Cât timp mai poți consuma ouăle, laptele și carnea după ce le expiră termenul de garanție

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 14.06.2023 - 16:28
Alimentele care expiră mai pot fi consumate o perioadă Foto: Pexels.com
Alimentele care expiră mai pot fi consumate o perioadă Foto: Pexels.com

Multe produse alimentare mai pot fi consumate și după expirarea termenului de valabilitate. Unele mai pot fi păstrate săptămâni sau chiar luni după data expirării.

SHARE

Sunt foarte multe alimente care mai pot fi folosite o perioadă bună de timp și după depășirea termenului de valabilitate. Unele pot fi consumate timp de câteva luni dacă sunt ținute în condiții optime de temperatură și umiditate.

Puțini oameni știu că, de exemplu, se pot consuma după ce ”expiră” inclusiv produse perisabile cum ar fi ouăle, laptele sau carnea. Sunt însă câteva condiții în acest sens. 

 Cât timp mai putem consuma ouăle, laptele și carnea după ce expiră

Producătorii sunt obligați de legislaţia locală să se încadreze în anumite termene pentru care îşi asumă responsabilitatea. 

Însă perioada de valabilitate a produsului se referă doar la perioada de timp în care compania producătoare poate fi trasă la răspundere legal pentru nerespectarea standardelor de calitate.  După perioada de valabilitate, produsul trebuie retras de la comercializare.

Acest lucru nu înseamnă obligatoriu că este alterat sau că şi-a pierdut din calitate, atâta timp cât este păstrat în ambalajul original, intact şi fără urme de deteriorare, şi a fost conservat corespunzător (frigider, congelator, etc.).

Iar dacă este păstrat în condiţii speciale, altele decât cele impuse de producător, perioada de siguranţă alimentare creşte şi mai mult.

Pe de altă parte, este bine de reținut că deteriorarea ambalajului sau păstrarea lui necorespunzătoare îl poate face inutilizabil chiar dacă se află în perioada de garanţie.

Citește și: VIDEO Lapte cu râme, într-un supermarket cunoscut. Românii cumpără des acest sortiment

Există 3 tipuri de produse care se pot consuma în siguranţă chiar şi după expirarea termenului de valabilitate, cu o durată mai mare sau mai mică, în funcţie de metoda de conservare: proaspete (câteva zile în plus), congelate (câteva săptămâni sau luni în plus) şi conservate sau uscate (luni sau chiar ani în plus), conform unui material publicat de traiesteieftin.ro.

Alimentele proaspete care se pot consuma după expirarea valabilității. Cum ne dăm seama că sunt bune

1.Laptele. Laptele proaspăt (nu U.H.T.) sau dulce are o valabilitate redusă, de doar câteva zile, însă se poate folosi câteva zile şi după expirarea termenului de valabilitate, dacă a fost păstrat nedeschis în ambalajul original.

Pentru a verifica dacă laptele este apt pentru consum, încălziţi o lingură de lapte deasupra unei flăcări (aragaz, brichetă, lumânare). Dacă nu se brânzeşte (separă), laptele se poate consuma. Mai mult, îi puteţi prelungi valabilitatea şi mai mult dacă îl fierbeţi.

2. Ouăle. Deși pare greu de crezut că ouăle care sunt atât de sensibile pot să fie consumate în siguranţă şi după expirarea termenului de valabilitate care este de 30 de zile, pot fi bune chiar şi două săptămâni după acest termen dacă sunt intacte şi au fost păstrate la rece.

Citește și: De unde este adus laptele Olympus pe care românii îl cumpără din supermark. Nicio legătură cu Grecia

Pentru a verifica dacă sunt apte pentru consum scufundaţi-le într-un vas transparent (un pahar, de exemplu) cu apă rece. Dacă se scufundă se pot folosi în continuare. Dacă se ridică de pe fundul vasului, aruncaţi-le.

3. Brânza. Brânza dulce sau de vaci se poate consuma câteva zile după expirarea termenului de valabilitate, dacă a stat închisă în tot acest timp şi/sau nu prezintă un miros înţepător sau gust acru, acid.

Brânza maturată, cum este parmezanul sau cheddar, rezistă până la o lună după data de expirare dacă este păstrată în frigider, chiar şi dacă are un strat de mucegai subţire la suprafaţă, pe care îl puteţi îndepărta cu un cuţit.

4. Carnea. Valabilitatea cărnii proaspete este un subiect sensibil. În general carnea rezistă puţin după data de expirare. Mai mult dacă a fost ambalată în vid şi păstrată la rece. Totuşi, carnea poate să fie consumată atâta timp cât nu este lipicioasă la atingere, nu prezintă decolorări şi nu are un miros pregnant de carne.

Ca idee generală, atât carnea cât şi peştele atunci când sunt proaspete nu au un miros de carne sau peşte…Mirosul se accentuează o dată cu dezvoltarea bacteriilor.

5. Untul. Untul expirat se poate folosi cu siguranţă atâta timp cât nu are un miros acid de brânză. Pentru a-l folosi şi mai târziu, aruncaţi-l în congelator şi folosiţi-l în prima prăjitură pe care o faceţi.

6. Pâinea. Termenul de valabilitate al pâinii este calculat pentru pâinea păstrată la temperatura camerei. Dar termenul se poate extinde mult şi chiar foarte mult prin păstrarea ei în frigider sau în congelator. În frigider îşi dublează valabilitatea iar dacă este păstrată în congelator se poate consuma în siguranţă şi după săptămâni sau luni.

Citește și: Tone de carne expirată de 3 ani, în restaurante din stațiunea Costinești. Imposibil de ridicat

În frigider se păstrează în pungă iar în congelator este bine să se păstreze gata feliată, bine închisă. Pentru a o folosi e suficient să o puneţi direct congelată în prăjitorul de pâine sau pe plită.

7. Fructe, legume şi salate. Se pot consuma zile şi chiar săptămâni după termenul de valabilitate, dacă au fost păstrate bine, mai ales în frigider, sunt tari şi îşi păstrează caracteristicile cunoscute.

Marginile frunzelor de salată înnegrite, părţile moi ale fructelor şi legumelor afectate parţial se pot tăia şi îndepărta atâta timp cât întregul nu a fost compromis şi poate fi utilizat.

8. Pastele prospete. Se pot păstra săptămâni sau chiar luni după expirararea termenului de valabilitate dacă le depozităm în congelator, în pungi uscate, închise bine. Sau în ambalajul original.

Produse congelate pot fi consumate o perioadă și după expirare

Produsele congelate (legume, cărnuri, peşte, etc.) se pot folosi mult mai mult timp decât ne recomandă termenul de valabilitate atâta timp cât ambalajul este intact, lanţul de frig a fost menţinut pe perioada transportului şi stocării şi nu a suferit congelări/decongelări (vizibile într-o cantitate mare de gheaţă în interiorul ambalajului).

Pentru a vă asigura că produsele sunt corespunzătoare din punct de vedere al calităţii, observaţi-le după dezgheţare: legumele nu trebuie să fie moi sau decolorate, carnea trebuie să fie fermă la atingere şi nu trebuie să aibă pete şi nici un miros intens.

Citește și: Firma lui Dragnea jr. a distribuit carne expirată românilor aflați în carantină. A primit amendă

La fel peştele, trebuie să fie ferm, oasele să nu se desprindă iar mirosul să nu fie puternic. Am spus tot timpul că un produs congelat bine e de preferat unuia proaspăt păstrat prost, deoarece produsele destinate congelării trec în tunelul de frig la câteva ore după culegere sau sacrificare.

Produsele uscate, folosite după expirare

1.Fulgii de cereale

Pungile cu  fulgi de cereale, chiar şi cele desfăcute, se pot păstra zile şi chiar săptămâni după expirarea termenului de valabilitate.  Important este să le închideţi bine după fiecare utilizare cu o clemă specială (se găseşte la Ikea) sau cu un banal cârlig de rufe, pentru a preveni umezeala din aer să le înmoaie şi să le facă neapetisante.

2. Biscuiţii, chipsurile şi gustările sărate

Se păstrează bine zile şi săptămâni după expirarea termenului de garanţie, dacă sunt păstrate închise, în ambalajul original, în locuri răcoroase, uscate şi întunecoase (dulapuri sau cămări).

3. Făinurile

Un segment aparte îl reprezintă făinurile, care se păstrează bine atunci când sunt închise (pentru a nu atrage insectele) şi sunt păstrate în cămări răcoroase şi uscate, departe de sursele de lumină. Făinurile se păstrează după expirarea termenului de valabilitate în felul următor:

  • Făina albă de grâu (6-8 luni)
  • Făina de orez (6-8 luni)
  • Făina de porumb (6-8 luni)
  • Făina de cartofi/fulgii (6-8 luni)
  • Făina integrală de grâu (4-6 luni)
  • Făina cu agent de creştere (4-6 luni)
  • Mălai (9-12 luni)

4. Cerealele (orezul)

Făinurile integrale se păstrează mai puţin decât cele procesate. Acesta este motivul, aparent paradoxal, pentru care cerealele (grâu, orez, secară, etc.) integrale sunt mai scumpe decât cele procesate, în ciuda faptului că ele necesită mai puţină muncă:  pentru că învelişul cerealelor (păstrat la cele integrale) este bogat în grăsimi, acestea se alterează mai repede decât cele al căror înveliş a fost îndepărtat, şi le face mai perisabile şi implicit mai scumpe.

Citește și: Brânză, lapte, carne, mai ifetine după ce supermarketurile au ales să renunțe la o parte din profit

Deoarece nu are acest înveliş care să-l facă vulnerabil, toate tipurile de orez alb se păstrează săptămâni şi chiar lungi după expirarea termenului de valabilitate.

5. Pastele uscate

Pastele uscate, în special cele fără ou (care pot să prindă un miros rânced), au un termen de valabilitate de aproximativ doi ani. Dar se pot păstra cu uşurinţă cel puţin încă un an, dacă sunt ferite de umezeală, căldură şi lumină. Atâta timp cât nu au niciun miros special şi nu sunt exagerat de fărâmicioase, vor rămâne la fel de “proaspete” şi peste un an.

Conservele care pot fi consumate după expirare

Conservele sunt un capitol special. Pentru că sunt făcute să dureze, şi să dureze şi să dureze…În general, durează mult mai mult decât ne spune data indicată pe capac.

Cele în borcane mai puţin, cele în cutii mult mai mult. Inventate în timpul războiului, pentru a ajunge în siguranţă la militarii aflaţi departe de sursele de hrană, conservele în cutii metalice sunt garantate în general 3 ani. Dar durata în care conţinutul unei conserve se poate utiliza în condiţii de siguranţă urcă până la şapte ani de la data fabricării ei!

 Important e ca fiecare cutie să fie intacte, fără lovituri sau urme de rugină, şi să fi fost păstrată în condiţii normale de depozitare. Atâta timp cât conţinutul nu prezintă mirosuri sau gusturi speciale, se pot consuma în siguranţă.

Citește și: Nereguli găsite de ANPC în hotelurile de la munte

Produsele care nu expiră

Din punct de vedere al legislaţiei, nu există aşa ceva. Toate produsele comercializate trebuie să aibă înscris pe etichetă un termen de valabilitate.

Există însă unele produse care pot fi consumate zeci, sute şi chiar mii de ani!

Sarea, de exemplu, deşi are un termen de valabilitate, este doar un mineral aflat în stare naturală în pământ sau apă. Se poate înmuia dacă este păstrată necorespunzător dar asta nu înseamnă că nu poate fi folosită. 

La rândul ei mierea, chiar şi zaharisită, se poate folosi pentru o perioadă nedeterminată de timp. Arheologii au descoperit în mormintele faraonilor mierea, la mii de ani după îngropare, care şi-a păstrat calităţile.

 Oțetul din vin. Un alt ingredient pe care gospodinele îl pot folosi fară teama că a expirat este oțetul din vin. Acesta este ingredientul de nelipsit al salatelor gustoase, dar și pentru unele sosuri. Este de ajutor în videcarea înțepăturilor, pentru reducerea febrei, cât și pentru combaterea transpirației. Este, de asemenea,o soluție eficienta contra mătreții.

 Migdalele. Bogate în proteine, calciu și vitamina E, migdalele se numără printre fructele oleaginoase care pot fi consumate chiar și trei ani după ce au fost culese, daca sunt depozitate corect și daca nu le desfaci din membranele lor naturale de protecție.

Quinoa. Semințele de quinoa pot fi cosumate timp de un după ce au fost culese. Condiția este să le depozitezi în recipiente bine sigilate, în locuri lipsite de umezeală. Acestea sunt o sursă importantă de aminoacizi, recunoscuți pentru protecția pe care o oferă contra radicalilor liberi. Și semințele de susan țin între doi și trei ani.

Trebuie să le tii în locuri uscate, bine aerisite.

În concluzie, termenul de valabilitate are de multe ori o valoare orientativă, pe care e bine să o ştim dar pe care, uneori, putem să o ignorăm cu bună ştiinţă.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te