Cine sunt politicienii care vor să închidă supermarketurile duminica și de ce. Șoșoacă, printre ei

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 17.06.2023 - 08:28
Cine sunt inițiatorii proiectului prin care românii nu mai au acces la supermarket duminica foto: Arhivă

S-au aflat cine sunt inițiatorii proiectului depus în parlament prin care românii nu vor mai avea acces la supermarket duminica.

SHARE

Inițiatorii proiectului depus în parlament prin care românii nu vor putea avea acces la supermarketuri duminica vin, în mare parte din partidul AUR, în frunte cu senatoarea Diana Șoșoacă.

Supermarketurile au un comportament abuziv

Aceștia afirmă faptul că supermarketurile au un comportament abuziv în ceea ce privește puterea de cumpărare pentru a forța la scăderea prețurilor plătite furnizorilor la nivel nesustenabil și prin impunerea unor motive neloiale.

Citește și: Supermarketurile din România, închise duminica și duse în afara orașului. Ce program au în alte țări

Aceștia menționează că presunea asupra furnizorilor produce efecte negative asupra calităților locurilor de muncă și asupra protecției mediului, dar aduce dificultăți și consumatorilor care se confruntă cu o potențială pierdere a a diversității prouselor a moștenirii culturale și a magazinelor mici.

Programul de funcționare se schimbă

În proiectul de lege se amintește faptul că supermarketul sau hipermarketul, persoană juridică autorizată să desfășoare activități de comercializare pentru produsele alimentare are obligația să își schimbe programul de funcționare a serviciilor în relațiile comerciale pe care le-a stabilit în sensul funcționării de luni până sâmbătă la ora 14:00 în scopul sprijinirii activităților a operatorilor economici care sunt producători locali, zonali sau naționali. 

Citește și: Românii nu vor mai avea acces duminica la supermarket. Pentru cine e dată legea cu dedicație

Totul pentru a-și vinde produsele fie în cadrul spațiilor din zona magazinelor, piețelor sau din afara acestor zone, unde este autorizată desfacerea produselor alimentare și agroalimentare proaspete, produselor congelate sau conservate.

Cine sunt inițiatorii proiectului?

Inițiatorii acestui proiect de lege sunt: Diana Șoșoacă, Ciubuc Ciprian, Daniel Rusu, Aelenei Dănuț, Ana Maria Gabriela, Lasca Mihai, Daoeasă Mircea și Stoica Ciprian, majoritatea foști saua ctuali membri AUR.

Se închid supermarketurile duminica!

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, propune o definiție clară a supermarketului, care este descris ca o unitate de vânzare cu autoservire ce oferă o gamă extinsă de produse alimentare și nealimentare și care are o suprafață minimă de 800 mp.

Citește și: Produse contaminate cu o toxină, retrase de pe rafturile a două mari magazine din România. Ce conțin

Astfel, marile magazine ar putea fi închise în zilele de duminică şi chiar relocate la o distanță de cel puțin cinci kilometri în afara orașelor. De cealaltă parte, reprezentanții marilor magazine susțin că această propunere legislativă ar putea duce la concedieri masive și la pierderi semnificative în bugetul de stat.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te