,Mult timp pacienții cu patologie psihiatrică au fost dați la o parte pentru că erau considerați în diverse feluri, doar pacienți care să aibă nevoie de ajutor, nu”, a precizat la dezbaterea online Mental Health 360 prof. univ. dr. Mirela Manea, medic primar psihiatru, șefa Disciplinei de Psihiatrie și Psihologie de la UMF Carol Davila ( UMFCD) și șefa Secției 4 clinic de la Spitalul Obregia din București.
Medicul psihiatru a vorbit despre depresie în cadrul celei de-a doua ediții a dezbaterii, organizate de redacția 360medical.ro, arătând că nu e noțiune inventată astăzi, dimpotrivă încă din antichitate, Hipocrate, anticii greci și romani discutau despre depresie.
,,Este patologia cel mai frecvent întâlnită, din punctul nostru de vedere. În ceea ce privește prevalența, este la ora actuală la nivelul Organizației Mondiale a Sănătății pe locul 2 în clasamentul afecțiunilor la nivelul globului, iar prin anul 2030 se preconiza a fi prima pe podium. Mă gândesc că în situația actuală, după pandemie și în contextul războiului, nu cred că apucăm 2030 cu ea pe locul 2 ca și prevalență, cred că va urca mai repede pe prima treaptă a podiumului”, a afirmat prof. univ. dr. Mirela Manea.
Medicul psihiatru a atras atenția că depresia înseamnă mai mult decât tristețea sau nefericirea care ține câteva zile.
,,Ce sesizează în primul rând un pacient depresiv este insomnia, deci modificările de somn. Adesea ei vin cu această primă acuză pe care o reclamă și pe care o descriu cu lux de amănunte și vin cu argumentul că dacă ar dormi, s-ar rezolva toate”, a precizat medicul.
Numai că insomnia este de fapt vârful iceberg-ului, este partea de suprafață pe care persoana o sesizează, pe care o vede, dar care în opinia medicului psihiatru nu e de sine stătătoare, fiindcă odată cu ea vin si tristețea, anxietatea, anhedonia.
,,Tristețea care adesea are diverse grade, diverse caractere, care poate fi de la o tristețe profundă la o tristețe care să îl facă pe om să abandoneze nu numai lupta, dar să abandoneze și îndatoririle pe care le are, integrarea în familie, integrarea în societate, abandonul de la serviciu sau de la școală sunt elemente ale tristeții pentru că nu mai poate face față. Bineînțeles că poate asocia sau poate fi de sine stătătoare anhedonia: lipsa plăcerii, lipsa interesului, lipsa motivației pentru evenimentele pe care le făcea cu plăcere anterior”, a explicat cadrul didactic la UMFCD.
Citește mia mult pe 360medical