Cum îți crești toleranța la alcool? Bei vin, țuică, whiskey și a doua zi nu te doare capul

DE Florentina Enache | Actualizat: 14.06.2024 - 15:01
Cum îți crești toleranța la alcool? Bei vin, țuică, whiskey și a doua zi nu te doare capul - Foto: Profimediaimages.ro (Imagine cu rol ilustrativ)

Cum îți poți crește toleranța la alcool? Ce trebuie să faci înainte de a ieși în oraș?

SHARE

Mulți cred că pentru a-ți crește toleranța la alcool, trebuie să bei din ce în ce mai mult la fiecare ocazie. Deși poate acest principiu e adevărat, sunt anumite lucruri pe care le puteți face înainte de a ieși în oraș, care vă vor crește toleranța la alcool.

Cel mai important lucru de reținut, totuși, este că trebuie să beți întotdeauna în mod responsabil, ceea ce înseamnă să vă controlați și să vă opriți atunci când dumneavoastră sau ceilalți considerați că ați băut destul.

Cum îți crești toleranța la alcool? Bei vin, țuică, whiskey și a doua zi nu te doare capul

Nu toate băuturile alcoolice sunt egale în ceea ce privește concentrația de alcool și chiar și tipul de băutură poate afecta persoanele în mod diferit.

Citește și: STUDIU Ce se întâmplă atunci când consumi alcool în avion și apoi te culci? Medicii, avertisment dur

În general, cu cât porția tipică este mai mică, cu atât băutura este mai tare. Un shot de whisky poate avea la fel de mult alcool ca o bere întreagă.

Băuturile dulci cu fructe sau cocktailurile pot fi foarte greu de judecat în ceea ce privește conținutul de alcool, mai ales pentru un începător. Deoarece acestea pot varia foarte mult în funcție de cum sunt preparate, nu există un standard unic.

Citește și: DESCOPERIRE uriașă pentru ȘOFERI. Cum poți să bei la volan și la alcool-test să ai alcoolemie zero?

Nu toate tipurile de băuturi sunt standardizate. O bere de tip lager are, de obicei, aproximativ 5% alcool, dar unele beri artizanale au 20% sau mai mult.

Deși beția are efecte comune, diferite tipuri de băuturi pot produce efecte distincte. De exemplu, o persoană poate fi mult mai moleșită dacă bea vin decât după ce a băut tequila.

Ce factori influențează toleranța la alcool?

Modul în care o persoană tolerează alcoolul este afectat de mai mulți factori, dintre care unii sunt controlabili. Genul, tipul de corp, greutatea, utilizarea de medicamente, consumul de alimente și oboseala sunt doar câteva exemple de elemente care influențează toleranța la alcool.

Femeile, care au în general mai multă grăsime corporală și un procent mai mic de apă în sânge, au un nivel de toleranță mai scăzut decât bărbații. Acest lucru se datorează faptului că acestea nu au la fel de multă apă pentru a dilua alcoolul din sângele lor.

Citește și: O femeie a ajuns la urgențe, în stare de ebrietate, fără să fi băut alcool. Ce au descoperit medicii

Creșterea în greutate

Un mod simplu pentru avea o toleranță mai mare la alcool este prin creșterea în greutate. În general, cu cât un corp cântărește mai mult, cu atât mai repede poate absorbi alcoolul, ceea ce face ca nivelul dumneavoastră de toleranță să fie mai ridicat.

Este adevărat că mărimea generală a corpului afectează toleranța, dar țesutul muscular absoarbe alcoolul mult mai repede decât grăsimea.

Citește și: Cum poți face singur alcool din zahăr, acasă? Ai nevoie de doar 3 ingrediente

Dacă doriți să luați în greutate, nu uitați să faceți acest lucru în siguranță. Adăugarea chiar și a 5 kg la greutatea dumneavoastră va contribui la creșterea toleranței la alcool. Dar nu uitați că, așa cum consumul de alcool vine cu factori de risc, la fel se întâmplă și cu creșterea în greutate. Împreună, de exemplu, pot duce la hipertensiune arterială.

Mâncați înainte de a ieși în oraș

Dacă aveți mâncare în stomac, alcoolul se va absorbi mai încet, făcând ca efectele alcoolului să fie mai puțin vizibile. La fel, dacă nu ați mâncat nimic, va scădea toleranța.

Mărimea mesei pe care o luați contează. De exemplu, dacă consumați o masă mai mare, aceasta va încetini absorbția alcoolului în sânge, făcând ca toleranța dumneavoastră să crească temporar.

Citește și: Cum scapi de respirația urât mirositoare de după consumul de alcool? Ce trebuie să mănânci?

Intervalul de timp dintre consumul de alimente și consumul de alcool vă afectează, de asemenea, toleranța. De exemplu, dacă consumați o masă mare fie chiar înainte, fie în timpul consumului de alcool, toleranța dumneavoastră va fi mai mare. Dacă luați o masă mai mică și așteptați să beți, toleranța dumneavoastră va fi mai scăzută.

Nu uitați că mâncarea nu face decât să întârzie absorbția alcoolului în organism. Nu veți putea neapărat să consumați mult mai mult alcool decât o faceți de obicei, așa că este mai bine să fiți prudent și să nu exagerați.

Hidratarea

Consumul de băuturi alcoolice atunci când sunteți deshidratat duce la scăderea toleranței, deoarece există mai puțină apă în sânge pentru a dilua alcoolul.

Citește și: Scapi mai repede de mahmureală dacă bei un păhărel după ce te trezești din beție? Răspuns incredibil

Înainte de a consuma o băutură alcoolică, luați în considerare să beți un pahar de apă pentru a vă asigura că sunteți cât de cât hidratat.

Luați în considerare posibilitatea de a bea un pahar de apă între fiecare băutură. 

Odihna și sănătatea

Dacă sunteți obosit sau bolnav, organismul dumneavoastră este mai puțin eficient în procesarea și eliminarea alcoolului.

Citește și: Consumul de alcool dăunează căsniciei. Cum poți să ajungi la divorț de la câteva beri în plus?

Dacă nu ați dormit sau sunteți obosit din cauza stresului de la locul de muncă, luați în considerare posibilitatea de a nu bea în acea zi. Acest lucru vă va ajuta organismul să se recupereze.

Dacă sunteți bolnav și luați medicamente, să știți că acestea pot interacționa cu alcoolul prin creșterea efectelor acestuia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te