Risc de AVC chiar şi pentru cei care au făcut Covid-19, forme fără complicaţii

DE Florin Budescu | Actualizat: 08.11.2023 - 09:54
Risc de AVC chiar şi pentru cei care au făcut Covid-19 - Foto: PickPik

Risc de AVC chiar şi pentru cei care au făcut Covid-19, forme fără complicaţii. Chiar și pacienții cu simptome ușoare de COVID s-ar putea confrunta în viitor cu un risc mai mare de a dezvolta boli de inimă și, eventual, un accident vascular cerebral.

SHARE

Oamenii de știință au observat că infectarea cu COVID-19 poate declanșa ulterior probleme cardiovasculare grave, în special în rândul persoanelor în vârstă, care au o acumulare de grăsime în vasele de sânge.

Acum, un nou studiu a dezvăluit de ce și a arătat că SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, infectează direct arterele inimii.

Risc de AVC chiar şi pentru cei care au făcut Covid-19, forme uşoare

Studiul a constatat că virusul poate supraviețui și crește în interiorul celulelor care formează placa - acumularea de celule pline de grăsime, care îngustează și rigidizează arterele, ducând la ateroscleroză.

Dacă placa se rupe, poate bloca fluxul de sânge și poate provoca un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Infecția cu SARS-CoV-2 înrăutățește situația, prin inflamarea plăcii și creșterea șanselor ca aceasta să se elibereze.

Acest lucru poate explica efectele cardiovasculare pe termen lung observate la unii, dacă nu la toți pacienții cu COVID-19. S-a descoperit deja că virusul SARS-CoV-2 infectează multe organe din afara sistemului respirator. Dar până acum nu s-a arătat că atacă inclusiv arterele, conform National Geographic.

Citeşte şi: Guvernul, obligat să plătească pentru 27 de milioane de vaccinuri anti-COVID. Cum vrea să rezolve

„Nimeni nu cerceta cu adevărat dacă există un efect direct al virusului, asupra peretelui arterial”, spune Chiara Giannarelli, cardiolog la NYU Langone Health, din New York, care a condus studiul. Giannarelli a remarcat că echipa ei a detectat ARN viral - materialul genetic din virus - în arterele coronare.

„Nu v-ați aștepta să vedeți [acest lucru] la câteva luni după ce v-ați recuperat de la COVID”, spune Giannarelli.

Dovezile tot mai mari arată că SARS-CoV-2 nu este doar un virus respirator, ci poate afecta și inima, și multe alte sisteme de organe, spune Ziyad Al-Aly, epidemiolog clinic la Universitatea Washington, din St. Louis.

Un accident vascular cerebral, uneori numit atac cerebral, apare atunci când ceva blochează alimentarea cu sânge a unei părți a creierului sau când un vas de sânge din creier se sparge. În ambele cazuri, părți ale creierului sunt deteriorate şi se mortifică.

Citeşte şi: Concediile medicale pentru Covid-19 scad valoric. Ce se întâmplă cu testările la medicul de familie

Cercetările lui Al-Aly au arătat că riscul de a dezvolta boli cardiace și cardiovasculare, inclusiv insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, ritm cardiac neregulat, stop cardiac și cheaguri de sânge crește de două până la cinci ori, într-un an de la infectarea cu COVID-19, chiar și atunci când persoana nu a fost infectată cu COVID-19, având o formă suficient de gravă pentru a fi internată.

„Acest studiu important leagă direct, pentru prima dată, virusul SARS-CoV-2 de inflamația plăcii aterosclerotice”, spune Charalambos Antoniades, director de medicină cardiovasculară la Universitatea Oxford, din Marea Britanie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te