Federația Română de Rugby contestă excluderea "Stejarilor" de la Cupa Mondială

DE Mihai Duță | Actualizat: 16.05.2018 - 20:53
Sione Faka’osilea

FRR prezintă corespondența cu World Rugby din momentul întocmirii dosarului de eligibilitate al jucătorului din Tonga pentru care România a fost acum exclusă de la Cupa Mondială din Japonia.

SHARE

Federația Română de Rugby va contesta decizia de depunctare a echipei naționale de rugby a României emisă de Comisia de Soluționare a Disputelor, care afectează clasamentul turneului de calificare pentru Cupa Mondială din Japonia.

Vă prezentăm punctul de vedere al Federației Române de Rugby:


World Rugby a dat publicității astăzi deciziile Comisiei de Soluționare a Disputelor desemnate de forul mondial să evalueze problemele apărute legate de calificarea la Cupa Mondială de Rugby 2019. Astfel, în ceea ce privește problemele de eligibilitate, România (un jucător), Spania (doi jucători) și Belgia (cinci jucători) au fost considerate vinovate întrucât au folosit jucători neeligibili și penalizate cu retragerea a câte cinci puncte pentru fiecare meci în care au fost folosiți jucătorii, la care se adaugă sancțiuni financiare, suspendate pe o perioada de 5 ani. S-a hotărât de asemenea ca rezultatul meciului dintre Belgia și Spania să rămână neschimbat.

Federația Română de Rugby nu este de acord cu decizia Comisiei de Soluționare a Disputelor, ce stipulează aplicarea unor depunctări identice pentru toate țările care au folosit sportivi neeligibili, indiferent de demersurile făcute sau de absența lor.

Pentru a putea evalua situația, iată faptele în ordinea lor cronologică.

Documentele trimise către World Rugby

Federația Română de Rugby a transmis către World Rugby mai multe documente scanate în vederea clarificării eligibilității unor jucători străini (anul 2015). Aceste demersuri au primit drept răspuns recomandarea unui reprezentant World Rugby de a trimite strict documentația pentru cazurile unde există neclarități, în toate celelalte implicarea World Rugby nefiind necesară.

În vederea verificării situației unor jucători, federația transmite un e-mail către adresele de contact ale federațiilor lor de origine, Tonga și Fiji, corespondență cu Tonga rămânând fără răspuns. (Fiji răspunde e-mailului transmis, clarificand indisponibilitatea jucătorului de care FRR era interesată, fiind abandonat procesul de eligibilizare a lui Eseria Vueti).

Având în vedere lipsa de reacție a Federației din Tonga, se apelează la World Rugby pentru a se obține o adresa care să faciliteze comunicarea.

Citește și: Naționala de rugby a României, descalificată de la Campionatul Mondial din 2019

Comunicarea cu Tonga și decizia de eligibilitate a lui Sione Faka’osilea

World Rugby indică adresa de e-mail președintelui Fe’ao Vunipola, căruia Federația Română de Rugby i se adresează pentru a determina dacă, din punct de vedere al statisticii competițiilor, jucătorul Sione Faka’osilea este eligibil.

Președintele Federației de Rugby din Tonga confirmă că jucătorul este eligibil să joace pentru România.

Sportivul semnează un formular World Rugby în care declara pe proprie răspundere că nu a jucat pentru reprezentativele naționale ale țării de origine și da o declarație în care stipulează că nu a fost anunțat oficial de capturarea să de către federația din Tonga prin semnarea unui document în acest sens.

Că urmare a cumulării celor de mai sus cu principiul rezidenței de minimum 36luni (cu o pauză de mai puțîn de 2 luni/an) stipulat în Regulation 8 a World Rugby, jucătorul este considerat eligibil și folosit în partidele disputate de echipa națională de seniori.

Contestația eligibilității

La încheierea Rugby Europe Championship 2017/2018 federațiile de rugby din Rusia și Spania reclamă la Rugby Europe și World Rugby folosirea de către România a jucătorului Sione Faka’osilea, considerat neeligibil.

Că urmare a acestei sesizări, Rugby Europe și World Rugby cer detalii privind eligibilitatea tuturor jucătorilor străini folosiți în ediția 2017/2018 a Rugby Europe Championship.

Federația Română de Rugby pune la dispoziție toate documentele solicitate de cele două foruri.

Forul mondial numește o Comisie de Soluționare a Disputelor pentru analiză întregii situații, comisia solicitând o serie de documente și argumente suplimentare, pe lângă cele transmise anterior, toate fiind trimise de către Federația Română de Rugby în termenul specificat.

FRR se înscrie la sesiunea de audieri a Comisiei de Soluționare a Disputelor, căutând un avocat cu expertiză pe legislație sportivă, care să reprezinte interesele rugbyului românesc în contextul acestei întâlniri.

Pe 10 mai 2018, la Londra, Alin Petrache, Președintele FRR, Bogdan Muntean, Managerul de Înalta Performanță și Dan Cristea, Managing Associate în Cabinetul de Avocatură „Tucă, Zbarcea și Asociații” sunt prezenți la audierile Comisiei de Soluționare a Disputelor, punctând demersurile procedurale ale federației în vederea clarificării situației sportivului Sione Faka’osilea.

Decizia Comisiei de Soluționare a Disputelor

Comisia de Soluționare a Disputelor decide astăzi, 15 mai 2018, că cele 3 țări care au folosit jucători neeligibili, Belgia, Spania și România, să fie sancționate cu aceeași măsură de depunctare – minus 5 puncte pentru fiecare partida în care s-au folosit jucătorii neeligibili – indiferent de numărul jucătorilor folosiți și de absența sau prezența unor circumstanțe atenuante.

Federația Română de Rugby a urmărit întocmai procedura de verificare a eligibilității, așa cum este ea stipulată în Regulation 8 a World Rugby, pentru toți jucătorii străini care ar fi putut fi eligibili pentru echipa națională, respectând situațiile particulare ale fiecărui sportiv și renunțând la demersurile sale acolo unde criteriile nu erau îndeplinite. Am prezentat dovezi privindu-l pe Sione Faka’osilea, dovezi care confirmă că federația noastră s-a adresat cu bună credință tuturor celor implicați, astfel încât, considerând informațiile primite drept corecte, a decis folosirea sportivului. Toate celelalte federații judecate în acest proces, cea belgiană și cea spaniolă, nu au specificat să fi făcut aceste demersuri de verificare, primind însă astăzi aceeași sancțiune că și România. Mai mult decât atât, nu există nicio diferențiere în ceea ce privește o directă proporționalitate între numărul de jucători neeligibili folosiți și numărul de puncte scăzute, ceea ce reafirmă liniaritatea deciziei, în ciuda circumstanțelor particulare care ar fi trebuit luate în considerare.

Federația Română de Rugby nu poate acceptă o decizie în care echipele care încalcă regulamentele cu bună știință sau din ignoranța sunt tratate identic cu cele care respectă toți pașii procedurali indicați, mai ales în contextul în care această hotărâre neagă un drept competițional câștigat pe teren de jucătorii echipei naționale, construit cu migală și efort în ani de zile. Seria de participări neîntrerupte la Cupa Mondială de Rugby nu trebuie să fie încheiată de o atare decizie. Comisia de Soluționare a Disputelor a constatat lipsa unei baze de date publice autorizate în care să se facă verificările necesare, evaluând demersurile consecvente ale Federației Române de Rugby drept similare lipsei unor investigații și a unor înscrisuri obligatorii, constatate în cazul celorlalte 2 federații sancționate identic cu România.

Citește și: De ce trebuie să meargă România la Cupa Mondială de Rugby din 2019

FRR merge la Comisia de Apel a World Rugby

FRR va contesta această decizie la Comisia de Apel a World Rugby, luptând cu toate mijloacele și instrumentele disponibile pentru interesele rugbyului românesc. Folosirea unui jucător neeligibil într-un meci atrage automat sancțiunea amenzii, conform Regulii 8.5.1 din Manualul World Rugby. Pentru a atrage sancțiunea depunctarii, trebuie să fie identificate circumstanțe agravante în modul în care federația gestionează procesul de verificare a eligibilității. Federația Română de Rugby consideră că întreagă să conduită dovedește existența unor circumstanțe atenuante evidente, baza pe care își va formula apelul împotriva deciziei Comisiei de Soluționare a Disputelor.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.