Ce produse pe care le folosești în casă, la curățenie, te pot îmbolnăvi de cancer

DE Catinca Doboș | Actualizat: 21.04.2024 - 17:42
Ce produse pe care le folosești în casă, la curățenie, te pot îmbolnăvi de cancer. Foto: pexels.com / imagine cu rol ilustrativ

Produsele de curățenie de uz casnic sunt folosite din abundență, fără a le fi cunoscute consecințele nocive pe care le au asupra sănătății. În unele cazuri, acestea provoacă cancer.

SHARE

Fie că e vorba de sprayuri, creme de curățare sau detergenți, substanțele chimice folosite în exces sau necorespunzător, fie în medii ventilate prost, fie în combinații care provoacă gaze toxice, pot duce la multe probleme de sănătate, inclusiv cancer, arată studiile, conform unui articol din publicația Medical Daily.

Conform studiului, care a fost publicat în revista Environmental Science & Technology, peste 100 de tipuri de produse de consum conțin compuși organici volatili toxici, care se transformă în gaz și se combină cu alți poluanți atmosferici, creând ozon atunci când sunt expuși la lumina soarelui.

Cercetătorii care au inițiat studiul au estimat că aproximativ 5.000 de tone de compuși organici volatili au fost eliberate de produsele de îngrijire generală a consumatorilor în 2020, în California.

Specialiștii consideră că aceste produse pot aduce la o serie de probleme de sănătate, de la dezechilibrul sistemului reproducător la cancer, conform surselor citate de Medical Daily.

Lacul de unghii și machiajul, printre produsele toxice folosite zilnic

Cercetătorii au identificat 30 de categorii de produse care ar trebui analizate cu atenție, deoarece sunt susceptibile de a duce la expunerea la compuși organici volatili.

Printre acestea se numără lacurile de unghii, șamponul, machiajul și alte produse de înfrumusețare, care conțin formaldehidă, cel mai dăunător și des întâlnit compus organic volatil. Alte produse care emit toxine ar include, conform specialiștilor, detergenții de vase, materialele de pictură, detergenții de rufe și adezivii.

Citește și: Cum ajung românii nefumători să aibă cancer pulmonar? Zonele și clădirile cele mai expuse

„Acest studiu este primul care dezvăluie felul în care acești compuși toxici sunt folosiți în produsele de zi cu zi de toate tipurile, care ar putea duce la probleme grave de sănătate”, a declarat autorul principal al studiului, Kristin Knox, cercetător la Silent Spring Institute, potrivit surselor citate de Medical Daily.

„Publicarea acestor informații i-ar putea face pe producători să își reformuleze produsele și să folosească ingrediente mai puțin dăunătoare.”

Muncitorii din multe industrii sunt expuși la substanțe nocive

Experții au sugerat că sunt îngrijorați în special pentru lucrătorii din saloane, care sunt expuși în mod regulat la produse cosmetice cu concentrație de substanțe cancerigene folosite pentru o gamă variată de servicii de îngrijire.

Cercetătorii au descoperit că cel puțin nouă compuși organici volatili au fost emiși după folosirea produselor de salon. De asemenea, ei au aflat că persoanele implicate în munca de curățenie ar putea fi expuse la peste 20 de toxine, deoarece utilizează produse puternice de curățare, degresanți sau detergenți concentrați.

„Același lucru este valabil și pentru lucrătorii din industria auto și din construcții. Toate aceste expuneri se adună și ar putea provoca probleme grave”, a declarat Dr. Meg Schwarzman, medic și cercetător în domeniul sănătății mediului la Școala de Sănătate Publică a Universității Berkeley din California.

Citește și: Care sunt alimente la fel de nocive pentru sănătate ca tutunul? Duc la infarct, cancer și diabet.

„Muncitorii trebuie să știe la ce sunt expuși”, a continuat Schwarzman. „Ei merită produse mai sigure, iar acest studiu ar trebui să îi oblige pe producători să facă schimbări semnificative pentru a proteja sănătatea tuturor celor care lucrează în industrii ce folosesc substanțe chimice”.

Oamenii de știință au făcut apel la producători să înlocuiască substanțele chimice dăunătoare cu alternative mai puțin periculoase. De asemenea, ei au îndemnat Agenția de Protecție a Mediului din SUA să adauge mai multe dintre aceste substanțe chimice nocive care emit compuși toxici pe lista celor reglementate de legea privind controlul substanțelor toxice.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te