VIDEO&FOTO Rusia testează o superarmă care poate provoca un tsunami radioactiv. Imagini din satelit

DE Adrian Costin | Actualizat: 08.04.2021 - 14:45

Proiectul Poseidon este dezvoltat în zona arctică, în apropiere de coasta statului american Alaska. Experții internaționali arată că această torpilă poate provoca unde radioactive care ar face zonele-țintă nelocuibile timp de decenii.

SHARE

Planurile pentru realizarea torpilei Poseidon 2M39 au fost inițial dezvăluite, în 2015, printr-o scurgere aparent intenționată a unui document în care un general rus discuta despre capacitățile armei. 

Citește și: EXCLUSIV Afaceri dubioase în starea de urgență la Transporturi. Aparate PCR care nu merg nici acum

La acea vreme analiștii au considerat că este doar o chestiune de propangandă menită să îngrozească cu puterile sale distructive apocaliptice, dar care să nu fie realizată vreodată în realitate.

Citește și: Lovitură de la CEDO pentru antivaxeri: Vaccinarea obligatorie, necesară într-o societate democratică

Însă ultimele infromații artă că Poseidon este o superarmă cât se poate de reală.

Citește și: Interlopul Rechinu i-a mulțumit președintelui Mexicului. Nu-i pasă de mandatul de arestare românesc

Agenția de știri de stat rusă, RIA Novosti, a citat luni, 5 aprilie, o „sursă”, spunând că testele pentru submarinul Belgorod, special dezvoltat pentru a fi înarmat cu torpila Poseidon, vor fi finalizate în septembrie.

Citește și: Cât de aproape este Rusia de o nouă invazie în Ucraina

 

Rușii își extind bazele din zona Arctică Foto: CNN

Cum funcționează superarma produsă de Rusia care poate provoca un tsunami radioactiv

Imaginile recente preluate prin satelit și furnizate CNN de către compania de tehnologie spațială Maxar arată o dezvoltare continuă a bazelor și echipamentelor militare rusești pe coasta arctică, și crearea de facilități de depozitare subterane pentru torpilele Poseidon și alte arme noi de înaltă tehnologie.

Din înțelepciunea luptătorului Sandu Lungu: Am venit pentru libertatea mea în loc să mânănc sarmale

Acolo sunt desfășurate și bombardiere și avioane MiG31BM, precum și noi sisteme radar aproape de coasta Alaskăi.

Imaginile captate de satelit arată o activitate intensă în jurul bazelor rusești "trifoi" din Nagurskoye Foto: MAXAR Technologies

Șeful serviciului de informații norvegian, viceamiralul Nils Andreas Stensønes, a declarat pentru CNN că agenția sa a evaluat proiectul Poseidon drept unul foarte real „parte a noului tip de arme nucleare de descurajare și care se află într-o fază de testare".

Citește și: Adina Alberts cu 2.000.000 € în bancă și 2.300.000 € în artă cere bani să lupte contra restricțiilor

Poseidon este o torpilă „invizibilă” pentru radare, alimentată de un reactor nuclear și este concepută pentru a ocoli paza de coastă pe fundul mării. Este proiectată pentru a fi detonată în apă scopul fiind provocarea unui val tsunami radioactiv care face zonele de coastă nelocuibile. 

În noiembrie, Christopher A. Ford, pe atunci secretar adjunct de stat pentru securitate internațională și neproliferare, a declarat că Poseidon este conceput pentru a „inunda orașele de coastă ale SUA cu un tsunami radioactiv”.

viceamiralul Nils Andreas Stensønes și-a exprimat îngrijorarea că testarea unor astfel de arme nucleare ar putea avea consecințe grave asupra mediului. "Suntem îngrijorați din punct de vedere ecologic. Acesta nu este doar un lucru teoretic: de fapt, am văzut accidente grave în ultimii ani", a spus el, referindu-se la testarea rachetei Burevestnik despre care sa raportat că a provocat un accident nuclear fatal, în 2019. „Potențialul unei contaminări nucleare este absolut acolo”.

Ce arme noi mai testează Rusia în zona Arctică

Și alte arme de înaltă tehnologie sunt, de asemenea, testate în mod regulat în zona arctică, potrivit oficialilor ruși citați în mass-media de stat și oficialilor occidentali.

Un submarin rusesc Delta IV fotografiat pe gheață lângă insula Alexandra pe 27 martie, în timpul unui exercițiu Foto: MAXAR Technologies

În noiembrie, Rusia a făcut un test al rachetei de croazieră antinavă Zirkon, a spus Thomas Campbell, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Săptămâna trecută, agenția de știri de stat rusă TASS a citat o sursă din complexul industrial militar conform căreia a existat un alt test de succes al rachetei Zirkon de pe nava de război a amiralului Gorshkov, și că toate cele patru rachete de testare și-au atins ținta, iar teste la un nivel mai avansat ar începe în mai sau iunie. 

Zirkon și Poseidon fac parte dintr-o nouă generație de arme promise de Putin în 2018. Oficialii americani au luat atunci în derâdere noile arme, spunând că dezvoltarea lor e improbabilă, dar par să se apropie de realizare. Stensones a declarat pentru CNN că Zirkon are o „tehnologie nouă, cu viteze hipersonice, care face dificilă apărarea”.

Schimbări strategice

Dar Pentagonul  în contextul intensificării activităţilor Rusiei în Europa de Est şi Arctica, ceea ce reprezintă o nouă provocare pentru administraţia preşedintelui american Joe Biden, spun oficiali militari americani.

Comandamentul forţelor SUA în Europa a ridicat săptămâna trecută alerta până la nivelul maxim după reluarea confruntărilor între armata ucraineană şi separatiştii pro-ruşi în estul Ucrainei, ceea ce a marcat încălcarea încetării focului din iunie 2020, şi după ce forţele ruse au început să consolideze zona frontierei cu echipament militar.

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te