VIDEO Cum se luptă un medic român cu Covid-ul cronic în Suedia. Care sunt categoriile afectate

DE Mihai Duță | Actualizat: 04.03.2021 - 12:21
Medicul român Laura Ghibu se luptă cu efectele Covid-ului cronic în Suedia Foto: Vaccinuri #2021 Newsweek România

În țara în care s-a mers până de curând pe ideea imunizării de grup, Dr. Laura Ghibu, specializată în chirurgie orală în Suedia, a înțeles, încă din primăvara anului trecut că virusul Sars Cov 2 este mult mai periculos decât pare.

SHARE

 „Cu cât studiez acest virus mai mult, cu atât sunt mai mult pusă pe gânduri”, a spus Laura Ghibu, care este și consultant pentru CNCAV, la dezbaterea Vaccinuri #2021, organizată de Newsweek România.

Citește și 

Sergiu Moroianu, doctor MIT: Pandemia a amplificat frauda școlară. Copiatul începe din clasa a II-a

„Deja în luna mai începusem să primesc pacienți cu afecțiuni pe care nu le mai văzusem până atunci. Aceste afecțiuni erau prezente în cavitatea orală a pacienților și erau umflături ale papilelor gustative, erupții , pete roșiatice, mâncărimi ale limbii, pacienți care spuneau că îi arde gingia. În 22 de ani nu mai văzusem niciodată așa ceva. Aceste cazuri apăruseră la toate clinicile la care lucram și afectau deopotrivă femeile și bărbații.

Citește și

Procurorul Adina Florea, cercetată pentru ancheta în cazul Kovesi: Rea-credință și gravă neglijență

Am trimis pacienții la examen de laborator, dar nu am găsit nimic, nicio bacterie, nicio ciupercă. Am început să intru în panică. Am început să citesc presa din Suedia și am auzit de ceva ce nu mai auzisem, expresia «covid cronic». În presă erau relatate anumite sechele de care anumiți pacienți se plângeau după ce trecuseră prin această boală. Cei care aveau aceste sechele foarte ciudate, nu erau pacienți care  trecuseră printr-o formă gravă care să necesite tratament in spital”, povestește Laura Ghibu.

Citește și

Primii care rămân fără pensii speciale: 580 de foști deputați vor primi ordinul prin poștă

Cum a aflat de existența Covid-ului cronic în Suedia

După ce a aflat acest lucru s-a întors la pacienții ei și i-a întrebat dacă au avut COVID. Cei mai mulți i-au spus că nu, dar în Suedia, în acea perioadă nu se testa prea mult. Atunci erau testate doar persoanele cu simptome puternice și doar în 48 de ore de la debut.

"Nu puteam fi sigură că pacienții mei nu avuseseră COVID. Mulți dintre ei mi-au spus că au avut niște episoade de răceală, de gripă, care puteau fi puse în relație cu ceastă boală. Am făcut o mică statistică și cam 2% din această cohortă de pacineți fuseseră depistați și diagnosticați cu COVID, dar restul de 98% nu fuseseră testați.

Pe toți acești pacienți i-am tratat paleativ, am încercat să le ameliorez simptomele. Mă simțeam ciudat pentru că nu puteam să tratez cauza. I-am întrebat periodic cum se simt, iar mulți spuneau că au dureri de încheieturi, că se simt obosiți, că nu mai gândesc bine. Erau simptome noi pentru mine", a explicat Laura Ghibu.

Un studiu din Spania a făcut lumină

După câteva luni, medicul român a reușit să găsească în literatura de specialitate un răspuns.

"Am găsit un studiu făcut în Spania și publicat în iulie 2020. Acesta arăta că boala COVID, la pacienți care nu prezentau simptome foarte grave, putea să dea o grămadă de alte simptome cum ar fi aceste erupții în cerul gurii, în mucoasa orală și anumite disturbări neurologice.

Studiul arăta că aproape 30% dintre acești pacienți aveau erupții cutanate, iar cele mai afectate erau persoanele considerate nevulnerabile, adică persoane în jur de 40 de ani, majoritatea femei. Citind și mai mult, am găsit această expresie, sindromul covidulului cronic, care era un conglomerat de simptome atribuite acestei populații pe care, de obicei, nu o considerăm vulnerabilă. Acest conglomerat de smptome se manifesta după săptămâni și chiar după luni de zile, la pacienți care trecuseră prin boală și erau considerați vindecați.

Acest lucru m-a făcut să mă gândesc la acestă abordare a gestiunii pandemiei. Atunci mi-am dat seama cât de importantă este prevenirea infecției chiar în rândul persoanelor considerate puțin vulnerabile.Atunci mi-am dat seama că acea strategie a unei imunizări colective nu era o politică foarte bună pentru gestionarea pandemiei, a explicat Dr. Laura Ghibu la dezbaterea Vaccinuri #2021, organizată de Newsweek România

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te