Tratamentul depresiei poate veni de unde ne așteptăm mai puțin. Iată ce au descoperit cercetătorii

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 15.04.2024 - 07:57
Tratamentul depresiei poate veni de unde ne așteptăm mai puțin Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Peste 120.000.000 de oameni de pe planetă ar suferi de o formă de depresie, conform unor studii. Oamenii de știință au descoperit tratamentul, în multe cazuri, poate veni de unde ne-am aștepta mai puțin.

SHARE

Pare ironic dae ceea ce pe mulți îi face să intre în depresie, îi tratează pe alții tocmai de această afecțiune. Medicii îi încurajează pe oamenii cu depresie să muncească. 

Un loc de muncă este fundamental pentru bunăstarea noastră. Desigur, există și recompense financiare, dar munca ar trebui să fie cu mult mai mult decât salariile noastre. Ne oferă scop, structură și rutină și ne poate crește stima de sine și sănătatea mintală.

Tratamentul depresiei poate veni de unde ne așteptăm mai puțin. Iată ce au descoperit cercetătorii

Sunt foarte mulți oameni care nu reușesc să aprecieze importanța și valoarea muncii. Numai săptămâna trecută, Mel Stride , secretarul de muncă și pensii, a spus că britanicii trebuie să revină la ceea ce el a numit „convingerea de modă veche” că munca este bună pentru noi.

Stride s-a adresat numărului în creștere - în special în rândul tinerilor - care sunt șomeri din cauza problemelor de sănătate mintală. Faptul că satisfacția de a munci este considerată „de modă veche” este atât tulburătoare, cât și descurajantă.

Ironia este că, deși mulți oameni nu lucrează (sau sunt în concediu medical de lungă durată) din cauza problemelor de sănătate mintală, există dovezi bune că cel mai bun tratament pentru depresia și anxietatea ușoare până la moderate este... munca, a scris dr. Max Pemberton pentru Daily Mail.

”A te trezi știind că ai de lucru în față este adesea cel mai bun antidot pentru a face față celorlalte provocări ale vieții. Nu numai că nu costă nimic, dar te aduce în contact cu alte persoane și chiar plătește!

Văd mulți pacienți care se luptă cu sănătatea mintală și disper că au petrecut ani de zile – uneori toată viața – fără muncă. Pentru mulți dintre ei, un loc de muncă ar fi mult mai benefic decât orice pastilă pe care le-aș putea prescrie. Dar ceea ce întâlnesc adesea este o atitudine conform căreia munca este pentru alți oameni și că dificultățile de sănătate mintală fac automat imposibilă angajarea”, a mai spus medicul.

Citește și: Șapte semne că un om este în depresie. Prietenul tău are nevoie urgentă de medic

”M-a numit nemernic pentru că aveam un loc de muncă”

Sunt mulți oameni care nu pot munci din cauza problemelor de sănătate. Însă sunt mulți care ar putea munci și ei trebuiesc încurajați.

”Când eram la facultatea de medicină, locuiam cu un grup de prieteni într-un apartament de pe o proprietate a consiliului. A fost bine planificat, cu blocuri joase, mult spațiu verde și copaci. Vecinii noștri erau drăguți, dar treptat mi-am dat seama că nimeni din gospodărie nu lucra. Mama a avut un spate rău, tatăl a suferit de „stres”, iar cei doi fii de 20 de ani au avut depresie. Toate beneficiile revendicate.

În calitate de medic, văd oameni care se luptă cu bolile cele mai debilitante și care schimbă viața, care pur și simplu nu pot funcționa pentru că existența lor zilnică este afectată de starea lor. Ei merită fiecare ajutor pe care statul îl poate oferi.

Dar nu a fost cazul vecinilor mei, a căror viață de zi cu zi nu a fost împiedicată în niciun fel. Mă uitam în fiecare zi la cum fiii și prietenii lor jucau un meci de fotbal în fața apartamentelor. Și nici cu mulți alții nu este cazul.

O pacientă pe care am văzut-o recent i s-a spus că nu este eligibilă pentru alocația de viață pentru persoanele cu dizabilități, deoarece era capabilă să lucreze. Ea m-a numit un „nemernic” pentru că aveam un loc de muncă și apoi a adăugat că, dacă nu scriam o scrisoare de susținere pentru apelul ei, ea și-ar face rău și eu aș fi de vină.

Crede-mă, sunt ultima persoană care a subjugat impactul bolilor mintale și felul în care poate devasta vieți. Dar este rar să vezi oameni care sunt atât de afectați de depresie încât să nu poată munci deloc.

Citește și: Credea că totul este pierdut, dar gestul unui străin i-a salvat viața: ”Nu sări!”. Totul e amintire

Știm că șomajul și depresia sunt intrinsec legate, șomerii fiind mult mai probabil să sufere de depresie decât cei care lucrează. Iar cei care suferă de depresie pe termen lung vor fi deseori mutați de la prestații de șomaj la indemnizații de boală, unde lâncezesc. Scoaterea oamenilor din această spirală de deznădejde și insuflarea ideii că munca îi va ajuta este o provocare grea. Da, locurile de muncă pot fi uneori plictisitoare și obositoare, dar cred cu fermitate că este mai bine decât alternativa.

De aceea trebuie să continuăm să subliniem valoarea și importanța muncii pentru sănătate și bunăstare. Pe termen lung, acest lucru nu va reduce doar numărul de persoane care pretind beneficii, ci va fi și terapeutic - o modalitate sensibilă și plină de compasiune de a îmbunătăți bunăstarea mentală a oamenilor”, a mai precizat medicul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te