O studentă româncă, printre cei mai buni cicliști montani din lume. Ține bărbații la respect

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 06.01.2023 - 15:20
Eszter Bereczki, locul 5 în India. / Foto: Federatia Romana de Ciclism
Eszter Bereczki / Foto: Facebook
Eszter Bereczki / Foto: Facebook

Eszter Bereczki, o româncă de 22 de ani din Oradea, se află pe locul 11 în clasamentul mixt al celor mai buni cicliști montani din lume. E studentă la medicina dentară și, în 2022, a participat la 10 etape mondiale de „Cross-Country Eliminator”, obținând un loc 5 în Himalaya.

SHARE

Eszter Bereczki practică ciclismul montan ca sport de performanţă de 9 ani. Nu își mai amintește exact când a învățat să meargă pe bicicletă, dar are un palmares remarcabil. A adunat 9 titluri de campioană națională la ciclism montan şi numeroase alte premii şi trofee, chiar dacă, de cele mai multe ori, a concurat cot la cot cu băieţii și, apoi, cu bărbații.

În 2022, românca s-a concentrat pe competițiile de „Cross-Country Eliminator”, adică întreceri în care patru cicliști concurează unul împotriva altuia pe distanțe foarte scurte, de 500-600 de metri, iar traseul are diferite dificultăți și obstacole, și a luat startul în 10 curse mondiale.

Citește și: Guvernul din spatele gratiilor. 23 de miniștri condamnați după 1989. Au luat de 90 ani de închisoare

Prima cupă mondială de tip „Cross-Country Eliminator” la care a participat anul trecut a fost la Abu Dhabi, unde s-a clasat pe locul 9. A fost însă remarcată de organizatori, care au invitat-o la alte 4 etape mondiale. Au avut loc 4 competiții în 4 țări, Turcia, Indonezia, India și Franța, iar Eszter Bereczki a făcut parte din lotul de 40 de sportivi din întreaga lume invitați, în urma rezultatelor, să participe la toate. 

La etapa din India, în munții Himalaya, orădeanca legitimată la clubul timișorean Velocitas a ocupat un lăudabil loc 5. „Întreaga experiență a fost foarte interesantă. Am văzut multe culturi diferite, am cunoscut foarte mulți sportivi din toată lumea și am devenit după câteva săptămâni o mică familie”, a spus Eszter, relatează ebihoreanul.ro.

După toate cele 10 etape de cupă mondială la care a concurat în anul 2022, Eszter Bereczki s-a clasat pe locul 11 în lume.

Pentru anul 2023, ea și-a propus să participe la cât mai multe competiții. „Depinde ce posibilități voi avea, dar vreau să particip la etape de cupă mondială eliminator. Îmi place tare mult această disciplină”, a mărturisit Eszter.

Eszter Bereczki e studentă în anul IV la Medicină Dentară, în Oradea, și lucrează la o clinică de stomatologie din oraș. 

Citește și: VIDEO Românca Alice Ene, în Guinness Book. A fost încoronată „Regina Drift”-ului în Europa la 14 ani

Nu își amintește când a învățat să meargă pe bicicletă

Eszter spune că nu-şi aminteşte când a învăţat să meargă pe bicicletă. Părinţii, ambii chimişti, sunt pasionaţi de sportul pe două roţi, chiar dacă îl practică doar ca amatori, aşa că au urcat-o de foarte mică în șa.

Dar, la 13 ani, Eszter Bereczki făcea deja primul pas în „liga mare”. Alături de tatăl ei, a făcut o tură de 17 zile prin munţii din Grecia. "Am parcurs peste o mie de kilometri. A fost o provocare pentru mine, dar nu mi s-a părut prea grea", a povestestit tânăra, acum în vârstă de 22 ani.

Citește și: VIDEO BMW prezintă vehiculul viitorului la CES. Schwarzenegger vorbește despre emoția mașinilor

Cu muntele era obişnuită, pentru că era deja membră într-un club de orientare turistică şi alergare montană, alături de colegii de la şcoală. Dar excursia din Grecia a fost primul test adevărat de rezistenţă. I-a plăcut atât de mult încât, întoarsă acasă, şi-a propus să devină ciclistă de performanţă.

Dintre toate ramurile acestui sport pe două roţi, Eszter a optat pentru "Cross-Country Olympic XCO". Iar la 19 ani deja se afla printre cei mai buni 100 de cicliști montani din lume, pe locul 87.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te