UE amână aprobarea vaccinului rusesc Sputnik V

DE Edi Neagu | Actualizat: 17.06.2021 - 08:08
Rușii nu au respectat termenul de 10 iunie pentru depunerea datelor despre vaccin. FOTO: Pexels.com

Oficialii Agenției Europene a Medicamentului au amânat luarea deciziei de aprobare a vaccinului Sputnik V. Reprezentanții Uniunii spun că rușii nu au respectate termenul limită de 10 iunie pentru depunerea datelor.

SHARE

Uniunea Europeană va amâna aprobarea vaccinului rusesc Sputnik V împotriva Covid-19, din cauza nerespectării termenului limită de 10 iunie pentru depunerea datelor, diminuând perspectivele vaccinului în răspunsul la pandemie al UE, au declarat două persoane apropiate situaţiei, transmite Reuters citată de Hotnews.ro.

Una dintre persoane, un oficial al guvernului german, a declarat că eşecul de a furniza datele necesare studiilor clinice agenţiei de reglementare a medicamentelor din UE va amâna orice aprobare din UE până cel puţin în septembrie. "Aprobarea Sputnik va fi amânată probabil până în septembrie, poate până la sfârşitul anului", a spus oficialul, vorbind cu condiţia anonimatului.

CITEȘTE ȘI: Renate Weber, 2.500 euro salariu ca Avocat al Poporului și 3.000 euro/lună pensie de europarlamentar

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) era aşteptată să finalizeze revizuirea vaccinului rusesc şi să emită o decizie în mai sau iunie. O a doua sursă a declarat că data limită din 10 iunie nu a fost respectată şi că dezvoltatorul vaccinului, Institutul Gamaleya din Rusia, a comunicat că va depune datele solicitate săptămâna viitoare sau cel târziu la sfârşitul lunii. Fondul rus de investiţii directe (RDIF), care comercializează vaccinul, a declarat că revizuirea de către EMA este pe drumul cel bun.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Interlopul Rechinu, transferat la închisoarea de maximă siguranță din care a evadat El Chapo

”Toate informaţiile privind studiile clinice privind vaccinul Sputnik V au fost furnizate şi revizuirea GCP (General Clinical Practice) a fost finalizată cu feedback pozitiv din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente”, a afirmat RDIF. "În timp ce depinde de EMA să decidă momentul procedurii de aprobare, echipa Sputnik V se aşteaptă la aprobarea vaccinului în următoarele două luni", a adăugat aceasta.

EMA nu a fost disponibilă imediat pentru comentarii. Guvernul cancelarului german Angela Merkel a purtat discuţii pentru a cumpăra Sputnik V, dar a subliniat că orice cumpărare va fi condiţionată de aprobarea EMA. Frustrate de o campanie lentă de imunizare, unele state regionale germane, inclusiv Bavaria, şi-au manifestat interesul, la începutul acestui an, pentru plasarea comenzilor pentru Sputnik V, dar vaccinarea a crescut de atunci. Slovacia a devenit a doua ţară a UE după Ungaria care a început să vaccinere oameni cu Sputnik V, luna aceasta, în pofida lipsei aprobării UE.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.