VIDEO BMW prezintă vehiculul viitorului la CES. Schwarzenegger vorbește despre emoția mașinilor

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 05.01.2023 - 15:24
BMW i Vision Dee, la CES 2023 / Foto: Profimedia
BMW i Vision Dee, la CES 2023 / Foto: Profimedia
BMW i Vision Dee, la CES 2023 / Foto: Profimedia
BMW i Vision Dee / Foto: BMW

Ediția 2023 a Consumer Electronics Show (CES), cel mai important salon de tehnologie din lume, și-a deschis porțile, iar BMW șochează puțin cu i Vision Dee. Deși are volan, conceptul nu prea mai are nimic în comun cu mașinile actuale, fiind un asistent inteligent de mobilitate.

SHARE

Anticipând creativ șocul dezvăluirii conceputului de mobilitate BMW i Vision Dee, bavarezii au realizat un filmuleț de prezentare în care celebrul actor Arnold Schwarzenegger apare în armură de zeu și interacționează cu mașina inteligentă, ce prefigurează viitoarea Serie 3 și noua platformă Neue Klasse, povestindu-i despre emoția automobilelor de altă dată, despre relația oamenilor cu mașinile lor, despre dragoste și libertatea de mișcare. 

Citește și: Filmul fenomen românesc care vorbește „corporateza”. Teambuilding „kind reminder”

Inteligența artificială de sub capotă pare să nu înțeleagă la ce se referă ”Terminatorul” și îl întreabă, de exemplu, cum puteau oamenii să trăiască fără Internet și lumea virtuală în anii 1980. De asemenea, „robotul” nu pare impresionat de mașinile adevărate și afirmă că singurul lucru pe care îl vede este fumul care iese din tobele de eșapament.

Schimbul de replici dintre Arnold Schwarzenegger și asistentul virtual al BMW i Vision Dee este savuros, merită urmărit secundă cu secundă.

BMW i Vision Dee: Parbriz transformat integral în ecran, planșă de bord fără butoane și caroserie în 32 de culori 

Viitorul BMW Group este electric, circular şi digital. BMW i Vision Dee reprezintă aspectul digital al acestui trio şi va fi un reper pe drumul către următoarea generaţie de automobile, „Neue Klasse”. 

BMW i Vision Dee este un sedan futurist de clasă medie, cu un limbaj de design nou şi redus. Numele "Dee" înseamnă Digital Emotional Experience (Experienţă Emoţională Digitală) şi obiectivul său este ca, în viitor, să creeze o legătură şi mai puternică între oameni şi maşinile lor.

Citește și: BMW caută specialiști români pentru uzina de 2 miliarde € de la Debrecen. E la 30 km de graniță

Funcţiile digitale viitoare vor depăşi cu mult nivelul de control vocal şi sisteme de asistare a condusului cu care suntem familiarizaţi în prezent. BMW Head-Up Display se extinde pe toată lăţimea parbrizului, oferind o nouă perspectivă asupra următoarei generaţii de automobile. Din 2025, această inovaţie va fi disponibilă la modelele „Neue Klasse”.

"Cu BMW i Vision Dee, arătăm ce este posibil atunci când partea hardware se îmbină cu cea software. În acest fel, suntem capabili să exploatam întregul potenţial al digitalizării pentru a transforma automobilul într-un partener inteligent. Acesta este viitorul producătorilor de automobile şi, de asemenea, pentru BMW: fuziunea experienţei virtuale cu plăcerea autentică de a conduce (...) BMW i Vision Dee reprezintă încă un pas pe drumul către NEUE KLASSE. Cu acest vision vehicle, privim departe în viitor şi subliniem importanţa extraordinară a digitalizării pentru generaţiile viitoare de produse.", a declarat Oliver Zipse, preşedintele Consiliului de Administraţie al BMW AG.

Experienţa digitală începe deja în afara automobilului

Experienţa digitală începe deja în afara automobilului, cu un scenariu de bun venit personalizat care combină elemente grafice, efecte luminoase şi sonore. Limbajul natural serveşte drept cea mai simplă şi intuitivă formă de interacţiune, permiţând înţelegerea perfectă între oameni şi automobilele lor.

Farurile şi grila BMW închisă formează, de asemenea, un simbol figital (fuziunea fizică şi digitală) pe o suprafaţă uniformă, permiţând automobilului să producă diferite expresii faciale. Aceasta înseamnă că BMW i Vision Dee poate vorbi cu oamenii şi, în acelaşi timp, poate exprima vizual dispoziţii precum bucuria, uimirea sau aprobarea. Tehnic, acest lucru este realizat folosind tehnologia E Ink.

De asemenea, BMW i Vision Dee poate proiecta o imagine a avatarului conducătorului pe geamul lateral pentru a personaliza şi mai mult scenariul de bun venit.

Mixed Reality Slider - În lumea virtuală, în cinci paşi

BMW Mixed Reality Slider, în combinaţie cu Head-up Display avansat, este elementul digital principal şi controlul central de operare al BMW i Vision Dee. Folosind senzori shy-tech de pe panoul de bord, conducătorii pot decide singuri cât de mult conţinut digital doresc să vadă pe Head-Up Display avansat. Selecţia în cinci paşi variază de la analog, trecând prin informaţii legate de condus, apoi prin conţinutul sistemului de comunicaţii, la proiecţia în augmented reality, până la intrarea în universuri virtuale.

În paralel, ferestrele reglabile pot fi folosite pentru a estompa treptat realitatea. Realitatea mixtă poate fi experimentată în BMW i Vision Dee într-un mod captivant care implică diferite simţuri fără a necesita instrumente suplimentare, creând pentru utilizator o nouă dimensiune a plăcerii de a conduce.

Design simplificat și reinterpretat 

Designul BMW i Vision Dee a fost redus în mod deliberat pentru a concentra atenţia asupra experienţei digitale şi ADN-ului mărcii BMW. Exteriorul este definit de designul clasic al sedanului în trei volume care formează nucleul mărcii BMW. Elementele de design tradiţionale, cum ar fi grila BMW, farurile circulare duble şi curba Hofmeister, sunt reimaginate, cu simboluri digitale care înlocuiesc elementele analogice. Acest lucru îi conferă BMW i Vision Dee propriul său caracter digital, umanizat.

În interior, digitalizarea completează utilizarea redusă a materialelor, comenzilor de operare şi afişajelor pentru a se asigura că nimic nu distrage atenţia de la experienţa digitală şi de la noul sentiment de plăcere sporită de a conduce.

Designul neconvenţional al volanului, cu braţul central vertical, creează puncte de contact care prind viaţă atunci când sunt abordate sau atinse şi pot fi acţionate prin mişcarea degetului mare. Aceste puncte de contact figitale controlează selecţia conţinutului proiectat pe parbriz şi, împreună cu Head-Up Display, susţin astfel principiul "mâinile pe volan, privirea pe drum".

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te