Criză de doctori oncologi. Medicii de familie, puși să prescrie tratament pentru cancer. Ce pot da?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 23.05.2024 - 11:13
Criză de doctori oncologi. Medicii de familie, puși să prescrie tratament pentru cancer- Foto: freepik.com (rol ilustrativ)

Sunt probleme în sistemul de sănătate. Bolnavii oncologici au acces cu greu la specialiști. Într-un județ din România, medicii de familie au început să prescrie tratament pentru cancer.

SHARE

Medicii specialiști sunt tot mai rari în spitalele din provincie. În județul Buzău, de exemplu, medicii oncologi sunt atât de rari încât medicii de familie au început să prescrie tratament pentru cancer. 

Problema mai mare este cu concediile medicale pentru că unii dintre pacienți sunt salariați. Medicii de familie nu pot da concedii medicale pe mai mult de 7 zile. 

Dar nu numai oncologia are probleme. Deficit de medici este generalizat pentru toate specialitățile clinice. 

Criză de doctori oncologi. Medicii de familie au început să prescrie tratament pentru cancer

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) a încheiat un acord cu medicii de familie prin intermediul căruia pot prescrie reţete medicale pentru bolnavii de cancer, pe fondul deficitului de medici specialişti.

Citește și: 150.000 €, despăgubire pentru malpraxis, la Spitalul Marius Nasta. Un pacient a rămas fără un plămân

La nivelul judeţului Buzău sunt încheiate contracte cu 231 de medici de specialitate însă CAS atrage atenţia cu privire la un deficit generalizat pentru toate specialităţile clinice, necesarul de specialişti ridicându-se la aproximativ 400 de medici.

"Specialităţile deficitare stabilite de către Comisia mixta paritară (CAS, Direcţia de Sănătate Publică si Colegiul Medicilor) sunt următoarele: alergologie şi imunologie, ATI, boli infecţioase, cardiologie, cardiologie pediatrică, chirurgie cardiacă, chirurgie generală,

 chirurgie buco-maxilo-facială, chirurgie pediatrică, chirurgie plastică, chirurgie toracică, chirurgie vasculară, dermatovenerologie, diabet, endocrinologie, gastroeneterologie, gastroenterologie pediatrică, genetică medicală, geriatrie şi gerontologie, hematologie,

 medicină internă, nefrologie, nefrologie pediatrică, neonatologie, neurochirurgie, neurologie, neurologie pediatrică, oncologie medicală, oncologie şi hematologie pediatrică, OG, oftalmologie, ORL, ortopedie, ortopedie pediatrică, pneumologie, pneumologie

 pediatrică, psihiatrie, psihiatrie pediatrică, radiologie, reumatologie, urologie, îngrijiri paliative, planificare familială, medicină fizică şi reabilitare", informează CAS.

Citește și: ”Nu e normal să moară atâția oameni”. Ce se întâmplă de la 1 iulie cu bolnavii de cancer neasigurați

Una dintre specialităţile deficitare este Oncologia. La nivelul judeţului există doar trei medici specialişti care oferă tratament unui număr de peste 1000 de pacienţi.

"Sunt 66 de contracte cu 231 de medici de specialitate dar avem un necesar de 393 de medici de specialitate. La Oncologie, de la data de 1 mai dl.doctor Vasilescu s-a pensionat, nu a mai continuat de la data de 1 mai relaţia cu CAS, au rămas aproape 1000 de oameni în tratament undeva în aer", a precizat directorul CAS Buzău, Simona Anghel.

Ţinând cont de numărul mic de medici specialişti, raportat la pacienţii bolnavi de cancer, CAS a încheiat un acord cu medicii de familie pentru a putea să prescrie reţete medicale, procedură care în mod normal este realizată doar de către medicii oncologi.

"Am dat la toţi medicii de familie o hotărâre, un acord de la CAS să prescrie în baza scrisorilor medicale acele medicamente împotriva durerilor. Sunt foarte mulţi bolnavi pe Oncologie care sunt salariaţi şi au nevoie de concedii medicale iar concediile medicale medicii de familie nu le pot prescrie pentru 30 de zile, ci numai pentru 7 zile. Aici este o mare problemă", a adăugat directorul CAS.

Totodată Comisia mixtă paritară a stabilit un număr de 11 cabinete medicale din zonele rurale sau zonele urbane cu populaţie de până la 10.000 locuitori cu sporuri de zonă cuprinse între 41% si 60%. Potrivit CAS, în cabinetele respective îşi desfăşoară activitatea 15 medici de specialitate, conform Agrepres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te