„Sunt profund mâhnit de declarațiile consternante ale domnului senator Sorin Lavric privind elogierea unor criminali de război.
Faptele de neiertat comise de Mircea Vulcănescu, membru al Cabinetului lui Ion Antonescu și direct implicat în jefuirea evreilor din timpul Holocaustului din România, alături de alți membri ai Mișcării Legionare, nu trebuie camuflate sau nuanțate.
În 1946, Mircea Vulcănescu a fost judecat și condamnat pentru crime de război, iar, în 2019, Curtea de Apel Bucureşti a dat o hotărâre definitivă prin care a respins cererea de constatare a caracterului politic al condamnării lui Mircea Vulcănescu.
Adevărul istoric nu poate fi rescris prin declarații politice. Deformarea faptelor istorice reprezintă o umilință la adresa memoriei victimelor Holocaustului și a supraviețuitorilor. Adevărul, oricât de dureros, trebuie cunoscut și asumat pentru ca istoria să nu se repete", a scris ambasadorul Israelului la București, David Saranga.
Omagiul pentru un criminal de război
Senatorul Sorin Lavric (AUR) l-a omagiat, în plenul Senatului, și pe Mircea Vulcănescu, condamnat în 1948 pentru crime de război, după ce, săptămâna trecută, l-a omagiat pe legionarul Valeriu Gafencu.
Lavric a afirmat că Vulcănescu este „unul dintre cei mai străluciți intelectuali din perioada interbelică”, al cărui geniu chiar l-ar fi depășit pe cel al lui Mircea Eliade, iar, după procesul din 1948, a murit la închisoarea din Aiud (în 1952), „martorii i-au descris moartea ca fiind vrednică de un martir creștin”.
În opinia senatorului AUR, Mircea Vulcănescu este un „sacrificat pe altarul creștin al cauzei naționale”.
„Astăzi, urmașii celor care i-au adus pe comuniști în România vor să-l epureze din spațiul public. Sunt aceiași masoreți marxiști care îi poartă sâmbetele lui Horia Vintilă sau lui Paul Goma. Le atrag atenția că tentativa de a-l caterisi pe Vulcănescu din memoria colectivă va fi sortită eșecului”, a susținut Sorin Lavric, în plenul Senatului.
Mircea Vulcănescu, implicat în deposedarea evreilor de averi
Mircea Vulcănescu, filosof și filolog, colaborator al publicațiilor legionare, a lucrat ca subsecretar de stat în Guvernul Ion Antonescu, din 1941 până în 23 august 1944 și a fost condamnat, în 1946, cu sentință definitivă în 1948, pentru crime de război, de un Tribunal al Poporului.
Istoricul Marius Cazan, de la Institutul pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, a explicat, la RFI, că Mircea Vulcănescu „a fost implicat în maniera în care Banca Națională și ministerul finanțelor au pus în aplicare deposedarea de averi, de bijuterii și de bani a evreilor deportați în Transnistria și a avut o contribuție la maniera rapidă în care aceștia au pierit în Transnistria”.
Citește și: De ce a fost condamnat Vulcănescu la închisoare: a militat pentru hitlerism