Cele 5 alimente ce nu trebuie gătite direct din congelator. Care sunt pericolele pentru sănătate?


Cele 5 alimente ce nu trebuie gătite direct din congelator pot fi relativ lesne de ghicit, deși s-ar putea ca lista să conțină și câteva surprize. Pentru că dezghețarea produselor durează, de regulă, mult, destui oameni le pun direct în cuptorul cu microunde sau în cel de aragaz.
Multe alimente sunt păstrate în congelator, mai ales vara, pentru a se păstra cât mai mujlt timp. Dar când ne e foame se întâmplă să nu mai avem răbdare și să forțăm dezghețarea și gătirea lor.
Unele produse sunt perfecte pentru acest stil rapid, însă trebuie să aveți grijă la altele, deoarece nu toate alimentele pot fi gătite direct din congelator.
Alimentele gătite direct din congelator pot fi periculoase
După o zi încărcată la serviciu, mulți dintre noi ne îndreptăm direct spre congelator când vine vorba de o cină rapidă și ușoară.
Dar aveți grijă ce alegeți, deoarece nu toate alimentele pot fi gătite direct din congelator.
Experții de la Which? au dezvăluit cele cinci alimente pe care nu ar trebui să le gătiți niciodată fără a le dezgheța cu atenție – iar unele dintre ele s-ar putea să vă surprindă.
Citește și: Trucul simplu prin care elimini umiditatea din frigider. Materialul folosit te costă doar 6 lei
„Congelarea alimentelor este o modalitate simplă și convenabilă de a reduce risipa, de a menține valoarea nutrițională și de a economisi bani. Dar nu toate alimentele pot fi gătite direct din congelator”, a explicat Which?.
De la carne de pasăre la lactate, poate fi confuz să știți când ar trebui – și când nu ar trebui – să săriți peste procesul de decongelare.
Sfaturile experților, împreună cu recomandările de încredere ale Agenției pentru Standarde Alimentare (FSA), vă vor ajuta să descoperiți miturile și să economisiți timp în bucătărie.
Ce alimente nu trebuie gătite direct din congelator:
1. Pui
Deși produsele din pui procesate, cum ar fi nuggeturile sau burgerii, pot fi introduse direct în cuptor, puiul crud nu trebuie niciodată gătit din stare congelată.
„FSA recomandă cu tărie să nu gătiți puiul crud din stare congelată, deoarece acest lucru poate duce la o gătire inegală și la dezvoltarea bacteriilor”, a explicat Which?
„În timp ce exteriorul puiului se poate încălzi și părea gătit, interiorul poate rămâne nepreparat și poate dura mai mult timp până ajunge la o temperatură sigură, creând condiții ideale pentru bacterii, cum ar fi campylobacter și salmonella”.
Unele produse, ca puiul crud, nu trebuie gătite imediat după ce sunt scoase din congelator - Foto: Pexels (cu rol ilustrativ)
În ceea ce privește procesul de decongelare, nu trebuie să decongelați niciodată carnea de pui la temperatura camerei.
În schimb, este mai bine să o decongelați în frigider – deși acest proces poate dura 24 de ore sau mai mult – așa că asigurați-vă că vă planificați mesele din timp.
2. Cârnați
Unii cârnați sunt vânduți congelați și pot fi gătiți în siguranță direct din congelator. Cu toate acestea, cârnații congelați acasă trebuie întotdeauna dezghețați complet înainte de gătit, potrivit Which?.
Citește și: Cum reduci factura de energie la frigider? „Testul hârtiei”, metoda ce arată dacă se închide etanș
Dacă intenționați să îi gătiți imediat, utilizați pur și simplu setarea de dezghețare din cuptorul cu microunde.
Dar dacă doriți să îi dezghețați și să îi gătiți mai târziu, cel mai bine este să îi dezghețați în frigider.
„Verificați dacă centrul fiecărui cârnat este complet dezghețat înainte de a începe gătitul”, sfătuiește organizația de protecție a consumatorilor.
3. Carne tocată
Este un ingredient util de păstrat în frigider, fie că este pentru lasagna sau chili con carne. Cu toate acestea, carnea tocată trebuie întotdeauna dezghețată înainte de gătit.
„Blocurile de carne tocată sunt dense, ceea ce poate duce la o gătire inegală a mâncării dacă nu sunt dezghețate mai întâi”, a explicat Which?.
„La fel ca puiul și cârnații, o parte din carnea tocată poate rămâne nepreparată, crescând riscul de intoxicație alimentară.”
Carnea din congelator trebuie dezghețată în frigider, în ritm natural
4. Creveți sau crustacee
Ca și în cazul cârnaților, există unele pachete de creveți congelați special pregătiți pentru a fi gătiți direct din congelator.
Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, creveții și alte tipuri de crustacee trebuie decongelați înainte de gătire.
„Gătirea creveților direct din congelator, fără a urma instrucțiunile testate, poate duce la înăsprirea și gătirea excesivă a exteriorului, în timp ce interiorul rămâne rece. Acest lucru poate crește riscul de supraviețuire a bacteriilor dăunătoare”, explică Which?.
Pentru rezultate optime, dezghețați creveții în frigider peste noapte sau utilizați funcția de dezghețare a cuptorului cu microunde dacă îi gătiți imediat.
5. Mâncăruri congelate preparate acasă
Congelarea mâncărurilor gătite acasă - mai ales când rămân cantități mari neconsumate - este rapidă, ușoară și economisește atât timp, cât și bani.
Cu toate acestea, există riscul ca porțiile mari și dense de mâncare să se gătească inegal din cauza congelării, atunci când vrem să le refolosim.
Citește și: Trebuie sau nu să speli fructele și legumele? Adevărul pe care nu ți-l spun medicii. Ce pățești?
Acest lucru este valabil în special pentru preparatele stratificate care conțin produse lactate sau carne tocată, inclusiv lasagna sau plăcinte cu carne.
„În cazul mâncării preparate acasă, este important să verificați dacă alimentele sunt complet gătite și fierbinți pe toată suprafața”, mai spune FSA.