Controversata moarte a lui Gyuri Pascu. Refuza să meargă la medici. Povara sub care s-a prăbușit

DE Alex Darvari | Actualizat: 08.12.2022 - 20:25
Ion Gyuri Pascu - Foto: Arhiva

Ioan Gyuri Pascu a decedat în urmă cu 7 ani. Declarațiile fostei sale soții lasă să se înțeleagă că, asumat sau nu, artistul nu a beneficiat de tratamentul corespunzător.

SHARE

Cauza decesului actorului Ioan Gyuri Pascu a fost afecţiunea de cord de care suferea, pe fondul diabetului preexistent. Medicii legişti au făcut necropsia, pentru a stabili de ce a murit Ioan Gyuri Pascu. Decizia de a fi făcută necropsia fiind luată de către familie şi legişti, având în vedere vârsta artistului. Artistul s-a stinspe 26 septembrie 2016.

Gyuri Pascu, divorț după 17 ani de căsnicie

Ioan Gyuri Pascu  obișnuia, în ultimii săi ani din viață, să încheie recitalurile și concertele cu o urare: „Să vă ferească Dumnezeu de neiubire!”.

„ Neiubirea nu înseamnă ură, înseamnă să nu fii conştient de iubire şi să nu trăieşti în iubire. Neiubirea la asta se referea. Să vă ferească Dumnezeu să staţi închişi şi să nu ştiţi, să nu cunoaşteţi şi să nu vă deschideţi iubirii”, a mărturisit fost lui soție Daniela Marin, la o emisiune TV. Remarca ar putea face referire la divorțul de Daniela, care a avut loc după 17 ani de căsnicie. Această ruptură l-ar fi afectat foarte mult pe regretatul actor.  

O altă încercare prin care a trecut artistul s-a întâmplat în 2015, când sora a s-a stins din viață la vârsta de 38 de ani, răpusă de cancer.

„Nu statisticile vindecă boli. Se dă legea anti fumat şi se dă statistica. Sora mea cea mare a murit la 38 de ani de cancer. Mama mea n-a fumat niciodată şi a făcut şi diabet şi toate lucrurile astea rele (…) Dacă eşti suficient de evoluat îţi dai seama că nimic nu are cauză şi efect. Îţi dai seama că totul este dincolo. Chiar un medic am auzit odată la radio spunând: noi nu vindecăm cauza, noi vindecăm efectul. Dând 40 de antibiotice tu distrugi altele pe acolo. Există cauze spirituale”, spunea Ioan Gyuri Pascu.

O relație ciudată cu medicina

Dar probabil una din cele mai controversate aspecte din viața artsitului era modul în care se raporta la medicină. Soția lui spunea că refuză controalele medicale și credea doar în acupunctură. Ea acuză, voalat faptul că personalul de pe ambulanță nu a acționat profesionist. De altfel, a existat și o anchetă medicală dar nu s-a luat nicio măsură.

Fosta soţie a lui Gyuri Pascu, Daniela Marin, a rememorat, într-o relatare pe blogul său, noaptea în care a murit artistul, afirmând că, la sosirea primei ambulanţe, acesta îşi revenise complet şi că nu mai existau nici măcar simptomele atacului de panică. Ea afirmă, însă, că din 13 septembrie (3 zile înainte de deces) artistul avea probleme la un picior, motiv pentru care mergea cu ajutorul cârjelor, că aceasta, diabetul şi scăderea vederii erau singurele afecţiuni pe care le recunoştea şi că se temea de medici.

"Desigur, dacă profesional vorbind a omis să mai facă ceva doctoriţa care a venit cu prima salvare, să se acţioneze în consecinţă… nu e treaba mea. Asta nu-l ajută pe Gyuri şi din păcate, părerea mea e că nu va ajuta pe nimeni altcineva decât pe doamna în cauză. Dar, când a venit dumneaei, Gyuri îşi revenise complet. Chiar am şi zis că e ca în sala de aşteptare la stomatologie când, de frică, nu te mai doare nimic. Nici măcar ceea ce denumea atac de panică nu a avut loc în prezenţa doamnei doctor. I-a explicat ce simţea, i-a răspuns la întrebări… Chiar mă uitam cu speranţă că atunci parcă uitase de panică complet", scrie Daniela Marin în textul intitulat "Pentru Gyuri".
 
Ea spune şi că inclusiv după ce a condus-o pe doctoriţă la poartă şi s-a întors, Gyuri Pascu era bine. 
 
"Am mai stat puţin şi-apoi l-am întrebat dacă nu vrea să meargă să se întindă în pat. A zis că da, şi spre uimirea mea s-a ridicat cu uşurinţă în picioare, ba mai mult, a spus că nu vrea să meargă cu cârjele. Asta nu se mai întâmplase de mult prea multe zile. Mai exact din 13 septembrie, o zi în care cu 26 de ani în urmă murise mama mea. Nu ştiu dacă s-ar fi putut salva, nu ştiu dacă îşi dorea să fie salvat, chiar dacă, cu mare speranţă şi încredere aştepta să treacă noaptea ca să mergem a doua zi la Târgovişte, la acupunctură.

Citește și: Drama scriitorului Cezar Petrescu: Fiul său și-a împușcat iubita, apoi s-a sinucis din dragoste

Marea lui încredere era în acel tratament, şi singura problemă recunoscută, în afară de diabet şi de reducerea considerabilă a vederii era aceea cu piciorul. Cu toate că de la bun început l-am rugat să înţeleagă că trebuie să meargă şi la neurologie şi cardiologie, măcar pentru un control, chiar dacă urma să facă în continuare tratamentul de acupunctură, nu a vrut. După cum mi-a povestit ce se întâmplase cu piciorul, mie asta mi-a venit instantaneu în minte. Dar eu nu sunt medic. Şi nici n-am reuşit în toţi aceşti ani să-l conving vreodată să meargă la controale medicale. Nici eu, nici copilul nostru, nici prietena, nici nimeni. Îmi va trebui ceva timp să accept că până şi-n asta a făcut tot cum a vrut el. Acesta este adevărul", scrie femeia.

Citește și: Sanda Țăranu: Renunță să fie actriță ca să „intre” în casele românilor. Soțul, vrăjit cu o privire

Două decenii cu Divertis

O altă ruptură s-a produs în viața lui Ioan Gyuri Pascu cu trei ani înainte de divorț. El părăsise grupul Divertis, grup de care era atașat și în care fost membru peste 20 de ani ani, încă din 1986.

Pascu s-a născut la Agnita , unde a absolvit școala primară. Tatăl său era român, iar mama sa pe jumătate unguroaică;[avea și origini poloneze și slovace.[4] Mama sa era catolică iar tatăl, la fel ca Gyuri, creștin ortodox.

În 1984, Gyuri Pascu s-a mutat la Cluj-Napoca, și a fost admis la Facultatea de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, unde a studiat româna și spaniola. La puțin timp după admitere s-a alăturat trupei de teatru a universității, Ars Amatoria și Fiii, condusă de criticul literar Ion Vartic.

În această perioadă a luat parte la piese de comedie la radio și teatru de parodie, și la cercul literar al lui Vartic, Echinox.[9] A continuat să facă sport, în special fotbal, și era fan al echipei FC Universitatea Cluj.

În 1986, în timp ce Ars Amatoria era în turneu prin București cu o adaptare a uneia din piesele lui Ion Luca Caragiale, Pascu s-a întâlnit și împrietenit cu membrii grupului studențesc de comedie Divertis, care dădea reprezentații de satiră politică subtilă împotriva regimului comunist condus de Nicolae Ceaușescu.

După căderea comunismului, Pascu și-a diversificat domeniile de activitate. După ce a susținut solo în februarie 1990 un recital de muzică și-a reînnoit contractul cu Divertis, alături de care a mers în turneu în toată țara. La sfârșitul acelui an, Divertis apărea pentru prima dată la televizor pe canalele Televiziunii Române.

S-a despărțit de Divertis în 2011 după neînțelegeri cu Tomni Grecu.

Ioan Gyuri Pascu a fost adeptul lui Luong Minh Dang care combina ezoterism, spiritualitate orientală, iluminare, medicina alternativă și yoga, arată o prezentare wikipedia.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te