ne trebuie sunt vișinele spălate și fără codițe și zahăr. La 1 kg de vișine, punem 500 g de zahăr.

Folosiți orice recipient din sticlă aveți la îndemână, dar trebuie să aveți în vedere că la final va trebui să îl închideți etanș, așa că ar fi bine să fie un recipient prevăzut cu dop sau capac.

O damigeană este ideală, dar la fel de bun este și un borcan. Dacă, totuși, nu aveți un recipient cu capac etanș, puteți lega gura borcanului cu folie de plastic și cu sfoară sau elastic. Pentru 1 kg de vișine, se poate folosi un borcan de 3 litri cu capac. 

Citește și: „Bătălia palincii”: faimoasa băutură este românească sau ungurească? De ce au dreptate ambele părți?

Pasul 2

Vișinele se așează în borcan în straturi alternative: vișine-zahăr-vișine-zahăr. ultimul strat de deasupra trebuie să fie de zahăr. Cel mai simplu ese să folosiți o pâlnie mai mare pentru a introduce fructele și zahărul.

În prima fază a preparării, în borcan are loc un proces de fermentație, astfel că se vor forma acolo niște gaze care trebuie să poată ieși afară.

În faza aceasta nu înfiletăm capacul, ci doar acoperim gura borcanului cu tifon sau șervete de hârtie și o farfurioară. Ideea este ca acele gaze să poată ieși afară, dar, în același timp, să nu lăsăm loc insectelor sau prafului să intre în borcan.

Pasul 3

Lăsăm vișinele și zahărul să fermenteze cam 10 zile la temperatura camerei. Borcanul trebuie să stea la cald, nu la rece.

Deci nu îl duceți în beci, nici în frigider, dar nu trebuie să cădeți nici în extrema cealaltă: să îl puneți la soare ca să grăbiți procesul.

Lăsați fermentația să se întâmple în ritmul ei, natural. În acest fel se va extrage, pe îndelete, toată aroma din vișine și din sâmburi și veți avea o vișinată grozavă.

Pe parcursul celor 10 zile, amestecați din când în când în borcan cu o lingură cu coadă lungă, ca să ajutați zahărul să se dizolve. Nu încercați să zdrobiți vișinele, dimpotrivă!

Amestecați încet, să nu le sfărâmați. Ar fi păcat, pentru că s-ar putea să aveți nevoie de ele la prăjituri și torturi.

După cele 10 zile de fermentație, zahărul va fi complet dizolvat, iar vișinele își vor fi lăsat suficient sirop încât să plutească în borcan.

În vișinata de casă nu se pune nici țuică, nici palincă - Foto: savoriurbane.ro (cu rol ilustrativ)

Pasul 4

Acum este momentul să adăugați în borcan alcoolul care să stopeze fermentația fructelor.

ATENȚIE! Acum e momentul secretului de care vorbeam. Nu folosiți în acest scop, sub nici o formă, țuica sau palinca de prune care au un miros și o aromă specifice care le vor „deturna” pe cele ale vișinatei.

Prin urmare, se pot folosi 2 tipuri de alcool și fiecare variantă are adepții săi. Totul este cât de tare sau de delicată vreți să fie vișinata, la final.

Citește și: Vinul roșu sau vinul alb? Care este mai bun pentru organism? Opinia specialiștilor

Deci, variantele sunt: alcoolul dublu rafinat, de 96 de grade sau alcoolul mai slab, de 60 sau 40 de grade, dar de bună calitate și fără aromă specifică. Cel mai bun exemplu în acest ultim caz este o vodcă de bună calitate. 

Vișinata de casă poate fi făcută cu vodcă de calitate

Până la urmă, vișinata de casă devine o chestiune de gust, prin urmare:

  • dacă vrei o băutură feminină, cu mai multă aromă și mai puțin alcool, pui 500 ml de vodcă la 1 kg de vișine;
  • dacă vrei o vișinată bărbătească, mai tare, pui 500 ml de alcool dublu rafinat;
  • dacă nu ții neapărat ca vișinata să fie foarte concentrată și aromată, poți pune și o cantitate mai mare de alcool (dublu rafinat sau vodcă), de exemplu 700 ml.

Pasul 5

După ce turnăm alcoolul peste fructe, nu ne mai rămâne decât să așteptăm cam 2 luni până ce aromele se vor armoniza, acolo, în borcan și vom avea o băutură cu aromă de fructe, nu de alcool.

După această perioadă, vișinata se strecoară și se trage în sticle cu dop. Sticlele cu vișinată se păstrează în cămară, la răcoare și întuneric chiar și 3-4 ani.

Citește și: Cum să eviți durerea de după ce bei alcool. Băutura care nu provoacă mahmureală

Dacă ați fost convinși de această rețetă ori o știați deja, nu mai rămâne decât să așteptați sezonul vișinelor.

Apoi, urmând pașii de mai sus, vă veți bucura la toamnă, dar și pe parcursul iernii - în funcție de cantitatea produsă - de o vișinată delicioasă.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te