Ai un termometru cu mercur? Este infracţiune. Vrei să-l predai? Altă infracţiune

DE Florin Budescu | Actualizat: 30.09.2023 - 20:44
Ai un termometru cu mercur? - Foto. turnulsfatului.ro

Dacă ai un termometru cu mercur, aceasta este o infracţiune, care ţine de regimul muniţiilor şi armelor. De asemenea, dacă vrei să-l predai, aceasta poate să se constituie într-o altă infracţiune.

SHARE

Un sucevean care avea două termometre cu mercur nu cunoaşte soluţia pentru a se debarasa de ele. El a contactat cu acest scop, dar fără succes, mai multe instituții ale statului și firme de colectare a deșeurilor. 

„Prin anii 50, părinții mei au cumpărat un termometru de uz medical. Cu ceva ani în urmă, a fost scos din uz, deoarece partea din spate a termometrului era spartă. Exista riscul spargerii capilarei, cu consecința contaminării casei.

Ai un termometru cu mercur?

Între timp, am mai avut un termometru rusesc, non-medical, la o centrală termică, bun până să se spargă parțial. Am încercat pe parcursul mai multor zile să rezolv problema preluării gramelor de mercur otrăvitor. Am sunat în multiple locuri, dar fără succes. Problema s-a dovedit o nucă tare”, a cetăţeanul, conform Monitorul de Suceava.

Conștient de pericolul reprezentat de mercur, a depozitat în exteriorul casei, într-o magazie bine ventilată, cele două termometre nefuncționale, închise în tuburi de carton, pe care a scris: „Atenție, mercur! Toxic”.

Apoi a căutat în Suceava o firmă care colectează deșeuri toxice. N-a găsit și a sunat la București, la Agenția Națională pentru Protecția Mediului, unde o funcționară i-a spus că va căuta o soluție și va reveni.

Citeşte şi: Un întreg arsenal de arme şi muniţii descoperit în mașina unui paznic de vânătoare după o amenințare

L-a căutat a doua zi, dar nu cu soluții, ci cu recomandări: să caute un operator de salubritate, să contacteze ISU sau administrația locală. Nici una dintre recomandări nu s-a dovedit viabilă.

„Am telefonat din nou la Protecția Mediului, dar de data asta la agenția locală”, a relatat suceveanul. De aici i s-a sugerat să caute un operator de salubritate specializat: „La Demeco Bacău, au spus că nu colectează astfel de deșeuri, la Setcar Brăila, care neutralizează deșeuri, n-a răspuns nimeni”.

Pasul următor a fost să sune la ISU:

„Ofițerul de serviciu a spus că, dacă nu este o amenințare, ei nu au atribuții să intervină și că ei nu colectează materiale periculoase”; apoi la două farmacii, parte dintr-un lanț farmaceutic, din Iași și Suceava, de la care de asemenea răspunsul a fost negativ.

Citeşte şi: VIDEO Ce a capturat Poliția și DIICOT în ”Ziua Z” : Arme de foc, mașini de lux, droguri și bani

DSP, ISU și Prefectura Suceava nu au oferit soluții. La farmacii, există din anul 2023 o nouă lege, referitoare la primirea și depozitarea substanțelor periculoase din domeniul medical, dar nu are încă norme de aplicare.

Șeful Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, comisarul-șef Gabriel Gheorghe Panțîru, a declarat că, din anul 2014, „simpla deținere a unui termometru cu mercur este infracțiune”, conform art. 359, din Codul Penal.

Persoanelor depistate că dețin sau transportă mercur li se deschide dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținere și trafic de produse sau substanțe toxice. Pentru această infracțiune, pedeapsa prevăzută este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Îi făceau dosar omului

Dacă suceveanul mergea cu cele două termometre, la Poliție, polițiștii ar fi deschis dosar penal, pentru infracțiunea de deținere de substanțe periculoase.

Mai mult decât atât, conform principiului că poluatorul plătește, omul ar fi fost obligat să achite costul neutralizării deșeului de substanță periculoasă.

Managerul firmei de salubritate Ritmic Suceava, Costel Corneanu, spune că în județul Suceava nici o firmă de salubritate nu este autorizată pentru deșeuri periculoase și a indicat imediat o firmă specializată, din Bacău.

Igiena Serv SRL spune că termometrele pot fi preluate oricând de la deținător, indiferent din ce localitate, contracost: 190 de lei/bucata, plus TVA.

Deci pentru a scăpa de cele două termometre, suceveanul ar trebui să plătească în jur de 400 de lei. „Sunt bani pe care în momentul ăsta nu-i am. Am un copil pe care îl întrețin, în facultate. Când voi fi mai potent financiar, voi suna la firma din Bacău și voi rezolva problema”, a afirmat bărbatul.

Nu se aruncă la gunoi

Chiar dacă la acest moment nu este deloc simplu să scăpați de un termometru cu mercur, varianta de a-l arunca la gunoi este foarte proastă, în primul rând din cauza riscului major de contaminare a mediului, dar și a implicațiilor legale.

Menționăm că mercurul este un metal foarte toxic, care are tendința de acumulare în corp, în decursul timpului. Acționează ca o neurotoxină, distrugând țesutul nervos și pe cel cerebral. În organism pătrunde prin piele, respirator - prin vaporii inspirați, sau digestiv, în momentul consumului unor alimente contaminate cu mercur.

Substanța este foarte periculoasă, deoarece trece cu ușurință din stare solidă în stare de vapori și se acumulează în organism.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te