Belgorod, primul și cel mai mare port-submarin nuclear din lume, testat de Rusia în ape deschise

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 01.07.2021 - 13:42
Belgorod, primul și cel mare port-submarin nuclear din lume. / Foto: inceptivemind.com
Belgorod, primul și cel mare port-submarin nuclear din lume. / Foto: inceptivemind.com

Ca și cum înmulțirea incidentelor dintre navele și aeronavele rusești și cele ale NATO n-ar fi suficiente pentru creșterea tensiunii militare globale, Rusia a început testele primului și celui mai mare port-submarin nuclear din lume, Belgorod, în ape deschise.

SHARE

Cunoscut oficial drept „Project-09852”, submarinul Belgorod este considerat cel mai mare submarin dezvoltat în ultimii 30 de ani în întreaga lume, dislocând mai multă apă, de exemplu, decât un distrugător din primul Război Mondial. Specificațiile exacte sunt, evident, secrete, dar specialiștii aproximează un deplasament între 17.000 de tone la suprafață și 30.000 de tone în submersie.

Citește și: Situația devine gravă în Marea Neagră. OSCE: Retorică agresivă şi o activitate militară neobişnuită

Nava K-329 Bolgorod, botezată, întâmplător sau nu, după regiunea Bolgorod din Federația Rusă care, înainte de 1954, a aparținut Ucrainei și a fost cedată Rusiei în schimbul Crimeei, are 184 de metri lungime și, conform standardelor NATO, face parte din clasa „Oscar II”. Este propulsată de două reactoare OK-650M.02, cu o capacitate de 190 MW, „legate” la două turbine speciale cu abur.

Submarinul Bolgorod poate atinge o viteză maximă estimată la 32 de noduri (cca. 59 km/h), poate coborî până la o adâncime de aproximativ 1.700 de picioare (518 metri) și este operat de un echipaj de circa 110 persoane.

Arsenalul lui Bolgorod: super-torpile nucleare Poseidon, UUV-uri, mini-submarine și „brațe” robotizate

Submarinul Bolgorod poate fi înarmat, în primul rând, cu șase super-torpile nucleare Poseidon.

Poseidon este o torpilă „invizibilă” pentru radare, alimentată de un reactor nuclear și este concepută pentru a ocoli paza de coastă pe fundul mării. Este proiectată pentru a fi detonată în apă scopul fiind provocarea unui val tsunami radioactiv care face zonele de coastă nelocuibile.

Torpilele Poseidon ar avea o rază de acțiune de circa 10.000 de kilometri și ar putea „merge” până la o adâncime de 1.000 de metri, cu viteze de până la 108 noduri (200 km/h).

Citește și: VIDEO&FOTO Rusia testează o superarmă care poate provoca un tsunami radioactiv. Imagini din satelit

Apoi, Bolgorod este un fel de port-avion pentru mini-submarine, adică un port-submarin. Și este dotat și cu „brațe” robotizate pentru a putea, de exemplu, tăia cablurile subacvatice vitale pentru comunicații care sunt întinse pe fundul mărilor.

Nu în utimul rând, submarinul Bolgorod este echipat cu UUV-uri (Unmanned Underwater Vehicle), un fel de drone subacvatice pentru operațiuni de spionaj.

Testele super-submarinului Bolgorod au loc în Marea Albă, o zonă din Marea Barents. Iar nava va intra, probabil, în Divizia 29 de submarine a Flotei de Nord a Rusiei.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te