Un medic recomandă vitamina D și vara. Ocolim chiar razele de soare care o produc

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 21.06.2024 - 13:57
Un medic recomandă vitamina D și vara. Ocolim chiar razele de soare care o produc - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Un medic recomandă vitamina D și vara. Ocolim chiar razele de soare care o produc - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Toată lumea vorbește despre vitamina D, numită și vitamina soarelui, care este indispensabilă pentru organism. Aceasta este mai bine sinstetizată vara, când stăm în lumina soarelui. Dar unii specialiști spun că noi evităm chiar perioada în care aceasta este produsă.

SHARE
Toată lumea știe că vitamina D3 are numeroase roluri în organism, printre care absorbția calciului și a fosforului din alimente.
 
Un nivel optim al acestei vitamine contribuie la sănătatea oaselor și a mușchilor, întărește imunitatea, îmbunătățește starea de spirit și ajută la multe alte funcții ale corpului.

Un medic recomandă vitamina D și vara. Ocolim chiar razele de soare care o produc

Dr Adrian Copcea, specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, susține că este bine să ne administrăm vitamina D și vara, nu numai iarna. 
 
El a explicat pe contul său de Facebook de ce este bine să nu renunțăm la acest supliment pe tot timpul anului. 
 
 
”Deficitul de vitamina D nu e doar ceva de iarnă sau de “lunile cu r”: septembRie, octombRie etc. (e o vorbă cu lunile cu R) ci e şi o vitamină de vară, pentru că şi vara putem avea deficit de vitamina D.
 
Iar problema cea mai mare e că exact razele de soare care ne-ar ajuta cu o bună sinteză sunt cele pe care le ocolim: cele de la prânz, care sunt şi cancerigene în raport cu pielea.
 
Deci cumva suntem în impasul în care razele care ne-ar ajuta de fapt pot fi şi rele. Ca să facem o doză bună de vitamina D ar trebui să expunem multă piele la soare şi asta cam în jurul prânzului”, a explicat medicul.
 
Medicul a precizat că oamenii evită tocmai razele care sistentizează vitamina D pentru că acestea sunt dăunătoare pentru organism.
 
El spune că deficitul de vitamina D este mare iar soarele poate fi înşelător.
 
”Îmi amintesc de un articol pe care-l citisem acum o vreme (scuze de lipsa de referinţe, scriu spontan şi rapid, din memorie) care compara nişte oraşe din Italia cu unele din Norvegia şi ieşise că era deficit mai mare de vitamina D în Italia, ţară însorită, decât în Norvegia, ţară nu chiar însorită.
 
Şi se ajunsese la o concluzie un pic surprinzătoare…pe deasupra oraşelor din Italia sau tangent…treceau avioane. Iar avioanele interferau cu eficienţa cu care ajung la pământ razele necesare (razele UVB cu lungime de 290-320 nanometri, cu eficienţa cea mai mare când soarele e mai sus, mai vertical pe cer)”, a mai spus medicul.
 
 
”Da, e posibil şi vara să avem deficit de vitamina D şi el se poate corecta aşa cum se poate corecta şi iarna. Cu suplimente, pentru că alimentaţia nu are capacitatea de a aduce nivelurile “supranormale” care sunt necesare corectării deficitului.
 
E o medicină mult mai complicată de atât şi în jurul vitaminei D, dar cred că în acest mediu nu strică să reamintesc şi eu aceste câteva noţiuni de bază, într-o formă prietenoasă, uşor de înţeles”, a mai spus medicul.
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te