Secretarul general de MTS a stat 8 luni în funcție fără acte. Tot ce a semnat poate fi atacat

DE Mihai Duță | Actualizat: 12.05.2021 - 18:08

Soluția găsită de ministrul Sportului a fost și ea ilegală. Eduard Novak a dat anunț de angajare pe un site de joburi, deși pentru funcția de secretar general trebuia organaizat un concurs, conform legii.

SHARE

Ciprian Constantin Păsăilă a fost detașat, pentru prima dată, în funcția de secretar general al Ministerului Tineretului și Sportului la 4 decembrie 2019, prin Decizia nr. 438 publicată în Monitorul Oficial care are umrătorul conținut:

"Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Ciprian-Constantin Pasailă, șef serviciu al Serviciului control și recuperare debite din cadrul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, exercită cu caracter temporar, prin detașare, funcția publică vacantă din categoria înalților funcționari publici de secretar general adjunct al Ministerului Tineretului și Sportului, pentru o perioadă de 6 luni". 

Citește și: Au apărut bancuri cu Loredana: Oriunde mă atingi, îmi dai la operație

Decizia a fost semnată de către premierul de la acea vreme, Ludovic Orban, iar ministu al Sportului era liberalul Ionuț Stroe.

Apoi, la 5 martie 2020, detașarea lui Păsăilă în funcția de secretar general al Ministerului Tineretului și Sportului a fost prelungită, prin Decizia nr. 147, cu încă șase luni. 

Citește și: Rețeaua lui Tâmplaru și Bodi: Fete cu pistolul la tâmplă, bătute cu cablul și violate în grup

Atsa însemna că detașarea era valabilă până pe 5 septembrie, moment în care trebuia să fie prelungită. 

Cu toate că acest lucru nu s-a întâmplat, Ciprian Constantin Păsăilă a continuat să fie secretarul general al MTS și să semneze documente oficiale, până pe data de 14 aprilie 2021.

Citește și: FOTO Stadionul Arcul de Triumf nu a fost încă deschis de Novak. Terenul de antrenament se degradează

Ministerul Sportului nu vrea să spună ce se întâmplă cu documentele semnate de Păsăilă în perioada în care a fost secretar geenral fără delegare

Newsweek România a solicitat la 20 aprilie 2021 un punct de vedere al MTS în privința lipsei delegării lui Ciprian Constantin Păsăilă în funcția de secretar general, dar și o precizare privind documentele oficiale semnate de acesta. MTS a ignorat complet prevedirle legii 544/2001 privind accesul la informațiile publice și nu a trimis niciun răspuns nici până astăzi, așa cum a procedat și în cazul altor solicitări din partea publicației noastre.

Citește și

Mesajul înduioșător scris de doi frați care nu se mai pot juca pe Stadionul de Rugby Arcul de Triumf

Ne-a răspuns în schimb, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, instituția de la care a fost detașat Păsăilă:

"La nivelul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă nu deținem date privind exercitarea funcției de Se cretar General al Ministerului Tineretului și Sportului de către domnul Ciprina Constantin Păsăilă.

Preciză că acesta și-a reluat activitatea în cadrul ANOFM la cerere, începând cu data de 15.04.2021, conform Ordinului Preedintelui ANOFM nr. 136/14.04.2021".

Ministerul Tineretului și Sportului a dat totuși un răspuns publicației Puterea:

„În perioada 01.01.2021-14.04.2021, domnul Ciprian Constantin Pasailă, i-au fost delegate atribuții privind activitatea Serviciului de Resurse Umane și a Compartimentului Documete Clasificate, i-ar în perioada 01.01.2021-02.03.2021, i-au fost delegate atribuții privind activitatea Direcției Tehnologia Informației și Evidența Datelor.

În perioada 18.02.2021-26.02.2021, atribuțiile ministrului Tineretului și Sporturilor au fost delegate domnului Ciprian Constantin Pasailă"

Însă Ministerul Tineretului și Sportului nu a explicat și care a fost baza legală prin care a continuat detașarea lui Păsăilă în funcția de secretar general prin care a avut acces și la documente clasificate, ba mai mult, a preluat atribuțiile ministrului Tineretului și Sportului timp de opt zile. 

Documentele semnate de Păsăilă în perioada în care nu mai avea delegare pot fi contestate în instanță

Conform avocaților consultați de Newsweek România, documetle semnate de Ciprian Constantin Păsăilă în perioada în care nu are delegare, adică în perioada 6 septembrie 2020 - 14 aprilie 2021, pot fi contestate în instanță în Contencios Administrativ. 

Printre altele, Ciprian Constantin Păsăilă a semnat și următoarele documente:

- Anunțul din 27.01.2021 prin care Ministerul Tineretului și Sportului anunța deschiderea procesului de dezbatere publică privind proiectul de hotărâre a Guvernului privind înființarea "Complexului Sportiv Național Arcul de Triumf" în subordinea Ministerului Tineretului și Sportului 

- ORDIN nr. 1.219/1.634/2020 din 24.09.2020 pentru aprobarea regulamentelor privind condițiile necesar a fi respectate pentru accesul în bazele sportive, în vederea practicării sporturilor individuale în aer liber, pentru practicarea sporturilor de echipă în aer liber, pentru reluarea activității de natație în bazinele acoperite și în aer liber din România, în vederea desfășurării activităților sportive în spații închise, respectiv desfășurării activităților de pregătire fizică în săli de fitness și aerobic

-ORDIN Nr. 1199/2020 din 15 septembrie 2020
pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea unui ajutor financiar sub formă de
voucher pentru încurajarea şi sprijinirea copiilor în practicarea sportului de performanţă
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 849 din 16 septembrie 2020.

 

Novak și-a căutat secretar general pe un site de joburi. Tot ilegal

După ce Păsăilă a ales, la cerere, să se reîntoarcă la ANOFM, ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak a ales să-i caute un înlocuitor pe un site de job-uri. Asta în condițiile în care legea spune explicit că pentru un astfel de post trebuie să fie organizat un concurs și nu o selecție de CV-uri. 

 ”Un job imediat sub cel de ministru, în Ministerul Tineretului și Sportului, care conduce întregul aparat administrativ al Ministerului: Direcția Generală Economică, Achiziții, Investiții și Patrimoniu, Direcția Juridică și de Resurse Umane, Direcția Administrativă Generală etc. Un job de înalt funcționar public în unul dintre cele mai interesante, mai atractive și mai plăcute domenii de activitate”, este prezentarea jobului pe pagina de Facebook a site-ul de profil, deși, în mod curios, anunțul propriu-zis a fost șters, conform psnews.ro .

Potrivit articolului 61 din Legea privind Administrația publică centrală de specialitate „secretarul general al ministerului și secretarii generali adjuncți sunt înalți funcționari publici, numiți prin concurs sau examen, pe criterii de profesionalism. Aceștia asigură stabilitatea funcționării ministerului, continuitatea conducerii și realizarea legăturilor funcționale între structurile ministerului, precum și cu celelalte autorități și organe ale administrației publice”.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te