Naționala de rugby a României, descalificată de la Campionatul Mondial din 2019

DE Mihai Duță | Actualizat: 10.06.2019 - 19:12

Federația Mondială de Rugby a decis că Rusia va merge la competiția care va avea loc anul viitor în Japonia, în detrimentul Stejarilor. Au fost sancționate și echipele Spaniei si Belgiei pentru folosirea unor jucători care nu îndeplineau condițiile de eligibilitate.

SHARE

Naționala de rugby a României a primit și o amendă de 100.000 de lire, pentru faptul că a folosit în meciurile de calificare pe jucătorul din Tonga Sione Faka’osilea, cu probleme de eligibilitate. 

Comisia Independentă a World Rugby, formată din Sir James Dingemans, Sir Peter Fraser şi Lex Mpati, a decis ca meciul Belgia - Spania, de la care a pornit ancheta, să nu se rejoace, iar cele două echipe să fie, de asemenea, excluse de la Cupa Mondială.

În plus, organismul internațional a sancționat Spania cu o amendă de 125.000 de lire, pentru cinci jucători care nu îndeplineau condițiile de eligibilitate, și Belgia cu 50.000 de lire, pentru doi jucători care nu îndeplineau aceleași condiții.  

Germania va juca, în locul Spaniei, un meci de recalificare pentru Campionatul Mondial, deși inițial nu obținuse pe teren acest drept. Sentința nu este definitivă. 

Citește și: Federația Română de Rugby contestă excluderea "Stejarilor" de la Cupa Mondială

Greșeli ce puteau fi evitate

Decizia a fost luată după ce comisia independentă de anchetă a cercetat atât modul în care a decurs campania de calificare în anii 2017 și 2018, cât și eligibilitatea unor jucători străini care au făcut parte din loturile României, Spaniei și Belgiei.

„„Deși comisia independentă a stabilit că nu au fost făcute greșeli cu rea credință de către Rugby Europe și de către unele federații, World Rugby este extrem de dezamăgită în legătură cu aceste evenimente nefericite și care puteau fi evitate”, arată organizația, într-un comunicat de presă.

De asemenea, World Rugby a precizat că suporterii care au cumpărat bilete la Cupa Mondială din Japonia pentru meciurile România, pe canale oficiale, pot obține o returnare a banilor, dacă nu vor să mai meargă la partidele respective. 

Rusia, care a înlocuit România, va face parte dintr-o grupă cu Irlanda, Scoția și Japonia. 

Arbitrul nu a văzut două eseuri în meciul Rusia - Spania

Povestea acestei campanii de calificare este însă mult mai complexă și cred că ar fi bine să punctăm toate momentele importante prin prisma jocului de rugby.

Anul trecut, Spania era departe de a fi în cărți, așa că nimeni nu și-ar fi imaginat că meciul Belgia – Spania din 2018 va fi unul decisiv. Așa se face că desemnarea arbitrului român nu a fost cotestată de nimeni la începutul ediției din 2018.

Au urmat însă două meciuri cu cântec pentru Spania. Primul cu Rusia, când ibericii au câștigat la Moscova în urma anulării a două eseuri perfect valabile ale urșilor. Arbitrul era așezat exact în partea din care nu se vedea nimic la ambele faze, iar proba video nu este obligatorie în această competiție. Rusia a pierdut atunci, surprinzător șansele la calificare.

A urmat apoi meciul Spaniei cu România, pierdut de ai noștri pe fondul unui joc slab, dar și pe fondul unui arbitrajul neclar al unui francez. Un joc fragmentat exact când le trebuia spaniolilor, majoritatea jucătorilor fiind de origine franceză. Acest lucru nu scuză însă jocul slab al Stejarilor, pe care și l-au asumat bărbătește. 

Nici în Rusia și nici în Spania nu și-a permis vreun jucător al echipelor care au pierdut să se apropie măcar de arbitru sau să-l ia la întrebări.

 

Citește și: De ce trebuie să meargă România la Cupa Mondială de Rugby din 2019

 

___________

Foto: Inquam Photos / Attila Szabo 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te