De ce violența edilului din Sângeorz nu e condamnată de mai mulți: un român din opt își bate copiii

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 19.09.2020 - 11:57
Traian Ogâgău/FOTO: facebook.com

Jumătate din cei care își lovesc copiii spun că e spre binele lui. 15% din cei care văd pe stradă un părinte care își bate copilul nu intervin, spunând că „nu e treaba mea”. Iar pe pagina de Facebook a primarului, o serie de comentarii aprobă gestul primarului.

SHARE

Pe pagina de Facebook a fostei soții a primarului din Sângeorz, Traian Ogâgău, care justifică umilirea fetiței, sunt o serie de comentarii care aprobă gestul primarului și care chiar îl laudă, motivând „care părinte nu vrea binele copilului” și „nimeni nu e în măsură să judece familia nimănui”.

Citește și: ABSURD Mama fetiței lui Ogâgău îi ia apărarea edilului din Sângeorz. Acesta își continuă campania

Anul trecut, în România au fost raportate aproape 16.000 de cazuri de abuz fizic, emoțional, sexual, neglijare și exploatare; dintre acestea, peste 14.600 au avut loc în familie, conform datelor oficiale ale Protecției Copilului.

12 la sută dintre părinții români consideră că micuții lor merită bătaie când copilul lor vorbește sau se poartă urât, 11% apreciază că ar merita o bătaie când e „pentru binele lui”, iar 9% consideră că e justificată o bătaie când nu ascultă de părinți, arată un studiu publicat de organizația World Vision, la finele lui 2017.

Jumătate din cei care își lovesc copiii își spun că este „pentru binele copilului”.

Doar 3 la sută regretă și spun că se simt „oribil” după o ieșire violentă. 15 la sută dintre părinții români spun că, la rândul lor, au luat bătaie de la părinții lor când „meritau” – în copilărie, 40% mâncau bătaie când erau obraznici, 22% când nu-și ascultau părinții.

În preadolescență, cei mai mulți copii primesc bătaie sau sunt agresați pentru că nu contribuie la treburile casei – „face numai dezordine, nu strânge după el”, iar pe măsură ce trec spre adolescență, pentru că chiulesc, fetele sunt bătute când „încep să umble cu băieți”, nu respectă programul impus de părinți sau încep să fumeze sau să bea alcool.

3 la sută dintre părinții români nu cred că, dacă își lovesc copilul, îi provoacă o traumă psihică, iar 5 la sută cred că eviolența asupra copilului e doar dacă îi lași vânătăi sau cicatrici ori dacă îl bați cu diverse obiecte. Cei mai mulți părinți (77%) admit că observă în jurul lor situații de violență verbală în cazul altor copii, iar 47% văd alți părinți care își bat copiii.

Câți intervin? 15% spun din start că „nu e treaba mea”, 37% intervin dacă este un caz „puternic de violență”, 14% nu intervin pentru că se tem de un conflict cu respectivul părinte.

Sursa grafice: World Vision România  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te