Simion, șeful AUR, a fost la înmormântarea lui Aurel Vainer. AUR are derapaje antisemite

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 03.11.2021 - 22:28
Aurel Vainer, președinte onorific al Federației Comunităților Evreiești, a fost înmormântat marți la Cimitirul Filantropia din București. Sursă imagine: Facebook FCER

George Simion, co-președinte al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), a participat, marți, la înmormântarea lui Aurel Vainer, președintele de onoare al Federației Comunităților Evreiești din România.

SHARE

Mai mulți aleși ai AUR sunt cunoscuți în spațiul public pentru simpatiile legionare, iar la mitingurile organizate sau susținute de formațiune se scandează lozinci antisemite sau se trivializează Holocaustul. 

Deputatul AUR George Simion a participat marți la ceremonie și a adus o coroană de flori. Newsweek România l-a contactat pe George Simion atât la telefon, cât și prin mesaje, fără nici un răspus până la ora publicării acestui text. 

Deputatul Silviu Vexler, președinte al Federației Comunităților Evreiești din România, a confirmat, pentru Newsweek România, că George Simion a participat la funeralii, arătând că oricine a putut fi prezent la ceremonie.

Simion nu a postat nicăieri despre participarea la înmormântare și nici nu a avut vreo intervenție în timpul funeraliilor, a mai precizat președintele FCER.

„Nimeni nu a primit nici o invitație. A fost un anunț public, oricine a dorit să vină a putut veni. Mi-au spus colegii că a fost, eu nu l-am văzut, că nu eram în cel mai bun moment al meu. Nu a fost nici o problemă, am înțeles că a venit, a depus o coroană și a plecat”, a arătat Silviu Vexler.  

Citește și: Un membru AUR îi amenință cu moartea pe intelectualii care au semnat o scrisoare anti-AUR | Newsweek Romania

Participarea lui George Simion la înmormântarea lui Aurel Vainer este neobișnuită, în condițiile în care partidul pe care îl conduce sunt mai mulți parlamentari care simpatizează cu Mișcarea Legionară, unii dintre ei făcând apologia unor legionari în Parlamentul României.

Spre exemplu, senatorul AUR Sorin Lavric i-a elogiat, între alții, pe legionarul Valeriu Gafencu și pe Mircea Vulcănescu de la tribuna Senatului, provocând o reacție publică a Institutului pentru Studierea Holocaustului și a Ambasadei Israelului la București. Celălalt co-președinte al AUR, Claudiu Richard Târziu, are platforma rostonline.ro, cu tente legionare.

Mai mult, la toate protestele organizate sau asociate cu AUR, sunt scandate lozinci antisemite sau este trivializat Holocaustul (de exemplu, „Vakcin macht frei”, „Nu uita, domnule Fritz, Timișoara nu-i Auschwitz”), pe care conducătorii AUR nu le-au condamnat niciodată public. 

Citește mai multe aici: Institutul „Elie Wiesel”: Sorin Lavric (AUR), omagiu pentru Mișcarea Legionară la tribuna Senatului | Newsweek Romania

Târziu (AUR) preia conspirații pentru a se apăra de acuzațiile de antisemitism | Newsweek Romania

Ambasadorul Israelului, despre elogiul AUR pentru un legionar: Adevărul istoric nu poate fi rescris | Newsweek Romania

Totodată, după elogiile lui Lavric pentru legionari, actrița Maia Morgenstern a primit amenințări cu moartea, în Parlament fiind adoptată apoi o declarație prin care deputații condamnă manifestările cu caracter antisemit din România şi tentativele de reabilitare ale criminalilor de război. 

La vremea respectivă, George Simion declara, în legătură cu atacul antisemit asupra Maiei Morgenstern, că „noi (AUR, nr.) suntem împotriva antisemitismului” și că „orice declarație antisemită trebuie penalizată”. În schimb, colegul său de conducere, Claudiu Târziu, acuza „o  operațiune de compromitere speciale (...) care a luat ca primă țintă AUR (...) nici un document programatic al nostru nu arată că am fi astfel”.

Citește și: Fondatorul AUR din acte, Marius Dorin Lulea, a scris o carte în care îl apără pe Ion Antonescu 

Deputatul AUR Albișteanu, profesor de istorie, disculpa Mișcarea Legionară pe un site legionar 

AUR are și un Senat, la fel ca Mișcarea Legionară 

Aurel Vainer (1932-2021), doctor în economie, deputat în Parlamentul României și președinte al Federației Comunităților Evreiești, s-a stins din viață în 31 octombrie. Vainer a luptat întreaga viață împotriva antisemitismului și a negaționismului Holocaustului. 

„Cu moartea sa, ne luăm la revedere de la o eră”, a declarat Gilbert Saim, membru important al comunității evreiești, de la Templul Coral din București, citat de Jewish Telegraphic Agency. Când avea nouă ani, Aurel Vainer a cunoscut brutalitatea Gărzii de Fier, odată cu intrarea în vigoare a legilor antisemite care interziceau evreilor să dețină proprietăți. La nașterea sa, în România trăiau 800.000 de evrei. Acum, comunitatea evreiască mai are cel mult 10.000 de membri.

Într-una dintre ultimele sale apariții publice, Vainer și succesorul său la conducerea Federației Comunităților Evreiești, Silviu Vexler, și-au exprimat îngrijorarea față de intrarea în Parlament a Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), formațiune populistă de dreapta, ai cărei lideri au elogiat membri ai Guvernului Ion Antonescu, care a ordonat mai multe masacre asupra evreilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Președintele AUR, George Simion, a participat la înmormântarea lui Aurel Vainer”, a scris Jerusalem Post, într-un articol în care îi face portretul lui Aurel Vainer.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te