Miracolul David Popovici. România, țara cu un bazin la 110.000 copii. 30 de județe unde nu se înoată

DE Petre Bădică | Actualizat: 21.06.2022 - 11:06
Miracolul David Popovici. România, țara cu un bazin la 80.000 copii. 30 de județe unde nu se înoată / Profimedia

Înotătorul român David Popovici (17 ani) a câștigat luni seară medalia de aur la Campionatele Mondiale de Natație în proba de 200 metri liber. Efortul lui Popovici este unul individual. Statul român nu încurajează deloc copiii să urmeze acest sport.

SHARE

Este prima medalie majoră la un campionat de seniori pentru David Popovici. El a făcut o cursă extraordinară, preluând conducerea imediat după prima întoarcere de bazin.

Citește și: FOTO&VIDEO Post-apocalipsa din Irpin. Prima zi a fost război. A doua zi, lupte. A treia zi, rachete

Popovici a câștigat cursa cu timpul 1:43.21, fiind urmat de sud-coreeanul Sunwoo Hwang și britanicul Tom Dean, marele favorit al cursei.

Cifrele seci arată că, în acest moment, statul pune la dispoziție doar 35 de bazine de înot unde elevii pot practica acest sport. Cele mai multe (10) sunt în București.

25 de bazine sunt pentru elevii din ciclul gimnazial, iar alte 10 sunt pentru copiii din liceu.

Citește și: Noua stea a înotului, David Popovici, a ajuns la bazin la 4 ani trimis de medic. Avea scolioză
 

„Bazinul de înot este bazinul de apă destinat elevilor și studenților pentru înot care poate fi acoperit sau neacoperit”, explică Institutul Național de Statistică ce a luat în considerare atunci când a întocmit statistica.

Cele 25 de bazine de înot puse la dispoziție pentru elevii din clasele I – VIII sunt în 11 județe și în Muncipiul București. Cele 10 bazine de înot pentru elevii din liceu se află în 6 județe și București.

Cum unele județe au bazin și pentru elevii de gimnaziu și pentru cei de liceu, în total doar 13 județe și municipiul București pun bazine de înot la dispoziția elevilor.

La finalul anului scolar 2018-2019 în sistemul de educaţie preuniversitar erau înscrişi 2, 8 millioane de copii şi elevi. Astfel, există un bazin la 80.000 de elevi. 

Dacă vom cuprinde toți copiii statistica este mai cruntă.

Datele relevă că, la începutul anului 2020, numărul copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 şi 18 ani, care aveau domiciliul în România, a fost de 4,138 milioane reprezentând 18,7% din populaţie, potrivit datelor statistice puse la dispoziţie cu prilejul Zilei Internaţionale a Copilului.

Ar rezulta un bazin la 117 miid e copii.

Popovici a concurat luni seară la Budapesta în finala probei de 200 de metri liber a Campionatelor Mondiale de natație în bazin lung. „Am concurat gândindu-mă că toți cei care mă apreciază urmăresc această cursă”, a spus Popovici imediat după finalul cursei.

Camelia Alina Potec a câștigat medalia de aur la 200 m liber la Olimpiada de la Atena.

Diana Mocanu a câștigat două medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000, în probele de 100 și 200 de metri spate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te