Bulgaria nu își ascunde invidia după ce România a devenit centru de rezistență NATO contra lui Putin

DE Alex Darvari | Actualizat: 20.03.2024 - 19:38
Bulgaria nu își ascunde invidia după ce România a devenit centrul de rezistă NATO contra lui Putin - Foto: Profimedia Images (Imagine cu rol ilustrativ)

Bulgaria nu își ascunde invidia după ce România a devenit centrul de rezistă NATO contra lui Putin, potrivit presei de la Sofia. În România se ridică cea mai mare bază NATO din Europa cu 10.000 de soldați.

SHARE

Întărirea flancului estic al NATO după agresiunea militară a lui Putin împotriva Ucrainei a deschis oportunități pentru Bulgaria de a compensa decalajul din sectorul apărării, oportunități de care, însă, până acum, nu a profitat în mod eficient, scrie presa bulgară consultată de Newsweek.

La 20 de ani de la aderarea la NATO, Bulgaria unul dintre cele mai slabe puncte din Alianță, iar dezbaterea privind găzduirea grupului de luptă internațional pe teritoriul nostru a fost o dovadă în acest sens. 

Bulgaria nu își ascunde invidia după ce România a devenit centrul de rezistă NATO contra lui Putin

Dar, în timp ce România a început deja să construiască cea mai mare bază NATO din Europa pentru 10.000 de soldați, Bulgaria este departe de a pregăti infrastructura necesară pentru a găzdui o brigadă NATO.

O verificare a Mediapool, consultat de Newsweek a arătat că procesul este semnificativ întârziat și dezvăluie din nou slăbiciuni sistemice care reflectă diviziunea NATO-Rusia în societatea bulgară și care ne fac o țintă ușoară pentru atacuri hibride.

Bulgaria trebuie să se asigure că brigada poate fi găzduită în regiunea militară Kabile de lângă Yambol, dar lucrările privind infrastructura se află într-un stadiu incipient.

Partidele pro-ruse pregătesc un referendum împotriva desfășurării bazei în zonă, în timp ce, între timp, grupul multinațional, cu Italia ca țară lider, se pregătește să își instaleze tabăra.

De asemenea, Bulgaria ratează o oportunitate de a oferi un sprijin mai serios Ucrainei și, în același timp, de a scăpa de vechile arme și muniții sovietice. 

Potrivit informațiilor Mediapool, aproximativ 70% din muniția din armată expiră și foarte curând Bulgaria va trebui să plătească pentru eliminarea acesteia.

Un referendum și o întârziere serioasă

Cea mai serioasă provocare este ca Bulgaria să pregătească baza pentru a găzdui brigada NATO. Surse Mediarol din cadrul Ministerului Apărării au comentat că procesul nu poate fi oprit de un referendum local, deoarece problema privește securitatea națională.

România a dat o puternică lovitură de imagine și militară dupăce  a anunțat că va găzdui 10.000 de soldați NATO. România construiește cea mai mare bază NATO din Europa. Orașul care va deveni „Capitala” Alianței. În România a început construcția celei mai mari baze NATO din Europa, cu un cost de construcție de 2,5 miliarde de euro.

Baza din județul Constanța va fi dotată cu piste, hangare pentru aeronave, spații de depozitare și desfășurare a armamentului, combustibil și lubrifianți, echipamente de antrenament, școli, grădinițe, magazine și un spital.

Citește și: România construiește cea mai mare bază NATO din Europa. Orașul care va deveni „Capitala” Alianței

Newsweek a scris că de la baza NATO din România poate fi atacată Rusia. Luptele de pe frontul din Ucraina tind să stagneze, în ciuda unor reușite minore și de-o parte și de alta. Se construiesc fortificații și se așteaptă bătălia aerului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te