Povestea Teodorei Ungureanu care pleacă în SUA după ce ia medalii la JO. De ce nu vorbește cu Nadia

DE Alin Crișan | Actualizat: 23.08.2023 - 23:04
A fost o stea a gimnasticii, dar a fost mereu „umbrită” de Nadia. Era a 2-a - Foto: Colaj/ Arhivă/ Imagine cu caracter ilustrativ
Teodora Ungureanu - Foto: ProTV

Teodora Ungureanu, gimnasta multiplu medaliată și una dintre stelele gimnasticii românești în anii ’70 – ’80, a stat alături Nadiei Comăneci în marile competiții de gimnanstică ale anilor 70-80. Anul acesta a împlinit 63 de ani.

SHARE

Născută pe 13 noiembrie 1960 la Reșița, județul Caras-Severin, Teodora Ungureanu a început gimnastica la Clubul Școlar Reșița. În 1971 se înscrie la școala de gimnastică de la Onești, condusă de Béla Károlyi și soția sa, Marta Károlyi. 

 A fost o stea a gimnasticii, dar a fost mereu „umbrită” de Nadia

La primele Campionate Naționale la care a participat, în 1971, s-a clasat pe primul loc în concursul de la individual compus la categoria copii.

Deși a fost o gimnastă cu multe calități, reușind să câștige medalii la Cupa Mondială și concursuri internaționale, performanțele sale au fost adesea umbrite de cele ale celebrei colege de echipă, Nadia Comăneci, clasându-se pe locul al doilea, după Nadia, la mai multe ediții ale Campionatelor Naționale. 

Citește și: Drama Angelicăi Rozeanu, campioana mondială la tenis de masă. Alungată din țară, soțul e arestat

La Jocurile Olimpice de vară din 1976 a ratat cu puțin câștigarea medaliei de bronz la individual compus, clasându-se în final pe locul patru.

Cu toate acestea, reușește să își adauge în palmares, pe lângă medalia de bronz din concursul pe echipe, alte două medalii în finalele pe aparate: bronz la bârnă și argint la paralele inegale. În 1978 se mută la clubul sportiv Dinamo București. 

La ultima competiție la care participă, Jocurile Mondiale Universitare din 1979 (Mexico City, Mexic), câștigă medalia de aur la individual compus. După retragerea din activitatea competițională, se înscrie la Academia Națională de Educație Fizică și Sport din București.

În 1980 s-a căsătorit cu gimnastul român Sorin Cepoi și împreună au o fiică, Adriana. Teodora și soțul său lucrează o perioadă în cadrul trupei de circ Cornea, după care se mută în Franța unde antrenează timp de opt ani, iar din 1993 se stabilesc în SUA.

Ține legătura cu Nadia doar la concursuri

Deși au fost prietene și partenere de antrenament mulți ani, când erau adolescente, Teodora Ungureanu nu a mai ținut legătura cu Nadia Comăneci, ajungând să se vadă doar pe la evenimentele sportive. În timp ce Nadia este o prezență extrem de activă în viața publică, Teodora Ungureanu s-a retras din lumina reflectoarelor. O mare bucurie a ei a fost faptul că a devenit bunică.

„Şi eu şi ea suntem ocupate în felul nostru. Da, ne vedem în mai multe ocazii pe an, de obicei la concursurile de gimnastică. Ce vă pot spune este ca generaţia mea a deschis calea gimnasticii moderne, iar generaţiile care au urmat au continuat-o cu succes. Evoluţia tehnicii si a echipamentului de azi îşi spun cuvântul. Au fost şi sunt foarte multe fete talentate. Mi-ar fi greu să spun care dintre ele a copiat stilul meu”, a declarat fosta gimnastă.

Chiar dacă Teodora a fost considerată „a doua sportivă a României”, ea nu a fost uitată de românii care s-au bucurat din plin pentru succesele sale. 

Citește și: Drama Laviniei Miloșovici, ultima gimnastă de 10. Aproape rămâne paralizată. „Forțată” să pozeze nud

„Surprinzător, încă primesc 3-4 scrisori pe lună, cu poze inedite de-ale mele pe care trebuie să le semnez şi apoi să le expediez înapoi”, a completat Teodora, într-un interviu luat în urmă cu mai mulți ani de libertatea.ro.

Gimnasta, întrebată într-un interviu dacă ar alege să facă același lucru dacă și-ar relua viața, a declarat că nu ar vedea alt talent la ea.

„Nu ştiu dacă aş descoperi alt talent în mine. Gimnastica a fost şi va rămâne pasiunea mea”, a conchis sportiva.

În urmă cu 13 ani, la vârsta de 50 de ani a devenit bunică. „Dacă până acum am crezut că viaţa mea este completă, venirea pe lume a micuţei Amelie Katherine mi-a dovedit contrariul. Ea mi-a adus mai multă bucurie şi fericire decât credeam ca pot avea. Amelie este sufletul meu”. 

Celebritatea i-a adus câteva întâlniri importante.

„M-am întâlnit cu Traian Băsescu şi Ion Iliescu, dar şi cu Bill Clinton, dacă este vorba de politicieni. Din punct de vedere social, ar fi prea mulţi să-i enumăr pe cei pe care i-am cunoscut. Sunt cântăreţi, actori, regizori etc”, a spus marea gimnastă.

Teodora Ungureanu și soțul său au condus clubul de gimnastică “Dynamic Gymnastics”, statul New York, SUA. În 2001, a fost inclusă în International Gymnastics Hall of Fame.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te