Coronavirusul ar putea infecta 650.000 de persoane în SUA, până în mai, chiar și cu izolare STUDIU

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 21.03.2020 - 17:38
Foto Getty Images

Există de 11 ori mai multe cazuri de COVID-19 nedetectate în SUA decât cele raportate oficial și mult peste jumătate de milion de oameni din toată țara ar putea contracta boala în următoarele două luni, sugerează un nou studiu citat de Newsweek.

SHARE

Concluziile clare aparțin unei echipe de cercetare de la Universitatea Columbia, care a examinat baza de date cu cazuri cunoscute deja a ziarului New York Times și a legat-o cu datele Biroului de recensământ privind rutele și obiceiurile de navetă și alte date disponibile până la 13 martie.

Studiul a constatat că virusul a fost răspândit mai ales de către cei care nu știau că sunt infectați sau care prezintă doar simptome ușoare. Fiecare persoană infectată îl răspândește în medie la alți 2,2 oameni, potrivit cercetării citate de Newsweek.

Chiar dacă rata de transmitere ar putea fi redusă la jumătate, ceea ce ar necesita eforturi considerabile și blocaje ale societății, până la 650.000 de persoane ar putea fi infectate până în mai, este estimarea cercetătorilor.

„Ne uităm la ceva catastrofal la un nivel pe care nu l-am văzut la o boală infecțioasă din 1918 încoace”, a declarat Jeffrey Shaman, liderul echipei de cercetare, pentru The New York Times.

„Este nevoie de sacrificii pe care nu le-am văzut de la al doilea război mondial. Se vor produce tulburări enorme ale societății. Nu există nicio cale de ieșire ușoară."

Modelul aplicat de echipa de cercetare, care este doar o estimare și nu include statele Hawaii și Alaska, sugerează că focarele din New York, Seattle, Boston și părți din California vor crește, în ciuda restricțiilor dure deja puse în aplicare cu privire la mișcarea acestor populații.

Pe de altă parte, acolo unde deocamdată există puține cazuri de infecție cu coronavirus, restricții precum închiderea școlii, interzicerea adunărilor în masă și impunerea ca bolnaviii și cei apropiați să rămână acasă, ar putea limita răspândirea bolii în interior, dar aceste măsuri trebuiau implementate imediat, a sugerat studiul.

Ori, în SUA acest lucru nu s-a întâmplat.

Dacă nu se pun controale mai dure, focarul s-ar putea răspândi prin toată țara și va atinge un vârf în California, Florida și nord-est până în mai, îmbolnăvind milioane de oameni sau și mai mulți pe coaste înainte de a încetini și apoi s-ar răspândi în restul țării în timpul verii.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -