Cum reduci factura de energie la frigider? „Testul hârtiei”, metoda ce arată dacă se închide etanș

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 05.07.2025 - 22:46
Cum reduci factura de energie la frigider - Foto: Freepik (cu rol ilustrativ)
Cum reduci factura de energie la frigider - Foto: Freepik (cu rol ilustrativ)
Cum reduci factura de energie la frigider
Cum reduci factura de energie la frigider
Cum reduci factura de energie la frigider
Cum reduci factura de energie la frigider

Cum reduci factura de energie la frigider? După liberalizarea prețurilor la electricitate, de la 1 iulie, românii vor trebui să scoată mult mai mulți bani din buzunar pentru a-și plăti curentul. De aceea, fiecare watt economisit contează într-o asemenea situație.

SHARE

Să reduci factura de energie la frigider pare ultima grijă pe care ai putea-o avea, când alte aparate casnice sunt considerate cele mai mari devoratoare de curent.

Dar la prețurile acestuia existente după 1 iulie, cu siguranță că numeroși români își vor reconsidera consumul și vor căuta soluții de eficientizare a tuturor electrocasnicelor din casă.

Cum reduci factura de energie la frigider? „Testul hârtiei”, metoda ce arată dacă se închide etanș

Valul de caniculă cu care deja aproape că ne-am obișnuit, vară de vară, se vor uni, în acest an, cu valul de scumpiri ale prețului curentului electric, odată cu liberalizarea acestei piețe, după aproape 4 ani și jumătate.

Iar acest lucru îi îngrijorează pe numeroși români, mai ales pe cei obișnuiți să achite o factură mai temperată, datorită plafonării care a funcționat până acum, dacă se încadrau într-un consum lunar de sub 100 kWh sau 255 kWh, unde prețul curentului a fost de 0,68 lei, respectiv 0,80 lei.

De la 1 iulie, la același consum, se va plăti aproape dublu sau chiar triplu, în funcție de prețurile practicate de furnziorul de energie cu care aveți contract.

Citește și: Cum să-ți răcorești rapid locuința dacă nu ai aer condiționat? Trucul folosit de pompieri

De aceea, econmisirea, inclusiv prin verificarea funcționării corecte a aparatelor electrocasnice este esențială pentru refucerea consumului și, implicit, a viitoarelor facturi.

În general, atenția ni se îndreaptă către aparatele de aer condiționat, centralele de apartament sau boilere, acestea fiind cele mai mari consumatoare de curent într-o gospodărie.

O funcționare corectă a frigiderului reduce substanțial factura la curent - Foto: Freepik (cu rol ilustrativ)

Dar există și o altă instalație care, deși nu pare, mai ales dacă știm că am cumpărat un produs dintr-o clasă energetică A+ sau chiar mai bine, poate să ne încarce factura la energie.

Este vorba de nelipsitul frigider, fără de care nu mai putem concepe viața la ora actuală, cu atât mai mult în timpul verilor caniculare.

Deși consumul acestuia este mai mic decât al unui aer condiționat, de exemplu, el se realizează permanent, 24 de ore din 24, fără pauze, decât dacă îl dezghețăm ori se întrerupe lumina.

Factura de energie crește dacă frigiderul nu e etanș

Iar o funcționare defectuoasă a acestuia va spori și mai mult energia pe care o va consuma pentru a-și face treaba: aceea de a răci alimentele depozitate în el.

Unul dintre cele mai sensibile puncte ale frigiderului este garnitura ușii, iar soluția pentru a vă salva alimentele și buzunarul în această vară poate fi o simplă foaie de hârtie A4, adică mărimea standard, ca cea pentru o cerere scrisă de mână, cum era pe vremuri.

Starea garniturilor care trebuie să fixeze ușile frigiderului și congelatorului pentru a nu scăpa frigul sau pentru a nu intra căldura, ceea ce este același lucru, este esențială pentru un consum normal de curent al acestuia.

Când temperaturile exterioare depășesc 30 °C, așa cum se întâmplă în multe regiuni ale țării în timpul verii, frigiderul funcționează mai intens, pentru a menține frigul în interior.

Citește și: Pensionarii cu pensie mică vor plăti facturi de 2 ori mai mari. Când se dau banii pe cardul energie?

Dacă garnitura ușii nu se închide bine, efortul se multiplică, ceea ce nu se traduce doar printr-o creștere a facturii de energie electrică, ci și prin posibile defecțiuni pe termen mediu ale aparatului.

Căldura favorizează, de asemenea, formarea umidității în interiorul frigiderului, ceea ce poate provoca mirosuri neplăcute, acumularea de gheață în modelele fără funcție „no frost” și proliferarea mucegaiului pe marginile garniturii. Aceste probleme se agravează dacă nu sunt detectate la timp.

Poate vă spuneți: garniturile frigiderului meu sunt în regulă. Ei bine, mai bine verificați și faceți cât mai repede așa-numitul „test al hârtiei”. Ce înseamnă el?

Luați o foaie de hârtie A4 și deschideți frigiderul pentru a o așeza astfel încât să puteți verifica dacă frigiderul dvs. închide bine. Este cel mai simplu și mai eficient test pentru a verifica starea garniturilor, potrivit bayernshop.ro.

Verificarea funcționării frigiderului, inclusiv a etanșeității lui, sunt esențiale pentru un consum optim de energie al acestuia - Foto: Pixabay (cu rol ilustrativ)

Trebuie doar să închizi ușa lăsând o parte a foii prinsă înăuntrul frigiderului și să tragi ușor de partea rămasă afară: dacă iese ușor, lin, închiderea NU este etanșă. Dacă, dimpotrivă, simți rezistență, înseamnă că etanșarea funcționează corect.

Această metodă casnică vă permite să aflați dacă pătrunde aer cald în interiorul frigiderului.

Citește și: Preţul la energia electrică ar putea totuşi să scadă, după liberalizare. Vezi calculele.

Dacă da, aparatul are nevoie de mai multă energie pentru a menține temperatura adecvată, ceea ce crește consumul și reduce durata de viață a compresorului.

În plus, alimentele se pot strica mai repede din cauza lipsei unei răciri uniforme în interiorul aparatului.

Deși „testul hârtiei” este cea mai răspândită metodă datorită simplității și costului zero, există și alte trucuri care permit verificarea dacă închiderea este defectă.

Una dintre ele constă în așezarea unei lanterne puternice aprinse în interiorul frigiderului și stingerea luminilor în bucătărie - sau în locul în care țineți aparatul - astfel încât să faceți întuneric.

Dacă se percepe lumină din exterior cu ușa închisă, există o problemă de etanșeitate evidentă.

De asemenea, puteți observa și alte indicii: pornirea mai frecventă a motorului, îngheț excesiv sau alimente care se răcesc inegal. Oricare dintre ele poate indica faptul că garnitura ușii și-a pierdut eficacitatea.

Cea mai bună modalitate de a preveni deteriorarea garniturii frigiderului este să o mențineți curată și flexibilă.

Pentru aceasta, este recomandat să o curățați o dată pe lună cu apă caldă și săpun neutru, acordând o atenție specială șanțurilor în care se pot acumula firimituri sau resturi de alimente.

După curățare, se poate aplica un strat foarte subțire de vaselină neutră sau lubrifiant siliconic, care ajută la menținerea elasticității materialului și la o mai bună adaptare a cauciucului la cadru. Aceste măsuri de îngrijire pot prelungi durata de viață cu ani de zile.

Dacă garnitura este deformată într-un punct anume, uneori este suficient să aplicați căldură cu un uscător de păr pentru a-i reda forma inițială.

Citește și: Ministrul Energiei anunță ce pensie trebuie să ai, ca să primești 50 de lei pentru plata energiei

De asemenea, poate fi foarte util să apăsați manual cauciucul pentru a-l repoziționa dacă s-a deplasat.

În cazul în care este crăpat, murdar de mucegai sau desprins în mai multe locuri, se recomandă înlocuirea acestuia cu unul nou.

Există piese de schimb universale și specifice pentru fiecare marcă, iar procesul de instalare este simplu dacă se respectă instrucțiunile producătorului.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te