Ce a făcut Gică Popescu după ce Valentin Ceaușescu l-a amenințat cu arestarea. „Mama plângea”.

DE Alex Darvari | Actualizat: 01.11.2022 - 08:46
Gică Popescu - FOTO: gsp.ro

Gică Popescu a evoluat în returul campionatului 1988-1989 la Steaua București unde fusese împrumutat de la Universitatea Craiova pentru stagiul militar. Reîntoarcerea în Bănie s-a făcut cu scandal.

SHARE

În pauza de iarnă a sezonului 1987-1988, după trei ani și jumătate la Craiova, Popescu a fost împrumutat în Ghencea. "Eram soldat în termen, am stat două luni la garnizoană cu Zamfir și Crișan. Înainte de sărbătorile de iarnă ne-au lăsat să mergem acasă. Mă îndreptam spre Calafat, eram cu tatăl meu în mașină, când ne-a oprit mașina Miliției, iar cei de acolo ne-au zis: «Haideți că vrea să vorbească primul secretar, Traian Ștefănescu, cu voi la Sala Polivalentă!", a spus fostul mare fundaș.

A venit Ștefănescu, în spate, într-o cameră, și ne-a zis în felul următor: «Gică, sunt presiuni mari asupra mea să-ți dau voie să pleci la Steaua»... «Eu te las să pleci la Steaua pe perioada armatei, însă promite-mi că te întorci la finalul stagiului militar». «Da, tovarășul prim-secretar. Cum să nu... Mă duc, termin armata, apoi revin la Universitatea»", a explicat Gică la gsp.ro.

Pe 9 martie 1988, Popescu a debutat și a evoluat în Steaua - Oțelul 3-0. 

Citește și: Pact cu diavolul? Halep scapă de pedeapsă dacă oferă informații despre alți sportivi care se dopează

În vara lui '88, imediat ce s-a terminat sezonul, m-am dus la Calafat, în vacanță, la ai mei", a continuat "Baciul".

După vacanță, olteanul de nici 21 de ani trebuia să se întoarcă la formația din Ghencea: "Cu o seară înainte să plec de la Calafat le-am zis alor mei: «Știți ceva? Eu cred că rămân la Steaua!». Tata a înnebunit! «Băi băiatule, păi noi ne facem de râs?! Noi suntem o familie serioasă! Ai promis omului ăluia, trebuie să revii la Craiova». A doua zi dimineață, când am plecat, pe mama am lăsat-o plângând lipită de stâlpul porții de la Calafat, tata nici nu m-a salutat. 

Citelte și: Cercul suspecților, restrâns în cazul Halep. S-a aflat cu precizie când a primit substanța interzisă

Mandatul de arestare

Steliștii erau cazați la hotelul Haiducului, din Drumul Taberei: "A doua zi dimineață, la ora 5:00, în ziua în care începeam pregătirile cu Steaua, am plecat la Craiova. Erau 300 de oameni la club și nu le venea să creadă când m-au văzut. Pe numele meu deja se emisese mandat de arestare!

Fiind sergent major, angajat al clubului militar, eram dezertor din Armata Română! M-am antrenat singur cu nea Țâcă Zamfir pe la Govora, după ne-am ascuns în Bulgaria. Am fost și cu echipa la un turneu la Petroșani și seara, la plimbare, veniseră să mă aresteze... Am reușit să fug! Am stat ascuns toată perioada".

Pentru a fi iertat, Gică a fost nevoit să învingă Danemarca

În noiembrie 1989, înaintea meciului cu Danemarca, decisiv pentru calificarea la Mondiale, Valentin Ceaușescu a venit la mine în timp ce ne plimbam. Eram chiar în dreptul restaurantului Pescăruș din Herăstrău. Mi-a zis «Dacă-i batem pe danezi, te iert!». Și există imagini de după victoria cu 3-1, Valentin m-a luat de gât și mi-a zis «Te-am iertat». Putea să-mi facă multe probleme pe atunci!"

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te