Un bărbat din Anglia a povestit cum a fost diagnosticat cu cancer, după ce a mers la doctor cu simptome de răceală.
Anson Mackay, care locuiește în estul Londrei, și-a contactat inițial medicul de familie în ianuarie 2020, când a rămas cu glandele din gât umflate timp de câteva săptămâni, conform Daily Mail.
Un bărbat cu simptome de răceală a fost diagnosticat cu cancer. Îl durea gâtul de câteva săptămâni
Bărbatul în vârstă de 57 de ani a fost trimis la un orelist.
Testele au arătat că geograful și profesorul emerit de la University College London avea cancer la ganglionii limfatici.
Citește și: Cercetătorii spun că au aflat de ce numărul cazurilor de cancer e în creștere. Ce suspectează
Scanările au arătat apoi că avea carcinom cu celule scuamoase al amigdalei drepte - un tip de cancer al gâtului - cauzat de virusul papiloma uman (HPV).
În ciuda tratamentului intensiv de radioterapie care a durat câteva săptămâni și care i-a permis să sărbătorească faptul că nu mai avea „nicio urmă de boală” până în august 2020, un an mai târziu a primit o lovitură devastatoare după ce scanările au arătat că boala se răspândise.
A fost diagnosticat cu cancer în stadiul 4 la ambii plămâni, acesta fiind cel mai grav tip de cancer, ceea ce înseamna că s-a răspândit în alte părți ale corpului.
Cu toate acestea, după doi ani de tratament cu imunoterapie de succes, cancerul este sub control, fără a mai exista dovezi ale bolii la scanări.
Acum, el face apel la toată lumea să se prezinte la vaccinul HPV „salvator de vieți”.
Citește și: Laptele și brânzeturile reduc riscul apariției cancerului. Cercetătorii spun că se aplică femeilor
Cancerele care afectează capul și gâtul sunt a opta cea mai frecventă formă de cancer în Regatul Unit, deși sunt de două până la trei ori mai frecvente la bărbați decât la femei.
Termenul generic de cancer al capului și gâtului se referă la cancerele gurii, cutiei vocale, nasului, gâtului, glandelor salivare și sinusurilor.
Medicii au avertizat recent că văd cazuri de cancer la gât la „pacienți mult mai tineri”.
Citește și: Crema pentru protecție solară este obligatorie și iarna. Întinerește pielea, te ferește de cancer
Un raport publicat în octombrie a arătat că din cauza acestei boli mor cu sute mai multe persoane decât înainte de pandemia Covid, cu o creștere de aproape 50 % a numărului de cazuri începând din 2013.
Aproximativ opt din 10 persoane vor avea HPV la un moment dat în viață, iar organismul lor îl va elimina fără probleme.
Cu toate acestea, unele varietăți ale virusului pot rămâne în organism pentru o perioadă lungă de timp.
Vorbind despre experiența sa într-o serie de postări pe blog, bărbatul a documentat efectele secundare ale tratamentului, inclusiv spasme musculare, ulcere bucale și chiar halucinații.
Chiar și în săptămânile și lunile care au urmat, el a suferit de crize intense de oboseală, pierdere în greutate și sensibilitate la nivelul gâtului, precum și de o schimbare în tonalitatea vocii.