Top 5 cele mai importante beneficii ale vitaminei D. Se mai numește și ”vitamina soarelui”

DE Newsweek România | Actualizat: 30.06.2023 - 20:27
Soarele este sursă naturală de vitamina D Foto: mg.freepik.com

Aportul adecvat de vitamine și minerale este esențial pentru sănătatea organismului. Aceasta ajută chiar și în lupta cu kilogramele în plus, iar oamenii de știință au descoperit că susține sănătatea mintală. Sunt însă mult mai multe beneficii ale vitaminei D3

SHARE

Aportul adecvat de vitamine și minerale este esențial pentru sănătatea organismului. Care sunt cele mai importante dintre acestea poate varia de la o persoană la alta sau în funcție de anotimp, dar printre cele mai frecvent menționate se numără adesea și vitamina D. 

Este o vitamină liposolubilă, sintetizată în organism ca urmare a expunerii la razele solare (motiv pentru care mai este cunoscută și sub denumirea de „vitamina soarelui”), dar pe care o putem găsi și în anumite alimente sau suplimente alimentare. Ea este implicată în multe funcții vitale și oferă numeroase beneficii.

Cele mai importante beneficii ale vitaminei D

1.Menține oasele sănătoase  
Este unul primele lucruri menționate atunci când se vorbește despre vitamina D și beneficiile pentru organism ale acesteia. Vitamina D joacă un rol esențial în reglarea absorbției calciului în organism, facilitând procesul de asimilare a acestui mineral în oase și dinți.

Studiile arată că persoanele cu deficit de vitamina D au un risc crescut de a dezvolta osteoporoză și alte afecțiuni ale sistemului osos. De asemenea, un aport adecvat de vitamina D poate îmbunătăți densitatea minerală osoasă și poate reduce riscul de fracturi. 

2.Întărește sistemul imunitar 
Vitamina D are un rol important și în întărirea sistemului imunitar, ajutând la reducerea riscului de infecții respiratorii, cum ar fi gripa sau răceala.

De asemenea, contribuie la îmbunătățirea funcției imunitare a organismului în general și contribuie la reducerea riscului de dezvoltare a unor afecțiuni precum scleroza multiplă, artrita reumatoidă, diabetul de tip 1 sau bolile inflamatorii intestinale. 

3.Susține sănătatea mentală 
Studiile arată că există o corelație între nivelurile scăzute de vitamina D și simptomele depresive, sugerând că vitamina D poate juca un rol important în reglarea stării de spirit și prevenirea depresiei.[3] De asemenea, unele cercetări indică faptul că ar exista o legătură între deficitul de vitamina D și creșterea riscului de declin cognitiv și de demență.

4.Ajută la pierderea în greutate 
Oamenii de știință au descoperit că vitamina D ar putea susține pierderea în greutate, favorizând procesele de ardere a grăsimilor.

De exemplu, un studiu[1] publicat în 2019 a arătat că persoanele care, pe lângă că urmat un plan de dietă, au primit și un supliment cu vitamina D au pierdut mai mult în greutate decât cele care au ținut doar dieta. Există și cercetări ce sugerează că vitamina D ar putea avea efect de suprimare a apetitului.

5.Contribuie la menținerea sănătății inimii  
Nu putem vorbi despre cele mai importante beneficii ale vitaminei D fără a menționa faptul că se pare că ea poate contribui și la reducerea riscului de boli cardiovasculare.

Mai exact, nivelurile scăzute de vitamina D din organism au fost asociate cu un risc sporit de hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă sau accidentul vascular cerebral. Sunt necesare însă mai multe date pentru a putea stabili legătura dintre nivelul de vitamina D și sănătatea cardiovasculară. 

Vitamina D joacă un rol crucial în menținerea sănătății noastre, de la susținerea sistemului imunitar și a sănătății oaselor, până la sprijinirea procesului de pierdere în greutate. Este esențială deci menținerea unor niveluri adecvate de vitamina D în organism. 

Pentru a putea face asta, este important să te expui la soare în mod responsabil și să consumi alimente bogate în vitamina D, cum ar fi peștele gras, ouăle, ficatul, ciupercile sau brânza. Atunci când este necesar, se poate lua în considerare și suplimentarea cu vitamina D.

Este recomandat să discuți însă cu medicul sau nutriționistul tău pentru a stabili doza optimă și pentru a monitoriza nivelul de vitamina D din sânge.

Bibliografie:  
1.    Lotfi-Dizaji, Lida, et al. Effect of Vitamin D Supplementation along with Weight Loss Diet on Meta-Inflammation and Fat Mass in Obese Subjects with Vitamin D Deficiency: A Double-Blind Placebo-Controlled Randomized Clinical Trial. Vol. 90, no. 1, 12 Nov. 2018, pp. 94–101, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30246883/, https://doi.org/10.1111/cen.13861. Accessed 22 June 2023. 

2.    Navale, Shreeya S, et al. Vitamin D and Brain Health: An Observational and Mendelian Randomization Study. Vol. 116, no. 2, 1 Aug. 2022, pp. 531–540, academic.oup.com/ajcn/article/116/2/531/6572356?login=false, https://doi.org/10.1093/ajcn/nqac107. Accessed 22 June 2023. 

3.    Shahzadi Devje, RD, CDE, MSc. “Vitamin D Benefits”, Healthline, 20 May 2013, www.healthline.com/health/food-nutrition/benefits-vitamin-d. Accessed 22 June 2023. 

4.    Ware, Megan. “What Are the Health Benefits of Vitamin D?”, Medical News Today, 7 Nov. 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/161618. Accessed 22 June 2023. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te