VIDEO Pe cine credem? Pe doctori care oferă „soluții minune” sau pe cei care luptă cu pandemia?

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 28.01.2021 - 14:01
Foto Pexels.com

Pe cine credem: pe medicii care ne spun că pandemia e un experiment mondial sau pe cei care luptă zilnic să ne apere de COVID-19?

SHARE

Dr. Monica Pop, dr. Vasile Astărăstoaie, dr. Adina Alberts, dr. Răzvan Constantinescu sau, mai nou, dr. Ion Alexie, medicul din Las Vegas care susține isteria cu medicamentul pentru animale Ivermectină, sunt câțiva dintre doctorii care contestă pericolul COVID-19, care contestă măsurile de restricție impuse de pandemie și care contestă eficiența vaccinurilor, invocând efecte adverse ale acestora care până acum nu s-au confirmat. 

De cealaltă parte, sunt doctorii care atrag atenția că virusul este foarte contagios, că riscul de deces este mare la cazurile grave și că mulți bolnavi rămân cu sechele chiar și după ce se vindecă. Sunt doctori care atrag atenția că nu e sănătos să urmezi tratamente fără consultarea unu specialist și care demontează zilnic informațiile din surse nesigure care apar despre COVID-19, despre vaccinuri și despre tratamentele „minune”. 

Pe cine credem din cele două categorii?

 

„Explicația este foarte simplă. Apropo inclusiv de Ivermectină și explicația doctorului din Las Vegas. Trebuie să căutăm studii științifice. Am auzit foarte mulți medici care încep propozițiile cu sigtagma «Eu cred». Medicina nu e pe credință. Este una dintre cele mai riguroasă științe. Este pe dovezi. 

Eu nu pot să cred ceva, eu am documentații științifice. 

Dacă un doctor crede, va confirma ceea ce crede prin studii științifice și se va găsi pe lista scurtă a Nobelului pentru medicină. 

Dar noi, ceilalți, nu suntem la nivelul acesta. Prin urmare, noi citim studiile acelora. Studii publicate de cele mai prestigioase reviste medicale din lume spun că, deocamdată, ivermectina nu și-a dovedit eficiența împotriva COVID-19,  dacă eu spun că am avut o experiență personală cu 1-2 pacienți, nu e relevant. E prea puțin pentru a confirma o legătură reală”, a explicat, în cadrul Newsweek LIVE, dr. Radu Țincu, medic primar de Terapie Intensivă la Spitalul Universitar de Urgență Floreasca din București. 

Acesta a oferit un exemplu concret. 

„Faptul că ai COVID-19, primești ivermectină și rămâi viu nu înseamnă că această substanță are vreun merit. Poate fi o concluzie eronată. E o experiență personală și subiectivă. Pentru a ajunge la un răspuns real, trebuie să avem criterii obiective și mii de pacienți pe care se studiază”, a menționat medicul. 

Dr. Radu Țincu spune că un doctor nu are voie să susțină că vaccinarea este un experiment mondial. Decât dacă are dovezi reale. 

„Organismele de autorizare nu au fost create pentru a autoriza vaccinurile COVID-19. Funcționează pentru orice tip de medicament și vaccin. Au aceleași criterii de evaluare. Nu au acreditat cele pentru COVID-19 mai ușor. Au fost riguroși. Dacă au fost acreditate, înseamnă că au urmat toată procedura de autorizare la fel pentru celelalte vaccinuri”, a menționat medicul de terapie intensivă. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te