Cum ajută Vitamina D și usturoiul ca să ai o imunitate de fier? Vremea caldă nu pune pe fugă viruşi

DE Alin Crișan | Actualizat: 07.02.2024 - 22:17
Cum ajută Vitamina D și usturoiul ca să ai o imunitate de fier? Vremea caldă nu pune pe fugă viruşi - Foto: Ziarul de Iași

Cum ajută Vitamina D și usturoiul ca să ai o imunitate de fier? Creşterile de temperatură din ultima perioadă nu trebuie să ne facă să scădem nivelul de protecţie împotriva virozelor.

SHARE

Cum ajută Vitamina D și usturoiul ca să ai o imunitate de fier? Creşterile de temperatură din ultima perioadă nu trebuie să ne facă să scădem nivelul de protecţie împotriva virozelor, care vor continua să circule, avertizează specialiştii ieşeni. 

Deşi afară s-au anunţat şi 18 grade în această săptămână, experţii în sănătate spun că măsurile de prevenţie trebuie păstrate, inclusiv evitarea aglomeraţiilor şi purtarea măştilor atunci când avem simptome de răceală. 

Mai mult, o analiză realizată de „Ziarul de Iaşi” în colaborare cu specialiştii ieşeni arată că trebuie avută grijă şi la consumul aşa-numitelor stimulente de imunitate. Nu există niciun efect dovedit de protecţie împotriva infecţiilor virale, prin creşterea imunităţii.

Chiar dacă e cald, virusurile continuă să circule

Prof.dr. Doina Azoicăi, cadru didactic la UMF Iaşi şi fost preşedinte al Societăţii Române de Epidemiologie, avertizează asupra faptului că schimbările bruşte de temperatură nu sunt lipsite de riscuri, tocmai pentru că sunt anormale pentru această perioadă a anului. Organismul trece printr-un stres de adaptare, care se poate manifesta şi ca o criză de adaptare, iar acest lucru poate să favorizeze sau să scadă capacitatea sa de apărare pe care ar avea-o în mod normal.

„Sigur că în această perioadă vor continua să circule virusurile acestea cu transmitere respiratorie şi, indiferent de temperatura pe care o vom înregistra pe perioade scurte sau lungi, prudent este să ne asigurăm că avem un regim termic adecvat organismului nostru.

Evident că dacă sunt geruri, atunci ne vom proteja cu îmbrăcăminte corespunzătoare la acele temperaturi, evitând să purtăm haine care să ne supraîncălzească. 

Nu putem să ne aşteptăm la o scădere a activităţii circulaţiei virusurilor respiratorii. Categoric, căldura nu favorizează o supravieţuire optimă, aşa cum ar fi la temperaturi propice sezonului rece, dar nu mizăm pe asta: aşa cum ne adaptăm noi, aşa se adaptează şi microorganismele”, a declarat prof.dr. Doina Azoicăi.

Vitaminele, recomandate pentru prevenţie dar doar din surse naturale

Profesorul a menţionat că în orice moment şi în orice condiţii de temperatură este foarte important să avem o hidratare foarte bună, care ajută la adaptarea organismului mult mai uşor.

Pe lângă aceasta, spune prof.dr. Doina Azoicăi, este importantă şi o vitamino-prevenţie, dar nu prin suplimente sau tot felul de aditivi, ci din fructe şi legume.

„Acestea sunt din abundenţă. Dar din nefericire toate evaluările care s-au făcut în România au demonstrat că românii consumă o cantitate extrem de mică de fructe şi legume care aduc un aport important nu doar de vitamine, dar şi de anumite fibre care favorizează mecanismele digestive ale organismului, inclusiv cele imunitare”, a punctat prof.dr. Doina Azoicăi.

Reflexul oamenilor, la încălzirea vremii, va fi să iasă în natură, un lucru recomandat, spune epidemiologul, dar cu prudenţă: temperaturile pot fi înşelătoare şi diferenţele bruşte de la frig la cald sau invers pot influenţa capacitatea de adaptare a organismului.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te