Care e cea mai importantă masă a zilei? Cât de grav este pentru sănătate să sari micul dejun? Ce spun specialiștii despre acest lucru?
Este rău dacă sari peste micul dejun?
Cel mai eficient mod de a ne menține sănătatea este prin alimentație. Nu se poate nega acest lucru. Dieta tradițională de trei mese pe zi, constând în micul dejun, prânz și cină, este contestată în zilele noastre de numeroasele diete alternative care au devenit populare și, în unele cazuri, susținute de știință.
Odată cu creșterea masivă a ratelor de obezitate din întreaga lume, aceste diete, cel puțin în general, sunt folosite de oameni pentru a-și pierde sau controla greutatea. Având în vedere acest lucru, cât de important este micul dejun pentru noi?
Este ceva ce putem pierde în greutate sărind peste el? Sau este o practică sensibilă care a devenit standard dintr-un motiv întemeiat?
Sunt mult mai mulți oameni care sar peste micul dejun, sau postesc intenționat, în zilele noastre. Mulți oameni de știință susțin că săritul peste micul dejun nu este un lucru rău.
S-a dovedit că a mânca o masă de dimineață nu a fost o modalitate sigură de a pierde în greutate și că săritul peste micul dejun probabil nu duce la creșterea în greutate. Probabil că asta nu este o surpriză pentru mulți.
De se aleg oamenii să sară peste prima masă a zilei?
Într-adevăr, acest lucru contrazice în mod eficient argumentul conform căruia lipsa mesei de dimineață îi va face pe oameni să ia în greutate, deoarece, fără o masă de dimineață, metabolismul devine leneș.
Cercetările au sugerat, de asemenea, că persoanele care mănâncă micul dejun tind să cântărească mai puțin și să ardă mai multe calorii.
Cu toate acestea, s-ar putea ca persoanele care sar peste micul dejun să nu fie mai grele pentru că sar peste micul dejun, ci că aceste persoane mai grele au tendința de a sări peste micul dejun pentru că sunt preocupate de greutatea lor.
Factorii socio-economici pot juca, de asemenea, un rol în acest caz. Persoanele care mănâncă micul dejun în fiecare zi pot fi cele care sunt mai bogate și se bucură și de toate celelalte beneficii pentru sănătate pe care le aduce faptul că sunt mai bogate.
Un alt exemplu ar putea fi faptul că persoanele care lucrează de la nouă la cinci pot lua micul dejun destul de ușor în comparație cu cineva care lucrează în ture de noapte.
Alte cercetări au constatat că nu există nicio legătură puternică între consumul micului dejun și pierderea în greutate, dar că săritul peste micul dejun poate duce la inflamații.
Citește și: Ce să mănânci să fii mai atractiv? Impactul vital al micului dejun asupra hormonilor tăi
Ce spune un specialist ditetician
Sharon Collison, dietetician nutriționist înregistrat și instructor clinic în nutriție la Universitatea din Delaware, spune că nu a auzit niciodată de dovezi care să arate că micul dejun te poate face să te îngrași.
Collison compară acest lucru cu a pune benzină în mașină înainte de a o conduce. Nu va face rău. De asemenea, ea spune că a mânca în prima oră de la trezire este ceea ce este rațional.
Există riscul ca, dacă nu luați micul dejun, să luați mai multe gustări cu alimente nesănătoase.
Micul dejun poate juca un rol important în introducerea insulinei în celule, ceea ce este relevant pentru diabetici. Sarah Diehl, dietetician înregistrat la Orange Coast Memorial Medical Center din California, spune că trei mese (inclusiv micul dejun) sunt cele mai bune pentru persoanele cu diabet.
Un studiu publicat în International Journal of Food Sciences and Nutrition a cercetat relația dintre sănătatea mintală și consumul micului dejun pe baza rezultatelor obținute de 126 de participanți cu vârste cuprinse între 20 și 70 de ani.
Relația dintre micul dejun și funcționarea sănătoasă a creierului
Aceștia au descoperit că persoanele care mâncau cereale la micul dejun în fiecare zi erau mai puțin deprimate, mai puțin stresate emoțional și aveau niveluri mai scăzute de stres perceput decât cele care nu luau micul dejun în fiecare zi.
Persoanele care luau micul dejun în fiecare zi aveau un stil de viață mai sănătos. Era mai puțin probabil ca aceștia să fie consumatori de produse din tutun, beau mai puțin și aveau o dietă mai sănătoasă.
Christy C. Tangney, dietetician clinic la Rush University Medical Center, consideră că faptul de a nu lua micul dejun este asociat cu un IMC mai mare.
Cu toate acestea, la un nivel mai elementar, s-a demonstrat că micul dejun ne îmbunătățește bunăstarea mentală. În primul rând, ne îmbunătățește concentrarea.
Știați că cafeaua și afinele ne îmbunătățesc memoria pe termen scurt și concentrarea? De asemenea, consumul unui mic dejun corect ne face să ne simțim mai alerți.
Mâncatul micului dejun ne permite să ne echilibrăm mai bine stările de spirit. Lipsa meselor, în special a micului dejun, face ca nivelul de zahăr din sânge să scadă, provocând iritabilitate, oboseală și ceață cerebrală.
Micul dejun are zeci de beneficii pentru organism
În mod realist, nimănui nu-i place să se trezească și să se târască din pat în diminețile reci. Diminețile sunt stresante. Mâncatul micului dejun ajută în esență corpul tău să facă față acestui stres.
Roxanne Sukol, MD, spune: "Când mâncăm alimente adevărate care ne hrănesc, acestea devin blocuri de proteine, enzime, țesut cerebral și neurotransmițători care transferă informații și semnale între diferite părți ale creierului și ale corpului."
Citește și: Ce mănânci la micul dejun ca să arăți fantastic la prima întâlnire? Ce carbohidrați sunt în meniu?
În acest moment, majoritatea cercetărilor arată că, probabil, este mult mai sigur să mănânci un mic dejun sănătos și că nu este util să încerci să slăbești dacă nu mănânci micul dejun.
Un mic dejun sănătos include, de obicei, cereale, proteine, grăsimi și fructe sau legume. Acest lucru poate părea complicat, dar poate fi simplu (și delicios).
Încearcă pâinea integrală cu ouă poșate și avocado. Dacă doriți să o faceți și mai sănătoasă, un fruct este perfect.
Terciul cu o lingură de unt de nuci (pentru proteine și grăsimi) și fructe de pădure satisface și el toate cerințele unui mic dejun sănătos.
Încearcă să faci să fie interesant și plăcut, dar și nutritiv. Este ceva de spus despre cum vă simțiți la prima oră a dimineții.