Semnele care îți arată că trebuie să mergi urgent la psihiatru. Ce boală ai putea avea?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 17.04.2024 - 13:28
Semnele care îți arată că trebuie să mergi urgent la psihiatru Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Tot mai multe persoane merg în cabinetele private pentru evaluări asupra sănătății mintale. Și chiar și acest pas îl fac cu greu, cel mai probabil după multe rugăminți sau obligați de apropiați.

SHARE
Medicii consideră că sănătatea mintală este la fel de importantă precum sănătatea fizică, de aceea nu ar trebui să existe stigmate sau prejudecăți legate de căutarea ajutorului psihiatric
 
Din păcate, adeseori, pacienții, mai ales cei tineri, angajați în corporații sau în învățământ, preferă să plătească un astfel de consult din cauza 'rușinii' de a avea o problemă de sănătate mintală și aleg un cabinet privat, a explicat dr. Carina Dragu - medic primar psihiatru Spitalul Clinic CF Timișoara.

De ce nu se duc românii la psiholog sau psihiatru

”De cele mai multe ori apare teama de a fi judecat, etichetat drept "nebun" sau "bolnav cu capul" și dat afară de la locul de muncă.
Consultul psihiatric presupune un dialog în care medicul ascultă pacientul și urmărește mai multe aspecte legate de prezentarea acestuia.
 
 
 Medicul psihiatru poate solicita efectuarea unor teste de către psihologul clinician, în care va cere ca acesta să caute indicii care să confirme și sa susțină diagnosticul.
 
În același timp, pot fi solicitate și alte testări în funcție de patologia ce se conturează pe parcursul examinării (tomografie computerizată, RMN, diverse analize de sânge, consult cardiologic, neurologic).
 
În urma consultului, medicul psihiatru recomandă medicația potrivită și va face intervenții psihoterapeutice și psihoeducație, atât cu pacientul, cât și cu aparținătorii, va da indicații de modificare a stilului de viață sau îndrumă pacientul către psihoterapeut”, a mai transmis medicul.

Semnele care trebuie să te trimită la medic

”Consultul psihiatric se recomandă atunci când pacientul acuză:
 
Simptome severe de depresie sau anxietate, simptome precum tristețe persistentă, incapacitatea de a simți plăcere la activități ce ofereau plăcere, schimbări ale apetitului sau somnului, gânduri de suicid sau panică intensă
 
Tulburări de alimentație: Persoanele care se confruntă cu tulburări de alimentație, precum anorexia nervoasă, bulimia sau tulburările de alimentație neclasificate.
 
 
Tulburări de somn: Problemele severe de somn, cum ar fi insomniile cronice sau apneea, pot avea un impact semnificativ asupra stării de sănătate mintală și fizică și pot necesita evaluare și tratament psihiatric.
 
Schimbări bruște de dispoziție sau comportament: Persoanele care experimentează schimbări extreme în dispoziție, energie sau comportament, cum ar fi episoade de impulsivitate sau iritabilitate extremă, ar trebui să solicite evaluare psihiatrică.
 
Istoric familial de tulburări mintale: Dacă ai un istoric familial de tulburări mintale, este important să fii conștient de riscul tău și să cauți ajutorul unui psihiatru
 
Probleme de concentrare sau memorie: Dificultăți semnificative în concentrare, memorie sau alte funcții cognitive ar putea indica prezența unei tulburări psihiatrice subiacente și ar trebui investigate în cadrul unei consultații psihiatrice”, a transmis dr. Carina Dragu pe pagina de Facebook a Spitalului Clinic CF Timișoara.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te