16 ani de la moartea stranie a lui Adrian Pintea. Soția, acuzată că „l-a ajutat să treacă dincolo”

DE Alex Darvari | Actualizat: 08.06.2023 - 13:41
16 ani de la moartea lui Pintea - Foto: ziarulmetropolis.ro / Facebook, Studiourile Buftea
16 ani de la moartea lui Pintea - Foto: ziarulmetropolis.ro

Adrian Pintea a murit în urmă cu 16 ani, în condiții ciudate, după ce ar fi refuzat tratamentul de specialitate. El ar fi ascultat chemarea inimii și ar fi decis să se lase îngrijit de soția sa. Lavinia spune că Adrian a murit în urma unui implant dentar.

SHARE

Adrian Pintea a murit în ziua de 8 iunie 2007 în condiții care nu au fost elucidate nici până în ziua de azi. Actorul, de o sensibilitate extremă, cu un aer mereu trist, avea să moară la doar 53 de ani.

Părinții nu au iertat-o

Nici după 10 ani părinții lui Adrian Pintea nu au putut-o ierta pe Lavinia Tatomir, soția și ultima iubire a actorului. Tatăl actorului avea să spună, citat de Mediafax, că „eu cred că ea a fost una din cauzele care i-au produs moartea. Adrian putea să facă operație de schimbarea ficatului..., l-a dus cu vorba, că ea prin palpare... până l-a băgat în mormânt”.

„Un bolnav cronic, cum era Adrian, a ales să aibă încredere în puterile energoterapeutei (soția Lavinia). În anul 2001, Lavinia Tatomir a declarat că l-a vindecat pe Adrian de ciroză. În alte interviuri pretinde că știa că Adrian va muri, dar că s-a căsătorit cu el din dragoste.

Citește și: Controversata moarte a lui Gyuri Pascu. Refuza să meargă la medici. Povara sub care s-a prăbușit

În anul 2007, Lavinia declara că Adrian a fost omorât! Ne rezervăm dreptul de a afla adevărul despre moartea lui Adrian Pintea, moarte declanșată de un implant dentar. Nu este o consolare pentru familie că Lavinia Tatomir l-a ajutat să treacă dincolo; atât familia, cât și prietenii preferau ca Lavinia să-l ajute să rămână printre noi”, spuneau părinții pentru Libertatea în 2007.

Familia Pintea se judeca, în 2007, pentru averea lui Adrian. Tatăl spunea că averea actorului ar trebui să revină surorii lui Adrian, pentru că el dobândise toată averea înainte de căsătorie.

Oficial, Adrian Pintea a încetat din viață ,la Spitalul Fundeni, suferind de ciroză. Văduva artistului, Lavinia, a afirmat că actorul a murit de septicemie, în urma unui implant dentar, fiind slăbit deja o îndelungată perioadă în care a suferit de ciroză hepatică.

A decedat după lucrări dentare

În cartea pe care a scris-o, Lavinia Tatomir spune că actorul a murit după ce a făcut lucrări dentare complexe, el nefiind mulțumit de modul în care arată. În câteva luni a arătat de nerecunosut și nu mai ieșea afară din casă decât camuflat. 

“Disconfortul se accentuase în ultima vreme, năzuinţa sa de a avea un impresar străin care să îl promoveze şi să-i asigure un anumit număr de roluri pe an era din ce în ce mai intensă…”, a scris Lavinia în cartea sa. 

În final, actorul din Iancu Jianu a murit, la spital, de septicemie potrivit spuselor Laviniei care îi contrazice pe medici și pe părinții actorului.

Adrian Virgil Pintea s-a născut la 9 octombrie 1954, la Beiuș și a copilărit în localitatea natală, apoi la Oradea. A avut o singură soră. De mic, a scris versuri şi proză, desena şi iubea animalele, în mod special caii, apoi în adolescenţă cânta la chitară şi iubea rock-ul.

În anul 1973 a absolvit Liceul nr. 2 din Oradea, iar în anul 1979 a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București – secţia actorie, la clasa profesorului Petre Vasilescu. În anul 1977, a debutat în teatru în „Oedip salvat” de Radu Stanca, la studioul Cassandra şi în rolul lui Treplev în „Pescărușul” de A. P. Cehov, regia Liviu Ciulei, la Teatrul Bulandra. Debutul în film s-a produs un an mai târziu, în drama de război „Între oglinzi paralele”, regia Mircea Veroiu, alături de nume mari ca Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan.

Iubirile care au marcat viața lui Pintea

Irina Petrescu şi Adrian Pintea se cunoscuseră când el era încă student, prin 1978 - pe atunci el avea 23 de ani, iar ea, 36. După doi ani de relaţie, ea a primit un crunt diagnostic: cancer la sân. A luptat cu boala şi şi-a extirpat un sân, dar lovitura i-a afectat profund şi relaţia: Adrian Pintea a dus extrem de greu lovitura. A avut o cădere, gândul că o putea pierde pe Irina nu-i dădea pace. Apoi a început să-şi găsească evadarea într-o viaţă dezordonată, care, în cele din urmă, a dus şi la destrămarea relaţiei.

„Adrian a murit în urma unui sepsis sever declansat la nici 24 de ore de la intervenția chi­rur­gi­ca­lă stomatologică suferită, nici­­de­­cum din cauza cirozei he­­pa­­tice.

Citește și: Actrița ce a făcut din Iordache un „derbedeu”. Adrian Pintea, în patima alcoolului după despărțire

Dragostea pentru o adolescentă

Adrian Pintea o întâlnește pe Lavinia Tatomir. El avea 43 de ani, ea 16. El ardelean, ea olteanca. Ea vindecătoarea, el pacientul... Lavinia era fiica medicului actorilor Teatrului Național din Craiova. Diferența de vârsta dintre cei doi, care s-au căsătorit, era de 27 de ani.

Anii au trecut, legătură s-a păstrat și într-o noapte de toamna, Lavinia a primit un telefon în care „idealul ei masculin” o cerea de nevastă, pe ea, „copilul”. N-a mai dormit până dimineața, iar a doua zi și-a anunțat familia. Tatăl ei a crezut că a făcut cineva glume, așa că Adrian a trebuit să se prezinte cu flori și să-și ceara „miresuca” (așa cum o alinta și acum) în cadru oficial. Pe 25 decembrie, în același an 2000, Lavinia Tatomir, proaspătă studenta la Medicină, a devenit doamna Pintea.

Citește și: Adrian Pintea, actorul răpus de sensibilitate și melancolie. A greşit timpul și țara unde s-a născut

Cum l-a descris Lavinia

Despre Adrian ce aș putea spune decât că îmi revine în minte mai ales calitatea lui umană excepțională, aceea de a comunica într-un mod cu totul și cu totul aparte, pentru el relațiile sufletești fiind întotdeauna o prioritate. Relațiile pe care le stabilea cu oamenii din jurul lui și mai ales cu cei pe care ii iubea sau ii prețuia erau o prioritate întotdeauna.

Era un om de excepție, cu o vastă cultură și cred că ceea ce mi-ar plăcea să se știe și mai ales să se promoveze ar fi într-adevăr aceste aspecte legate mai ales de viața lui profesională, Adrian fiind un actor uriaș, cu un talent covârșitor.

Era un scriitor de excepție și profesor universitar la Academia de Teatru și Film, făcând parte chiar din Comisia de admitere la acea universitate.
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te