Cum ne pot îmbolnăvi obiectele din casă? Tigăi și cutii de carton, responabile de boli neurologice

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 26.04.2024 - 10:48
Recipientele din plastic ne îmbolnăvesc. Pericolele ascunse din spatele lucrurilor din casă Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)
Recipientele din plastic ne îmbolnăvesc. Pericolele ascunse din spatele lucrurilor din casă Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Anumite obiecte pe care le folosim în mod curent ne pot îmbolnăvi dacă le folosim în anumite condiții și pe o perioadă lungă de timp. Ele conțin așa numiții „compuși eterni” sau „poluați eterni”.

SHARE

Suntem înconjurați de așa-numiții "compuși (pșoluați) eterni", care se găsesc în mobilierul nostru, în materialele de ambalare, în cutiile de plastic, printre altele, în afară de bucătăriile noastre.

Aceștia pătrund cu ușurință în corpul nostru, unde pot provoca o gamă largă de probleme de sănătate. Așadar, trebuie să le evitați - pe cât posibil.

Cutiile de pizza, ambalajele pentru popcorn, tigăile și oalele antiaderente, recipientele de depozitare din plastic, paiele - sunt doar câteva dintre obiectele care conțin unul dintre acești compuși eterni.

Recipientele din plastic ne îmbolnăvesc. Pericolele ascunse din spatele lucrurilor din casă

Această familie de compuşi chimici de sinteză include mai mult de 4.700 de molecule, dintre care unele sunt suspectate că au un impact dăunător asupra sănătăţii.

Dotate cu proprietăţi antiaderente, impermeabile şi termorezistente, aceste substanţe sunt prezente în mai multe domenii industriale şi ale vieţii de zi cu zi: produse din teflon, ambalaje alimentare, aeronautică, textile, etc.

Cercetările arată, de exemplu, că 97% dintre persoanele din SUA au în sînge substanțe perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS), unul dintre grupul de compuși eterni. Toți PFAS conțin o legătură carbon-fluor, motiv pentru care pot forma o suprafață fără grăsime, apă și contaminanți, dar și pentru care nu se descompun.

Citește și: Alimentul care te ajută să slăbești și îți curăță intestinele. Îl ai în bucătărie și costă 7 lei

O altă substanță nebiodegradabilă, BPA (Bisfenol A), poate intra în contact cu noi în multe feluri.

Este cel mai frecvent compus etern utilizat la fabricarea materialelor plastice din policarbonat: sunt transparente, puternice și rezistente la căldură.

Datorită proprietăților lor, sunt folosite în aproape orice: lentile de ochelari, CD-uri, aparate electrice, plombe dentare, chitanțe de casă de marcat.

Citește și: Ce mănânci la micul dejun ca să arăți fantastic la prima întâlnire? Ce carbohidrați sunt în meniu?

Substanțele periculoase sunt peste tot

De asemenea, este folosit pentru vopsirea capacelor borcanelor și pentru a acoperi interiorul cutiilor și al dozelor de băuturi răcoritoare.

Citește și: Care e cea mai importantă masă a zilei? Cât de grav este pentru sănătate să sari micul dejun?

În prezent, este dificil să găsești un specialist care să creadă că acestea nu au efecte grave asupra sănătății - a declarat Keith Vorst, cercetător la Universitatea de Stat din Iowa.

"S-au acumulat destule cercetări medicale pentru a spune că acești compuși reprezintă o preocupare serioasă", a adăugat el.

Cercetările au arătat că ei sunt în mod specific dăunători pentru dezvoltarea sexuală și neurologică a fetusului și a sugarilor, precum și pentru fertilitate.

Ei pot fi responsabili de boli metabolice și cancere, pot, de asemenea, să dea peste cap echilibrul hormonal și să contribuie la obezitate și diabet.

Agenţia Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) a publicat marţi propunerea a cinci ţări europene de a interzice în UE aşa-zişii poluanţi „eterni” PFAS, pe care o va evalua înainte de a transmite o recomandare la Bruxelles şi statelor membre UE pentru implementare după 2026.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te