duminică 16 noiembrie
EUR 5.0847 USD 4.3768
Abonează-te
Newsweek România

Leguma pe care trebuie să o mănânci toamna. Te ajută să scapi rapid de kilogramele în plus

Data publicării: 16.11.2025 • 16:10
Femeie care are o vânătă în mână - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Femeie care are o vânătă în mână - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Femeie care ține o vânătă - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Femeie care ține o vânătă - Foto: Freepik (rol ilustrativ)

Vânata este leguma perfectă de toamnă, bogată în fibre și săracă în calorii, ideală pentru cei care vor să slăbească sănătos. Ea ajută digestia, menține senzația de sațietate și oferă antioxidanți care sprijină sănătatea inimii și a creierului.

Vânata este o legumă de toamnă excelentă, săracă în calorii și bogată în fibre, perfectă pentru cei care vor să slăbească sănătos. Ea sprijină digestia, menține senzația de sațietate și oferă antioxidanți benefici pentru inimă și creier. 

Leguma pe care trebuie să o mănânci toamna. Te ajută să scapi rapid de kilogramele în plus

Vinetele, legume de mătrăgună, cunoscute pentru nuanța lor violet intensă, sunt pline de nutrienți care pot susține diverse aspecte ale sănătății generale. Consumul regulat de vinete va contribui la gestionarea greutății, va reduce riscul de boli cronice și multe altele.

Îți vei crește aportul de nutrienți

Nutrienții din vinete ajută la susținerea sistemului imunitar, a vederii, a rezistenței oaselor, a sănătății inimii, a funcției sistemului nervos și a sănătății pielii. Acești nutrienți includ: Vitamina A, Vitamina C, Vitamina K, Mangan, Folat, Potasiu, Tiamină.

Citește și: Leguma care curăță vasele de sânge, protejează creierul și ajută digestia. Indicată după 40 de ani

Mai mult, pulpa vinetei este bogată în fibre solubile, care pot ajuta la scăderea colesterolului și la prevenirea creșterilor bruște ale glicemiei. Coaja este bogată în fibre insolubile, care pot promova un tranzit intestinal sănătos prin adăugarea de volum scaunului.

Vei crește nivelul de antioxidanți

Vinetele conțin mulți antioxidanți, cum ar fi polifenoli și carotenoizi. Acești antioxidanți ajută la neutralizarea radicalilor liberi din organism, reducând inflamația și prevenind potențial bolile cronice.

Cercetările au descoperit că antioxidanții din coaja vinetei oferă beneficii protectoare împotriva cancerului la stomac, deși sunt necesare mai multe studii.

Vei pierde kilogramele în plus sau vei menține greutatea normală

Vinetele au un conținut relativ scăzut de calorii și un conținut ridicat de fibre, ceea ce le face o alegere bună pentru un plan alimentar axat pe pierderea în greutate. Cercetările arată că alimentele bogate în fibre te ajută să te simți sătul mai mult timp datorită mișcării lor lente prin tractul digestiv, ceea ce poate duce la un consum general mai mic de calorii.

Vei controla nivelul zahărului din sânge

Fiind o legumă fără amidon, vinetele au un indice glicemic scăzut. Aceasta înseamnă că nu declanșează creșteri bruște ale glicemiei, ceea ce este esențial pentru persoanele cu diabet care doresc să își țină sub control nivelul zahărului din sânge.

Femeie care ține o vânătă - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Femeie care ține o vânătă - Foto: Freepik (rol ilustrativ)

Conținutul ridicat de fibre din vinete previne, de asemenea, fluctuațiile zahărului din sânge, încetinind absorbția zahărului în organism.

Vei reduce riscul de boli cronice

Anumiți nutrienți, cum ar fi potasiul și antioxidanții găsiți în vinete, pot susține sănătatea inimii prin reglarea tensiunii arteriale și reducerea riscului de infarct miocardic și accident vascular cerebral.

Antocianina, un antioxidant care se găsește și în vinete, poate ajuta, de asemenea, la reducerea nivelului de colesterol cu lipoproteine cu densitate mică (LDL sau „rău”). Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări.

Citește și: Leguma din grădină care te scapă de colesterol și te ajută să slăbești. Cunoscută și ca „aurul alb”

Cercetările arată, de asemenea, că un consum variat de fructe și legume, cum ar fi vinetele, care conțin antioxidanți, vitamine și minerale, poate ajuta la reducerea riscului de cancer. Un studiu sugerează că glicozidele solasodină-ramnozil (SRG) din vinete pot combate cancerul colorectal. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii.

Îți vei proteja creierul

Este posibil ca un consum regulat de vinete să ajute la reducerea riscului de tulburări neurodegenerative, precum boala Alzheimer. Coaja legumei conține nasunină, un antioxidant puternic, despre care cercetările sugerează că poate ajuta la protejarea împotriva daunelor și inflamațiilor legate de îmbătrânire în creier. Sunt necesare dovezi suplimentare pentru a stabili această legătură.

Mai multe articole din secțiunea Sănătate
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România
Newsweek România Ultima oră
Newsweek România
Ultima oră