VIDEO Grupul de studiu NASA, prima întâlnire publică despre descoperirile din domeniul OZN-urilor

DE Florin Budescu | Actualizat: 31.05.2023 - 14:57

Grupul de lucru al NASA dedicat studierii observărilor de OZN-uri în Statele Unite ale Americii are azi prima întâlnire publică, care va include răspunsuri la întrebări. Agenția va transmite live, în premieră, evenimentul de patru ore pe site-ul său web.

SHARE

Întâlnirea este programată să înceapă la ora 10:30, adică ora României 17.30.

NASA discută public despre OZN-uri

NASA și-a anunțat în iunie anul trecut intenția de a forma Unidentified Aerial Phenomena, adică Grupul de Studiu Independent privind OZN-urile.

Totuși, agenția a temperat așteptările fanilor SF, spunând într-o declarație, la acea vreme, că „Nu există dovezi că OZN-urile sunt de origine extraterestră”.

În octombrie, agenția a prezentat cei 16 experți din diferite domenii care intrau în grupului de studiu al OZN-urilor.

Citeşte şi: VIDEO Filmul unui OZN peste Orientul Mijlociu, în Congresul SUA. Pentagonul: „Imposibil de explicat”

„Explorarea necunoscutului în spațiu și a atmosferei se află în centrul activităţii noastre, la NASA”, a declarat Thomas Zurbuchen, administrator asociat al Direcției de Misiune Științifică de la sediul NASA, din Washington, în octombrie.

NASA definește fenomenul OZN ca fiind „observări ale evenimentelor de pe cer, care nu pot fi identificate ca aeronave sau fenomene naturale cunoscute, din perspectivă științifică”.

Grupul de studiu a fost format în parte din cauza reacției care decurge dintr-un raport din 2021, emis de Biroul Directorului de Informații Naționale, care concluziona că nu avea suficiente informații pentru a formula o explicație, pentru 143 dintre cele 144 de raportări de OZN-uri, primite din anul 2004.

Citeşte şi: SUA au publicat imaginile luate cu o dronă militară a unui OZN poreclit „Fantoma Bagdadului”

La acea vreme, acel raport a constatat că o mică parte dintre aceste cazuri „pare să demonstreze existenţa unei tehnologii avansatăe”.

Interesul public și controlul din partea parlamentarilor au crescut de la acel moment. Într-un nou raport neclasificat, lansat în ianuarie trecut, ODNI a anunţat că a primit 366 de noi rapoarte, din martie 2021.

Raportul a constatat că cadenţaa cazurilor crește, oferind guvernului „o mai mare conștientizare a chestiunii spațiului aerian și o oportunitate sporită de a rezolva” incidentele.

Baloane, păsări, evenimente meteo

Pentagonul a reușit să caracterizeze 163 de observări drept „baloane sau entități asemănătoare balonului”, în timp ce altele 26 au fost identificate drept drone, iar alte șase au fost atribuite „păsărilor, evenimentelor meteorologice sau resturilor din aer, precum pungile de plastic”, conform UPI

Dar un număr dintre ele rămân fără explicații. Ele sunt descrise de martori, inclusiv aviatori, ca obiecte care se deplasează „cu o viteză considerabilă, fără mijloace de propulsie perceptibile”, și „au demonstrat caracteristici de zbor sau capacități de performanță neobișnuite și necesită analize suplimentare”.

Legiuitorilor li s-au arătat videoclipuri, în timpul reuniunilor subcomitetelor de contraterorism, contrainformații și contraproliferare, înregistrate în la întâlnirile aparatelor de zbor militare americane cu OZN-urile, care rămân nedefinite.

Baloanele chinezeşti

De asemenea, agențiile guvernamentale și politicienii au cerut o înțelegere mai aprofundată a fenomenului, în ultimii ani, referindu-se la el drept o problemă de securitate națională.

La începutul acestui an, Statele Unite au doborât patru obiecte aeriene misterioase, care au zburat pe cerul SUA, inclusiv unul care a fost identificat ca o navă de supraveghere chineză.

Grupul de identificare și sincronizare a managementului obiectelor aeropurtate al Pentagonului a fost înființat prin Legea privind autorizarea apărării naționale, din 2022, și are sarcina de a detecta, identifica și atribui „obiecte de interes în spațiul aerian, cu utilizare specială, și de a evalua și atenua orice amenințări asociate la adresa siguranței zborului și la securitatea națională".

Actul cere Pentagonului să emită în mod regulat rapoarte publice și clasificate, către comitetele de supraveghere, cu privire la noile incidente OZN.

Membrii serviciului sunt acum mai puțin stigmatizaţi, atunci când vine vorba despre raportarea incidentelor OZN, când problema primește o atenție mai mare din partea publicului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te