De ce vrea Gigi Becali să joace FCSB pe Stadionul de Rugby Arcul de Triumf. Rădăcinile unui scandal

DE Mihai Duță | Actualizat: 10.02.2021 - 17:29
Gigi Becali știe sigur că FCSB va juca pe Arcul de Triumf Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea
Suporterii rugby-ului sunt acuzați de MTS că iau parte la o campanie concertată Foto: Newsweek România

„Nu, tată, noi o să jucăm pe „Arcul de Triumf”. Acolo o să jucăm noi, acela va fi stadionul FCSB”, declara Gigi Becali pe 12 mai. 

SHARE

Până în primăvara anului trecut, când Gigi Becali a afirmat că vrea ca FSCB să joace pe Stadinul Național de Rugby Arcul de Triumf, nimeni nu contesta dreptul rugby-ului de a avea propriul stadion pentru meciurile din comeptițiile naționale și internaționale.

Citește și

EXCLUSIV Documentele care arată destinația Stadionului de Rugby Arcul de Triumf

A fost începutul unui scandal care este departe de a fi încheiat. 

Din acel moment, Ministerul Tineretului și Sportului a început demersurile pentru a-i deschide cât mai larg poarta lui Gigi Becali.

Citește și

Ministrul sportului căpușează Stadionul de Rugby Arcul de Triumf și-l transformă în hotel public

Inițial, înțelegerea din președintele Federației Române de Rugby, Alin Petrache, și președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a fost ca pe Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf să aibă loc și meciurile naționalei feminine de fotbal și ale loturilor de tineret. 

"Ne-am dori ca la Arcul de Triumf să fie casa echipei naționale de fotbal atunci când joacă în București. Ăsta a fost și proiectul atunci când am întocmit dosarul de candidatură. Ne‑am asumat ca, pe Arcul de Triumf, pe lângă naționala de rugby, să joace și naționala de fotbal feminin", declara Răzvan Burleanu pentru Newsweek România în octombrie 2018.

După declarația lui Gigi Becali din mai 2020, fotbalul a vrut însă tot mai mult. Iar MTS a făcut tot posibilul pentru asta, atât prin liberalul Ionuț Stroe, cât și prin UDMR-istul Eduard Novak. 

Citește și

Minciunile MTS: bazin de înot, terenuri de handbal, baschet și volei la Stadionul Arcul de Triumf

Cu toate că își arogă palmaresul echipei Steaua, Gigi Becali nu este primit cu FCSB în Ghencea, stadion construit tot din banii statului român, la fel ca Giuleștiul sau Arcul de Triumf.

Suporterii rugby-ului sunt acuzați de MTS că iau parte la o campanie concertată Foto: Newsweek România

 

Calculele lui Gigi

În momentul de față, Gigi Becali plătește la Arena Națională, stadion cu 55.635 de locuri, circa 13.000 de euro pentru fiecare partidă disputată, conform GSP. La această sumă se mai adăugau și alte cheltuieli. Firma de pază costa 20.000 de euro la fiecare meci. Iar FCSB avea o medie de 5.600 de spectatori înainte de pandemie, iar costurile ar fi fost amortizate dacă aveau măcare 8.500 conform calulelor făcut de GSP.

Citește și

Ministrul sportului căpușează Stadionul de Rugby Arcul de Triumf și-l transformă în hotel public

Pe de altă parte, orice echipă de talia FCSB, în orice campionat serios din Europa, are propriul teren.  

În mod evident, având doar 8200 de locuri, taxa pentru Stadionul Arcul de Triumf va fi mult mai mică, probabil undeva la 2000-3000 de euro. 

Ionuț Stroe a și spus acest lucru în aprilie 2020:  

„Ca opinie personală, aș risca să spun că acest mic și cochet stadion de 8000 de locuri va fi, probabil, cel mai solicitat dintre cele care se construiesc.

Costurile de închiriere vor fi mai mici pentru competițiile interne și va fi cel mai adecvat și pentru că are un amplasament foarte bun, accesibil, în centrul orașului într-o zonă superbă. Se vor desfășura foarte multe competiții, dar și alte evenimente culturare, spectacole”.

Marți, 9 februarie, când a preluat Stadionul Arcul de Triumf de la Compania Națională de Investiții, ministrul Eduard Novak nu a putut să spună cât va fi această taxă, așa cum nu a putut să spună nimic despre fondurile pe care le-ar putea atrage un stadion pe care vrea să-l administreze. 

Dar Novak știe exact că are o solicitare de la Valeriu Argăseală pentru ca FCSB să joace acolo. Și apoi minte că nu a primit programul competițional de la Federația Română de Rugby. 

Citește

VIDEO Sute de suporteri ai rugby-ului îi cer ministrului Eduard Novak să nu le ia stadionul

Cine pierde

Arena Națională a costat 235 de milioane de euro. O sumă enormă. O explică cel mai bine jurnalistul Marian Burlacu:

"MTS a tot vorbit în ultimul timp despre grija pe care o poartă banilor contribuabililor români... Și de aceea ia Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf.

Iată cine e primul contribuabil care beneficiază de stadion.

Ecuația e simplă:

Echipa X juca pe Arena Națională, arena numai de fotbal, și plătea chiria M.

Dacă echipa X se mută pe Stadionul Național de Rugby „Arcul de Triumf” va achita chiria N, care este mai mică decât chiria M.

Și Arena Națională, și Stadionul Național de Rugby sunt ale statului român, adică ale contribuabililor români.

Înseamnă că M - N = P

P reprezentând banii pierduți de statul român, adică de contribuabilii români. Sau banii economisiți de echipa X, care este privată.

Așadar, această e schemă de succes a MTS. Trăiască contribuabilul român! Unic și de neprețuit. 

PS - Oare cine va mai juca pe Arena Națională? Rugby nu se poate juca acolo fiindcă e terenul prea mic. Pistă de atletism nu există. Cu 4-5 meciuri pe an ale naționalei de fotbal nu se poate rentabiliza un stadion de o asemenea anvergură."

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te