Un simpatizant AUR îi amenință cu moartea pe intelectualii care au semnat o scrisoare anti-AUR

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 22.04.2021 - 22:53
Un simpatizant AUR, Cezar-Victor Năstase, îi amenință cu moartea pe intelectualii care au semnat o scrisoare anti-AUR
Postare pe Facebook a simpatizantului/membrului AUR. SUrsă: Facebook
Fanul AUR care ar omorî intelectuali e citat în Sputnik.
Sursă: Fragment postare Facebook Victor Năstase
Postarea simpatizantului AUR care îndeamnă la omorârea intelectualilor. Sursa: Facebook
Postarea simpatizantului AUR care îndeamnă la omorârea intelectualilor. Sursa: Facebook
Postarea simpatizantului AUR care îndeamnă la omorârea intelectualilor. Sursa: Facebook
Simpatizantul AUR care ar omorî intelectuali este ămpotriva restricțiilor. Sursa: Facebook

Un simpatizant AUR a publicat pe contul său de Facebook un mesaj de amenințare cu moartea la adresa intelectualilor care au semnat, în februarie, o scrisoare deschisă.

SHARE

La începutul lunii februarie, mai mulți intelectuali publici și militanți pentru drepturile omului au semnat o scrisoare adresată liderilor partidelor Coaliției de guvernare cu privire la comportamentul și ideologia formațiunii AUR. 

 Citește și: Cu ce se apară România la Marea Neagră: trei fregate, o corvetă, 30 de MiG-uri și 17 avioane F-16

„Partidul AUR este o formațiune politică ce s-a dovedit a fi, în scurta sa existență pe scena publică românească, purtătoarea unui conglomerat ideologic nociv, de factură extremistă. Un partid radical-populist, vehiculând teme fundamentaliste și naționaliste, cu revizitarea teoriilor conspiraționiste, anti-globaliste și anti-individualiste, și cu personaje care răspândesc idei ale extremei drepte (este de notorietate, de exemplu, că persoana propusă de AUR drept candidat la funcția de prim-ministru se proclamă deschis drept un înflăcărat admirator al unor figuri de tristă amintire din trecutul negru al României ori că parlamentari ai aceluiași partid au simpatii pentru legionari sau intelectuali legionari din perioada interbelică), care se exprimă frecvent împotriva societății liberale și a sistemului instituțional de valori al democrației liberale, nu poate fi un partener de dialog într-o democrație”, au arătat intelectualii în scrisoarea deschisă.

Citește și: Cum și-a construit imaginea AUR, partidul parlamentar care a reinventat derapajele pe scena politică

Fanul AUR i-ar împușca pe intelectuali cum a fost împușcat cuplul Ceaușescu 

În această postare, Cezar-Victor Năstase susține: „Corupția ucide. La fel și trădarea. Dacă s-ar putea reintroduce pedeapsa capitală, aceasta ar trebui aplicată în special cozilor de topor și trădătorilor de patrie, cei care au facilitat devalizarea țării și vânzarea activelor românești către străini, adică celor responsabili de marea corupție care a sărăcit și umilit neamul românesc. Las aici o listă scurtă, dar incompletă, cu cei care ar putea beneficia de pedeapsa maximă pentru trădarea de patrie”.

Citește și:  Mandatul românesc de arestare a Rechinului e degeaba. A fost suspendat de un judecător mexican

După ce înșiră numele intelectualilor care au semnat scrisoarea deschisă, Cezar-Victor Năstase mai spune și că „poporul român are nevoie de răspunsuri, dar și de măsuri pentru a rectifica rpul provocat de aceste creaturi în ultimii 30 de ani” și atașează o imagine cu scena împușcării cuplului Ceaușescu, pentru exemplificarea ideii sale cu ce se întâmplă cu trădătorii de țară.

Cezar-Victor Năstase, fan AUR, Trump și promovat în Sputnik 

Cezar-Victor Năstase postează constant pe cele două profiluri de Facebook mesaje și imagini în care își arată susținerea pentru Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), el participând și la mitingurile organizate de AUR împotriva restricțiilor impuse de autorități pe fondul pandemiei de coronavirus.

Despre Cezar-Victor Năstase scrie și Sputnik, organul de propagandă al Moscovei, de unde aflăm că este arhitect și un susținător al fostului președinte republican Donald Trump. Năstase a publicat pe Facebook imagini de la Washington, de la mitingul inițiat de Trump, când susținătorii acestuia au devastat Casa Albă.

Citește și: Interviu cu conf. univ. Raluca Alexandrescu: Cum se construiește AUR ca salvatorul „românilor“ 

Plângere penală pe numele fanului AUR 

Istoricul Mihai Demetriade, de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), a anunțat că va depune o plângere penală.

A reacționat și fostul ambasador Ciprian Mihali, profesor universitar la Babeș-Bolyai din Cluj, care a atras atenția că „este nevoie să învățăm ce înseamnă naționalismul, trădarea, corupția și de ce spectrul pedepsei capitalei este de fapt un însemn la ură și violență”.

Și istoricul CNSAS Mădălin Hodor a comentat, pe contul său de Facebook: „Întreabă multi cum ajungi pe o listă cu "trădători" care trebuie executați. Simplu. Semnezi o scrisoare deschisă către partidele parlamentare în care denunti AUR ca fiind un partid extremist. Ca sa demonstreze ca nu este asa ei te pun pe o listă din asta si îndeamnă să fii omorât. Deci e relativ usor”.

O amenințare cu moartea a primit și președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba. Mesajul de amenințare cu moartea a fost scris într-o stație STB din centrul Capitalei, la scurtă vreme după un miting al AUR în care s-au scandat sloganuri xenofobe. Stația STB este și aproape de sediul CNCD.

Citește și: Șeful CNCD, Asztalos Csaba, amenințat cu moartea. Mesaj într-o stație STB din centrul Capitalei

Anterior, actrița Maia Morgenstern a primit amenințări cu moartea, într-un mesaj antisemit virulent, de la persoane care s-au identificat ca fiind din AUR. La vremea respectivă, AUR a negat că ar fi un membru al formațiunii, însă unul dintre senatorii AUR, Sorin Lavric, a ținut mai multe discursuri în Senat în care a elogiat legionari sau susținători ai legionarilor.

Citește și: Maia Morgenstern, amenințată cu moartea printr-un e-mail pe adresa Teatrului Evreiesc de Stat

Târziu (AUR) preia conspirații pentru a se apăra de acuzațiile de antisemitism

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te