Bölöni: Dacă nu era mingea, poate că Mbappe vindea semințe. Stroe să nu-și ceară scuze în numele meu

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 17.12.2020 - 09:55
Foto: prosport.ro

Ladislau Bölöni i-a criticat dur pe ministrul Sportului Ionuț Stroe și pe președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu pentru pozițiile publice în cazul Colțescu. Bölöni amai spus că nu este nici vorbă de rasism la Coțescu, într-un interviu pentru Adevărul.

SHARE

Ladislau Bölöni a condamnat mereu manifestările xenofobe şi rasiste, însă de această dată spune că nici nu se poate pune problema de așa ceva în cazul Colțescu. 

Citește și

EXCLUSIV Interlopul Ventura, spaima Craiovei: pistoale, puști, săbii, sulițe. Săltat pentru camătă

Din Grecia, antrenorul celor de la Panathinaikos a acordat un interviu în exclusivitate pentru „Adevărul“, în care a analizat, pe larg, incidentele de pe „Parc des Princes“, de la meciul PSG - Istanbul Başakşehir.

"Eu vorbesc româna aproape la fel de bine ca limba mea maternă, maghiară. Franceza o vorbesc, cred că foarte bine. Nu sunt departe nici cu engleza, puţin mai departe cu portugheza. Când ai exprimări rasiste, accentul tău, cuvintele tale, limbajul corpului trădează aceste porniri extrem de urâte, condamnabile. Ori eu n-am sesizat aşa ceva la Colţescu! Şi, repet, am pretenţia că ştiu bine limba română. Faptul că tu spui „ăla negru“, ca să identifici repede un om, păi asta nu poate fi niciodată rasism! Exprimarea lui Colţescu n-a avut nicio urmă de dispreţ sau de ură, vizavi de persoana care era pe banca formaţiei turce.

Citește și

Clipuri porno pe contul de Facebook al lui Bittman. El zice că e atacat de hackeri nu că a dat click

O mare problemă în această situaţie, dacă vrei să o înţelegi, e că, în limba română, cuvântul „negru” descrie o culoare. Colţescu nu spune „niggar“, cuvânt în engleză cu cononaţie rasistă, el nu spune „cioară“, care e un cuvânt jignitor în română. Colţescu foloseşte un cuvânt din română, care e interpretat, în mod eronat, de către cei care l-au auzit. Iar ăsta a fost ghinionul brigăzii din România. Că e un cuvânt folosit de ei, care probabil că ar fi fost folosit şi de altă brigadă din România, e similar cu cuvintele jignitoare, cu conotaţii rasiste, din alte limbi. Iar în reacţiile care au curs de aici, am auzit şi o chestie care m-a bulversat.

Citește și

Demba Ba și Colțescu au vorbit la telefon, s-ar fi explicat reciproc


Că al patrulea arbitru (n.r. - Sebastian Colţescu) ar fi trebuit să ştie numele antrenorului secund de la formaţia turcă (n.r. - Pierre Webo). Dar de unde?! Ei, oamenii de pe băncile tehnice, cunosc numele tuturor arbitrilor care sunt la un meci? Eu, ca antrenor, întreb din când în când: „Din ce ţară e arbitrul?“. Iar asta doar când am meci internaţional. În rest, habar n-am cum îi cheamă pe arbitri şi nici nu mă interesează! Şi tot aşa, pe niciun arbitru din lume nu-l interesează cum îl cheamă pe maseurul de pe banca tehnică a celor de la ASA Târgu-Mureş, de pildă! Despre ce vorbim aici?", a declarat Bölöni pentru Adevărul. 
 

Stroe să nu-și ceară scuze în numele meu

Întrebat despre reacția lui Ionuț Stroe, ministrul Sportului,  Bölöni a răspuns:

"Ei bine, eu am fost un sportiv român şi îl rog să nu-şi ceară scuze în numele meu! El e un politician care vrea să se afirme şi atunci îşi dă cu părerea şi îşi cere scuze, că, vezi domne, ce mare democrat şi liberal şi la modă e el, cu respect faţă de toată lumea! Doar că n-are respect faţă de lumea în care trăieşte el! Faţă de acea lume n-are niciun fel de respect. El vrea doar să se afirme. Şi acest sentiment, această părere exprimată de acest politician îi influenţează apoi pe foarte mulţi. Şi, de aceea, mă deranjează foarte tare că Tiberiu Stroe sau Ionuţ Stroe, cum îl cheamă, iese la fotografii şi îşi dă cu părerea. Cum au fost şi alţii, de altfel!"

 

Aștept și acum un răspuns de la Burleanu

Despre reacția lui Burleanu, Bölöni spuneă că a fost  o ieşire publică, în care a existat un singur scop, acela de a fi „politically correct“.

„Eu am avocatul meu în Franţa şi cred că am să redactez o scrisoare cu ajutorul lui şi să o trimit atât la UEFA, cât şi la FIFA. O să le explic ce au putut trăi aceşti arbitri, care au fost pe „Parc des Princes“, şi în ce „găleată“ au putut să cadă. Şi, din păcate, vor fi marcaţi de acest episod pentru o viaţă întreagă! Şi în această scrisoare, cred că o să mai scriu ceva!   

Că nişte oameni care ies acum din ţara noastră şi îl fac rasist pe Colţescu, au tăcut cu alte ocazii! De pildă, ca atunci când l-am sunat pe Burleanu şi i-am cerut socoteală de ce acceptă federaţia scandările xenofobe ale jucătorilor FCSB, după ce au câştigat Cupa României, în sezonul trecut, în faţa celor de la Sepsi. Şi încă aştept răspunsul lui! Ei bine, o să scriu şi la UEFA acum că încă aştept răspunsul FRF. Până la urmă, cine e vinovat? Unul care foloseşte un cuvânt oarecare sau un ministru sau o federaţie care acum sare şi urlă, dar, cu alte ocazii, nu-şi face treaba? Şi ştii ce e trist, după toată această poveste?", a mai spus Bölöni.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te