Distribuirea adeverinței cu pensia recalculată, încheiată OFICIAL. Mulți pensionari NU le-au primit

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 30.08.2024 - 15:08
Distribuirea adeverințelor cu pensia recalculată, încheiată OFICIAL. Număr uriaș de pensionari NU le-au primit Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Distribuirea adeverințelor cu pensia recalculată, încheiată OFICIAL. Număr uriaș de pensionari NU le-au primit Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Distribuirea deciziilor cu pensia recalculată nu a fost dusă la bun sfârșit de Poșta Română. Foarte mulți pensionari nu aprimit plicul cu documentul oficial.

SHARE

În urmă cu două săptămâni a început distribuirea deciziilor cu pensia recalculată după noua lege. Procesul a început pe data de 16 august moment care a fost anunțat chiar de ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu. 

„Începând cu data de 16 august, Compania Națională Poșta Română va distribui deciziile de recalculare. Începând din septembrie vor fi puse în plată pensiile.

Factorii poștali vor duce, începând cu 2 septembrie, atât noile taloane de pensie, dar și pentru cei care își primesc drepturile prin Poșta Română, pensiile recalculate”, anunța ministrul în cadrul unei conferințe de presă la Guvern. 

Distribuirea adeverinței cu pensia recalculată, încheiată OFICIAL. Mulți pensionari NU le-au primit

Mai mult decât atât, reprezentanții Poștei Române anunțau că procesul va fi gata până la 30 august. 

„Poșta Română va depune toate eforturile pentru ca aceste documente să ajungă la toți cei aproximativ 𝟒,𝟔 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐛𝐞𝐧𝐞𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐫𝐢 și vom identifica cele mai bune soluții pentru a înmâna toate deciziile de recalculare a pensiilor în perioada 𝟏𝟔-𝟑𝟎 𝐚𝐮𝐠𝐮𝐬𝐭 𝟐𝟎𝟐𝟒”, anunța public instituția pe rețelele de socializare.

Citește și: PENSIE RECALCULATĂ 400 lei în plus, deși a lucrat doar 29 ani. Ce puncte bonus are pensionarul?

Se pare că programul a fost decalat deoarece există foarte mulți pensionari care nu au primit plicurile cu pensia recalculată. 

„Nu am primit încă decizia de recalculare. Se distribuie și după 31 august?”, a transmis un pensionar. 

Pensionarii se tem că vor primi o decizie calculată greșit și că nu vor avea timp să o conteste deoarece distribuirea pensiilor va începe de săptămâna viitoare. 

„Ce se întâmplă dacă nu primești decizia de recalculare? Cum pot contesta în cazul în care e calculată eronat?”, a mai spus un alt pensionar. 

„Există foarte clar o prevedere și în legea pensiilor unde spune foarte clar termenul de recuzare, să zic așa, de contestare a acestor decizii, dar eu zic că fiecare dintre pensionari ar trebui să facă o minimă procedură prealabilă, să meargă la ghișeele Caselor Teritoriale de Pensii, fie în audiență la directorul Casei Teritoriale de Pensii pentru a cere lămuriri, în primul rând, cu privire la decizia de recalculare și numai după ce va primi aceste lămuriri de la colegii avizați ar fi ultima soluție, ultimul pas de a merge în instanță.

Citește și: RECALCULARE 2.000.000 pensii cresc cu 500 lei. 1.000.000 de pensii, cu 1.000 lei. Cine nu ia bani?

Noi nu ne dorim acest lucru și cred că nimeni nu-și dorește acest lucru ca să acționeze în justiție și eu am convingerea că aceste decizii sunt corect calculate”, spunea ministrul Muncii înainte de începrea distribuirii deciziilor cu pensia recalculată. 

Presiunea pe poștași este foarte mare în această perioadă, iar de săptămâna viitoare trebuie să ducă și pensiile recalculate.

Unde se pot duce pensionarii nemulțimiți de pensia recalculată? Deciziile cu erori pot fi contestate

Recalcularea presupune adăugarea unor elemente noi (stagii de cotizare, venituri) neavute în vedere la momentul stabilirii drepturilor de pensie, elemente ce nu pot rezulta decât din documente doveditoare noi depuse de pensionari. 

Acest proces va începe după data de 1 septembrie și va dura șase luni de zile, timp în care pensionarii pot depunde diferite adeverințe de la locurile de muncă. 

Citește și: Care ani de muncă nu se socotesc la recalcularea pensiei? Pensionarii rămân fără sute de lei

Citește și: Lista veniturilor și sporurilor care nu se socotesc la recalculare. Fără ele, iei o pensie mai mică

Dacă pensionarii nu sunt mulțumiți nici după această sesizare, ei trebuie să depună o plângere penală în instanță în termen de 45 de zile.

Formula de recalculare pensie

VPR (valoare punct de referință) X numărul de puncte.

VPR =81 lei

Punctele: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate.

Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate, creștere copil (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate: punctajul realizat.

Puncte stabilitate

- 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 - 30 de rămânere în muncă, inclusiv; 

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 - 35, inclusiv;

1 punct pentru fiecare an peste 35 de ani munciți.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te